Prljavo

Nikola1808

Zainteresovan član
Poruka
333
Da li ste nekad bili u nekoj mesari,ili slicnom objektu gde se mesi meso,gde se to meso mesi rukama bez zastite?
Dakle,zbog sledeceg slucaja sam povracao nekoliko puta.
U jednoj prodavnici,ili kako vec da je nazovem,koja je blizu moje skole,stalno idem sa drugarima da kupim pljeskavicu ili pomfrit.E sad,moj drug i ja primetili da oni to mesto mese rukama bez zastite(kese,rukavice...).Ajde da su oprali ruke pa da to rade nego ceo dan pipaju prljav novac i onda mese te pljeskavice.
Tu je nepravda kod toga sto oni to prodaju DECI a INSPEKCIJA ili POLICIJA ni da proviri.Mnogi su povracali.

Meni se skoro desilo da sam usla u mesaru gde peku rostilj i narucila pljeskavicu, i sad posto je to bilo pred kraj radnog vremena uzme prodavacica sredstvo za ciscenje stakla i krene da prska po frizideru u kome stoji meso, a ono staklo od frizidera nije ispravno i sredstvo direktno pada na meso, ona nista... :eek:

A jednom mi se desilo da sam kupovala neke palacinke sa eurokremom i lik koji ih prodaje je pre nego sto ih je namazao olizao noz, pa u kanticu krema pa na palacinku... :eek: jel treba da napomenem da je palacinka odmah letela u kantu? ... :roll:

mislim da je uzrok tome nepravedan odnos poslodavca prema radnicima koji rade u takvim uslužnim objektima... što se naravno dalje odražava i na nas, kupce...
poznato mi je koliko su plaćeni ti radnici koji rade na prodaji hrane i kakvi su im generalno uslovi rada... i povremeno čak i čujem od njih komentare tipa "zabole me, i onako radim preko volje"... i to kažu nakon što usluže kupca prljavim rukama ili nakon što rade sa hranom na nehigijenskim radnim površinama... :neutral:

Meni se skoro desilo da sam usla u mesaru gde peku rostilj i narucila pljeskavicu, i sad posto je to bilo pred kraj radnog vremena uzme prodavacica sredstvo za ciscenje stakla i krene da prska po frizideru u kome stoji meso, a ono staklo od frizidera nije ispravno i sredstvo direktno pada na meso, ona nista... :eek:

A jednom mi se desilo da sam kupovala neke palacinke sa eurokremom i lik koji ih prodaje je pre nego sto ih je namazao olizao noz, pa u kanticu krema pa na palacinku... :eek: jel treba da napomenem da je palacinka odmah letela u kantu? ... :roll:

i platila si to?

Da li ste nekad bili u nekoj mesari,ili slicnom objektu gde se mesi meso,gde se to meso mesi rukama bez zastite?
U jednoj prodavnici,ili kako vec da je nazovem,koja je blizu moje skole,stalno idem sa drugarima da kupim pljeskavicu ili pomfrit.E sad,moj drug i ja primetili da oni to mesto mese rukama bez zastite(kese,rukavice...).Ajde da su oprali ruke pa da to rade nego ceo dan pipaju prljav novac i onda mese te pljeskavice.
Tu je nepravda kod toga sto oni to prodaju DECI a INSPEKCIJA ili POLICIJA ni da proviri.Mnogi su povracali.
Šta imaš od toga što bi ga oni mesili sa il' bez rukavica...On ne nosi rukavice kad tu tvoju svežu pljesku baca na plotnu. A koliko je pljeski pre tvoje, bacio i naplatio?
Eto pre par meseci imala sam situaciju kad je dok sam čekala da mi ispeče pljeskavicu ženi koja radi stigla isporuka lepinja.
Lik donosi gajbu, ona vadi iz kase, daje mu pare, on odlazi a onda ona uzima papir, stavlja u njega lepinju, seče je i pita šta ću od priloga?
Misliš da je oprala ruke... Pa kroz koliko još ruku prođu samo papirići u koje se pljeskavice pakuju pre nego što ih ona sama uzme u ruku ...
Nema svrhe opterećivati se time... U takvim objektima trebalo bi da budu radnic(i)e koje pakuju i radnic(i)e koje naplaćuju.

Poslednja izmena:

Ne smeta Tebi što se to meso mesi golim rukama, već što te ruke nisu od neke zgodne mesarke, jer onda bi priča bila drugačija.

mislim da je uzrok tome nepravedan odnos poslodavca prema radnicima koji rade u takvim uslužnim objektima... što se naravno dalje odražava i na nas, kupce...
poznato mi je koliko su plaćeni ti radnici koji rade na prodaji hrane i kakvi su im generalno uslovi rada... i povremeno čak i čujem od njih komentare tipa "zabole me, i onako radim preko volje"... i to kažu nakon što usluže kupca prljavim rukama ili nakon što rade sa hranom na nehigijenskim radnim površinama... :neutral:

Ima tu i nemara...
Ja sam radila u ugostiteljstvu neko vreme.. posle tog (natprirodnog) iskustva, dobro se sad porazmislim pre nego što sednem da pojedem ili popijem nešto na javnom mestu.
:rotf:

Neprane čaše, neprane ruke, češ češ po glavi pa mesi testo (viđala sam to, ne zezam se)...
Evo, samo jednog "delića". Pisala sam na temi o mobingu kako su izgledali moji "radni uslovi" u ugostiteljstvu, nema sedenja, dve radnice za posao koji je realno za 5 ljudi...
E sad, moja opsesivno-kompulsivna priroda me je terala uprkos svemu da sve držim pod konac (:rotf:) .. i jednom je baš bio haos, napravio se red, traže sendviče, palačinke, hot-dogove, u pizza peći se peče pizza, testo za palačinke pri kraju.. haos. Tad nas je bilo dve. Na sve to, neka žena traži čašu vode. Ja otrčim do sudopere, ono - sve čaše prljave :confused: .. u gužvi nam se i suđe zgomilalo. Ja uhvatim manično da perem čaše, dolazi i koleginica, kaže: "Šta radiš to, el si normalna?", zgrabi prvu čašu, ovlaš je plakne, naspe vodu i odnese ženi.
:mrgreen:
Mislim, razumem je, sve to zaista i proizilazi iz nehumanih uslova.. mislim, da bi održavale nivo kakav treba da bude, trebalo nam je još 3 koleginice.

A da ne spominjem da sam mesecima radila i - sama :mrgreen: , to je tek bilo ludilo....
Znači, ako hoćete hranu i piće potpuno "bezbedno" - sve spremajte sami, to je najbolji savet koji mogu da vam dam....

Šta imaš od toga što bi ga oni mesili sa il' bez rukavica...On ne nosi rukavice kad tu tvoju svežu pljesku baca na plotnu. A koliko je pljeski pre tvoje, bacio i naplatio?
Eto pre par meseci imala sam situaciju kad je dok sam čekala da mi ispeče pljeskavicu ženi koja radi stigla isporuka lepinja.
Lik donosi gajbu, ona vadi iz kase, daje mu pare, on odlazi a onda ona uzima papir, stavlja u njega lepinju, seče je i pita šta ću od priloga?
Misliš da je oprala ruke... Pa kroz koliko još ruku prođu samo papirići u koje se pljeskavice pakuju pre nego što ih ona sama uzme u ruku ...
Nema svrhe opterećivati se time... U takvim objektima trebalo bi da budu radnic(i)e koje pakuju i radnic(i)e koje naplaćuju.

bingo :).
Ali osnovni problem je što zbog "štednje" u većini objekata ima premalo ljudi za previše posla, i prosto fizički ne može da se stigne da se postigne nivo kakav treba (što naravno NIJE opravdanje).
A surova istina je i da je ljudima bitnija brzina isporuke hrane, nego higijena. Videla, doživela.

Crni... njihove ruke, za njih hrana i oni se prekalise. Bas ti je pametan predlog.
I NEMOJ prati ruke nikada - posebno posle toaleta i pucaj od zdravlja....
A jesu sela puna mladosti....jel ti zivis na selu? Ili planiras? I molim te nemoj
pisati svasta. Mene su ucili da ruke treba prati .....

Crni... njihove ruke, za njih hrana i oni se prekalise. Bas ti je pametan predlog.
A jesu sela puna mladosti....jel ti zivis na selu? Ili planiras? I molim te nemoj
pisati svasta. Mene su ucili da ruke treba prati .....

Ma da, najvažnije je oprati ruke i noge, a kako oprati glavu, da iz nje ne izlaze licemerja i blud i preljube?
Uf, pa to se ne vidi.
A ovi što su gadljivi na sve i svašta su najveći licemeri, jer tako prikrivaju prljavštinu iznutra.
Kao kada lopov obuče odelo sa kravatom i bele rukavice.

Poznaje crni takve, go_vno bi pojeli, samo da je dobra cifra u pitanju, ali se zato prave fini, kada je cifra mala.

Ја сам видео где се муве госте печењем. У месари. Наравно да онда не узимам.
Иначе, није свеједно да ли неко узима руком сирово или испечено месо. Ако је сирово, тек треба да се термички обради. Мада ни онда то није лепо за видети.

bilo bi dobro da napisete nazive i adrese tih objekata.
znam da ovde reklama nije dozvoljena,ali antireklama je nadam se,pozeljna

Ne možemo ni to dozvoliti prosto zato što to onda predstavlja zgodan mehanizam za blaćenje konkurencije ;).
Ali na pp uvek možete razmeniti informacije gde, šta, kako i slično.

jedno vreme sam se navadila na princes krofne i eklere u poslasticari `happy day2` u sarajevskoj sve dok jednom nisam naisla (nije bilo musterija,a prodavacica je nesto radila `u` frizideru.cim sam otvorila vrata da udjem zaplahnuo me je neopisiv smrad.ustuknula sam,kao da me je osamario neko.prodavacica me je iznenadila `izvinite molim vas,udjite,udjite...`
samo sam koraknula nazad.curik!
ja nista nisam rekla,niti sam usla u radnju,a ona se izvinjava.sve mi je bilo jasno.to je nesto smrdelo iz tog frizidera gde stoji sve,i peciva i kolaci.videla sam da je podigla neku dasku iz frizidera,i cistila ispod te daske.
znaci hvala im lepo sto nikad vise u zivotu nisam usla unutra!

Poslednja izmena od moderatora:
Ne možemo ni to dozvoliti prosto zato što to onda predstavlja zgodan mehanizam za blaćenje konkurencije ;).
Ali na pp uvek možete razmeniti informacije gde, šta, kako i slično.

to ste u pravu.
ali za nas stare forumase,za koje se zna da nismo konkurencija,mislim da trebate dozvoliti da pisem sa adresom.
svakako kritika moze biti konstruktivna,pa mozda vlasnici radnji i ne znaju da im se radnici tako ponasaju,pa ce unaprediti higijenu

Dovoljno je pogledati da li kiosk koji proizvodi i prodaje hranu ima tekucu vodu.
Ako nema - bezi !
ma,i ako je ima-od nogih bezi,jer im ne sluzi ni za pranje ruku.
u risanskoj ulici blizu mini maksija,ima pekara djordjevski...ne znam da li je to gazda,stariji crn suvonjav usporen covek.ispred mene zena trazi burek.on ga sece i vadi iz tepsije rukom!zena mu rece `fuj` i izlete iz pekare,a ja za njom.dovoljno mi je bilo.

Poslednja izmena od moderatora:
Bas ti je pametan predlog.

Mene su ucili da ruke treba prati .....

Viš , pogrešno su te učili, elem, ruke treba prati PRE toaleta, jer su ruke prljavije od intimnih organa, to je jedan od načina da devojke dobiju grupu.

pa shta ako ih mese rukama?

nesh ih jesti sirove valjda

Ahahahah... koja ironija ovakvu temu staviti na pdf Nepravda...xD

Back