[Problem Crveno-Crne Vlade Srbije] Nezaposlenost raste na 27 odsto

_nobody_

Veoma poznat
Banovan
Poruka
10.370
Nezaposlenost raste na 27 odsto:
http://www.novimagazin.rs/ekonomija/nezaposlenost-raste-na-27-odsto

Bečki institut za međunarodne ekonomske studije izneo je procenu da će Srbija u 2012. biti u blagoj recesiji, BDP će najverovatnije zabeležiti pad od jedan odsto, a stopa nezaposlenosti dostići će visokih 27 odsto.

Bolji dani možda predstoje 2013. kada se očekuje rast BDP, ali će nezaposlenost stagnirati. Zemlje koje će imati blagu recesiju, odnosno pad privredne aktivnosti, osim Srbije su i Češka, Mađarska, Slovenija, BiH, dok će blizu toga biti Bugarska, Rumunija i Crna Gora.

"Naša predviđanja privrednog rasta su pogoršana usled rezultata iz prvog kvartala i zbog produžene neizvesnosti oko privredne politike. Na jesen ćemo ponovo da analiziramo da nismo možda bili previše optimistični", kaže za Blic ekonomista Vladimir Gligorov, saradnik Instituta.

U ovoj godini sledi inflacija od šest odsto, a iduće pet odsto. Međutim, mada ima osnova da rast cena bude i niži, zasad, kako ukazuje, nije jasno kako će se stvari odvijati s obzirom na ideje o promeni PDV, kao i šta će se dešavati sa centralnom bankom. Iduće godine očekuje nas rast BDP od jedan odsto.

"Daleko je to od potencijalnog rasta, tako da se ne može govoriti o izlasku iz recesije u pravom smislu. Zaposlenost ne može da se povećava sa stagnantnom ili veoma niskom stopom rasta", ističe Gligorov.

Komentarišući regiju, on kaže da je uglavnom reč o prezaduženim zemljama, pre svega prema inostranstvu, koje uz to imaju i veoma nisku izvoznu sposobnost, što produžava čitav proces prilagođavanja na izvozno orijentisan privredni rast.

Kako ce nas mandatar Pacic i prioritetni mislioci Kradjan, Velja, Mrkalj, Gerasim, Sundjer Bob i Prelevicka ovo resiti, ostaje da se posmatra. Valjda pomocu trikova i magije. Crne Vudu magije.... :vudu:

Nama ni Supermen i Betmen, pa sve integrisani sa MMFom ne mogu pomoci. :whistling:

_nobody_
 
Али заборавио си на неочекивану силу која се изненада појављује и решава ствар -->> Захарије ''гајите пужеве'' Трнавчевић!

Samo nam, pored Krke & Co fali Kamenko Katic, ministar za Vremensku Prognozu, pa da Topalovici budu kompletni! :D

_nobody_
 
sve dok se ne otpusti 2/3 zaposlenih u drzavnoj upravi i ne izvrsi TOTALNA reforma sistema - padace prihodi stanovnistva a rasti siromastvo i nezaposlenost

jer vlast na manjak novca u budzetu i stara i nova reaguje uzimanjem kredita i dizanjem poreza akciza cena koje kontrolise sto upravo rezultuje smanjenjem kupovne moci gradjana a samim tim i smanjenjem prihoda privatnih firmi, zatim uz smanjenje prihoda oni moraju da otpustaju i radnu snagu sto dovodi do rasta siromastva i nezaposlenosti.

tako je to u ekonomiji sve je povezano a nova vlada planira da digne akcize na cigarete i alkoholna pica U NEBO da bi mogla na osnovu tih prihoda da uzajmi novih 3 milijarde evra , da vrate pare koje je Tadicev rezim vec potrosio.
 
Тихи:
sve dok se ne otpusti 2/3 zaposlenih u drzavnoj upravi i ne izvrsi TOTALNA reforma sistema - padace prihodi stanovnistva a rasti siromastvo i nezaposlenost

Ne moze, Tihomire. To je minimum 300K ljudi bez posla. Ukinuces socijalu, Srpsku. Ne fercera. Ne shvatas... :whistling:

Тихи:
Tako je to u ekonomiji sve je povezano a nova vlada planira da digne akcize na cigarete i alkoholna pica U NEBO da bi mogla na osnovu tih prihoda da uzajmi novih 3 milijarde evra , da vrate pare koje je Tadicev rezim vec potrosio.

Ovo mi lici na (R)Evolventnu Spirale. Jedino sto se raduis spirale sve vise siri... A jaz sve dublji. Jednom mora puci, Tihomire, a kada pukne... Bice mrtvih, bice krvi iznad kolena... :udriglavu:

_nobody_
 

Back
Top