Problem sa Laptopom - POMOC

JAGGE®™

Zainteresovan član
Poruka
297
Laptop je marke Asus, a oznaka modela je Pro31S.
Laptop u sebi ima Intelov Procesor, 2GB DDR II memorije i integrisanu grafiku.
Velicina HDD-a je nebitna, no napomenucu da je 160GB.
E, sad ovako.
Problem je na relaciji Graficka karta-kabal-monitor.
Naime, prilikom starta laptopa umesto Asusovog logoa, na sekund se prikazu samo neke crtice. Od desetek startovanja, samo jednom uspe da prikaze Asusov logo. No, nije problem u ovome, vec ovo napominjem kao za nekoga mozda vazan podatak. Kasnije, kad podigne sistem, na ekranu se pokazu dve kolone descka. U svakoj od njih ima po 4,5 slika (sve su nekako sabijene), a izmedju kolona (kolone su u vertikalnom polozaju) ostaje prazan prostor od nekh 3-4 cm.
Na externom mnitoru, slika je normalna, ali samo pod najnizom rezolucijom. Ukoliko rezoluciju podignem makar malo, pojavljuju se uspravne srafne. U nekoliko kolona po desetak srafni ljubicaste boje.
Sve ovo se dogadja bez nstaliranog drajvera. Kad instaliram drajver, na samom startu, pri ulasku u sistem, pojavi se (sta dugo nego) pavi ekran, ili ekran smrti kako se popularnije zove. Odbroji do 100% z 4-5 sekudi i restartuje laptop.
Nisam neko ko puno zna o komjuterima, ali nisam ni potpuni laik, no u svakom slucaju, ovo po prvi put vidim.
Kao sto rekoh na pocetku, moja retpostavka je da je u pitanju graficka karta, no nesto mi govori da je mozda i memorija, jer gafika ima veze sa njom, kako zbog koriscenja iste (sistemske memorije) tako kao i jedan od normalnh preduslova za normalan rad, pa i sliku nekog kompjutera ili laptopa.
I da ne bih ovu pricu duzio u nedogled, molim Vas, ukoliko ste imali slcnih problema ili ukoliko poznajete ovu tematiku, uputite me u sustnu problema koji me muci. Tek tada cu znati sta dalje.
Unapred sam Vam zahvalan.
Zoran

Pa pazi,moze biti svasta,flet kabl sumnjam da je posto ti brljavi i na eksternom monitoru,nisi napisao koja je graficka (model,integrisana ili ne ) i koji opetarivni sistem imas.?
U biosu predpostavljam da sve izgleda ok,nikakve linije i ostalo,to moze i da zavara,posto vecina polusipravnih karti u biosu radi ok al pod 2D ,3D okruzenju i drajverima pokazuje mane

Sve nekako vuce na graficku al da bi to potvrdio probaj par stvari,pokreni linux sa cd-a,bez instalacije,ako u njemu slika bude ok na rezolucijama koje budes stavio bice da je os ili drajver problem,resenje je lako i jeftino,reinstalacija sistema ili drajvera
(uninstaliras ih iz control panela,resetujes udjes u safe mod pokrenes driver sweeper ,uninstaliras i sa njim ,ocistis registar ,resetujes i instaliras najnovije drajvere sa oficijalnog sajta ili pustis windows da to on odradi)
Ne bi bilo lose i da proveris ram memoriju,pokreni memtest,hard ne bi pravio ovakve probleme al nije lose ni njega testirati sa hdd tune ili sentinel ,pogledaj health i bad sektore

servis je tu uvek kao solucija,dijagnostikovanje kvara mozda i ne naplate,al i da ne bude ono kao graficka je problem ,nova kosta 4000 a oni srede samo drajvere ;)

Poslednja izmena:
Graficka je inegrisana, a za sevis i sam znam, no problem je naci pravi servis. s obzirom da svakakvih ima na svakom cosku. Osim toga, zivim u provinciji. Zato sam verovao da ovde ima neko ko se sretao sa ovakvim ili slicnim problemom.
U svakom slucaju, kako god, hvala Vam.

Da. Vec sam ga otvorio i kao sto sam pretpostavio, u pitanju je bila memorija. Oba modula su otisla. Istina jedan nekih 80%, a drugi oko 50%. Prvi je totalno neupotrebljiv, dok drgi funkcionise nekih 10.-ak minuta i kad se malo zagreje, onda se laptop restartuje. Sa pozajmljenom memorijom, laptop radi bez ikakvih problema.
P.S.Graficka nije radila bas zato sto nije imala odkuda da "vuce" memoriju. Ona je 256mb, ali to je deo sistemske memorije. Svoju jednostavno nema, tako da kad sistemskoj nesto fali, onda i sama graficka je sprecena da normalno funkcionise.

Da. Vec sam ga otvorio i kao sto sam pretpostavio, u pitanju je bila memorija. Oba modula su otisla. Istina jedan nekih 80%, a drugi oko 50%. Prvi je totalno neupotrebljiv, dok drgi funkcionise nekih 10.-ak minuta i kad se malo zagreje, onda se laptop restartuje. Sa pozajmljenom memorijom, laptop radi bez ikakvih problema.
P.S.Graficka nije radila bas zato sto nije imala odkuda da "vuce" memoriju. Ona je 256mb, ali to je deo sistemske memorije. Svoju jednostavno nema, tako da kad sistemskoj nesto fali, onda i sama graficka je sprecena da normalno funkcionise.
A znaš li ti šta znači kada je memorija riknula , to znači da je riknula zbog nečega a to nešto je najverovatnije napon na modulima i znaš šta će se desiti ako turiš ispravan modul u taj slot?
I taj će da rikne pre ili kasnije.
Da nisi ti malo overklockovao taj laptop?
Onako slučajno?
Dizanjem FSB-a možda?
:D

Ne. Laptop je vracen na fabricki podeseno stanje. Cisto sigurnosti radi, jer sam ga u medjuvremenu pozajmljivao jednom svom prijatelju, tako da sam i sam pomislio da je mozda on nesto po biosu cackao.
Ja ga nisam overklokovao, jer nikada nisam imao potrebe za tim. Brzina procesora mi je sasvim dovoljna, tako da ne postoji potreba za overklokom.
Naravno, znam i sam da podizanje brzine procesora automatski menja i napon kojim se napajaju kako procesor, tako i memorija, a samim tim i njena, odnosno njihova brzina se povecava, jer napon je taj koji brzinu podize ili je smanjuje, no kao sto rekoh,za necim takvim nisam imao potrebe.
E, sad radi cega su "crkle" obe memorije, je vec pitaje koje za sobom povlaci nekoliko mogucnosti. No, to je vec tema o kojoj bi se trebalo dosta toga napisati.

Back