Quantcast

Признање ткз. "Косова", ЗАШТО је потребно?!

Nataša Rostova

Buduća legenda
Poruka
31.293
Da ali ne mozes izolovati jedan slucaj od sireg konteksta... On uradi jednu dobru stvar (i to je cak upitno) a na tu jednu ide 100 katastrofalnih.... Ovaj forum je ipak na neki nacin javni prostor, i takvim naivnim ponasanjem neki izgubljeni penzioner ili klinac od 18 godina moze da kaze Hej pa ova Natasa ima pravo, Vucic i nije tako los.

Valjda , svako i malo pametan i neiskusan može videti da mene zanima ideja , a ne ličnost ...
 

eremita

Zaslužan član
Poruka
117.204
.

Србија никада не може да призна "Косово" као државу, осим ако власт из спствених интереса одлучи другачије и убеди бесловесну масу да ће им због тога бити много боље.

У интервјуу са професором Марселом Коеном, професором међународног права на Институту за високе међународне студије у Женеви, који је
jedan od najeminentnijih evropskih eksperata za teritorijalna pitanja, a aktivan je i u međunarodno-pravnoj praksi. Pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu savetnik je nekoliko država: Malezije u sporu sa Singapurom, Kostarike protiv Nikaragve i Argentine protiv Urugvaja. Pred najvišim sudom Ujedinjenih nacija bio je stručnjak koji je dao mišljenje o tome da li Izrael gradnjom zida na palestinskim teritorijama krši međunarodno pravo. Nedavno je Kembridge University Preš objavio knjigu "Secesija: Perspektive međunarodnog prava", коју је Коен уредио, обављен 24.12.2007. за радио Слободна Европа, овај професор каже:

На питање РСЕ:

RSE: Da li bi jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova predstavljalo kršenje međunarodnog prava, s obzirom da rezolucija Saveta bezbednosti 1244 definiše da Savezna Republika Jugoslavija i Srbija ima suverenitet nad Kosovom?

Професор одговара:

Kohen: Po mom mišljenju, to bi bilo u kontradikciji sa međunarodnim pravom. Imali bismo u tom slučaju problem legalnosti. Pravna osnova za budući status Kosova ne bi moglo biti jednostrano proglašenje nezavisnosti.

и даље,

RSE: Da li Savet bezbednosti može da proglasi deo teritorije neke države nezavisnom državom bez saglasnosti te države?

Професор одговара,

Kohen: Ne, ne može i, kao što je poznato, nema takvog presedana. Članice Ujedinjenih nacija nisu Savetu bezbednosti dale ovlašćenje da rešava teritorijalne sporove ili sudbinu teritorija koje pripadaju državama-članicama, tako da Savet bezbednosti ne može na svoju ruku da otkine deo teritorije jedne države. Kad je 1945. godine usvojena Povelja Ujedinjenih nacija, o tome se čak ni kao o mogućnosti nije razmišljalo. Bilo bi nezamislivo da države koje su stvorile Ujedinjene nacije predvide čak i puku takvu mogućnost. Dakle, Savet bezbednosti ne može učiniti tako nešto bez dozvole države u pitanju. I to nema nikakve veze sa primenom principa samoopredeljenja. Naime, Savet bezbednosti nikada do sada nije ustanovio da Kosovo ima pravo na samoopredeljenje. Princip samoopredeljenja važio je u procesu dekolonizacije tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka. Dakle, situacija u kojoj je Kosovo sasvim je različita od, recimo, situacije Ist Timora. Savet bezbednosti je posle rata u Persijskom zalivu odlučio da primeni demarkaciju granica između Kuvajta i Iraka, posle nelegalnog pripajanja Kuvajta od strane Iraka. Čak i u tom slučaju, dakle, samo za demarkaciju već postojeće granice, odnosno, za definisanje na terenu granice koja je već postojala, a ne za njeno menjanje, Savet je prilikom donošenja svoje rezolucije tražio saglasnost obeju država – i Iraka i Kuvajta. Ovo je interesantan slučaj koji pokazuje da Savet bezbednosti ne može da odluči čak ni o demarkaciji već postojeće granice, a kamoli da formira novu državu na teritoriji već postojeće države.

Дакле, само потпуни лудак може у име Србије да призна некакво "Косово" као независну државу.
.

Појам Епархије Српске Православне Цркве


crkveimanastiri.jpg
 

Nataša Rostova

Buduća legenda
Poruka
31.293
Kosovu napretka nema bez Srbije jer svi putevi vode preko Srbije. Da sam ja na vlasti, uveo BiH ekstra tarife na svako šiptarsko vozilo, taman bio i trotinet, koje ulazi ili izlazi sa Kosova. Mogu oni i preko Albanije, ali je to veeeeliko sranye.

Apsolutno, ali nas USA ucenjuije da mi šlepamo njihove pavijane ...
 

Nataša Rostova

Buduća legenda
Poruka
31.293
Ovo je već prežvakano.
Kosovo nije imalo pravo da postane nezavisna država po svim međunarodnim normama. Primenjeno je pravo jačeg a bez formalnog pristanka matične države i bez odgovarajuće rezolucije SB uzet je slučaj kao sui generis odnosno kako se to popularno kaže presedan,verovatno misleći da će pre ili kasnije svi leći na rudu. Problem je što nema USA ili GB ili Nemačka taj legitimitet da određuje šta je presedan a šta ne. Tu su se malo preigrali.

Jer onda im je baš preselo.... u Abhaziji pa u Južnoj osetiji i kao šlag na tortu u Ukrajini. Neko(čitaj Rusija) je počeo da koristi taj "presedan" za svoje potrebe, pravdajući svoje nametanje prava jačeg mimo međunarodnog prava istom akcijom zapada na Kosovu. Istovremeno zbog nekoliko postojećih sličnih problema ni sve zemlje zapada nisu baš bile najsretnije razvojem događaja, s tim što su neke priznale sa gunđanjem a neke nisu a neke bogami i neće nikada (Španija,Kipar) . Takođe pojavilo se više kandidata koji bi mogli još po neki "presedan" da naprave (Turska,Kina...) a protiv interesa onih koji su prvi počeli.

Zbog toga im je jako ali jako važno u formalnom smislu da Srbija prizna Kosovo na neki način koji bi omogućio da se skine epitet "presedan" na koji se drugi mogu pozivati i vrati se u domen važećeg međunarodnog prava koji su oni sami narušili. Neće Srbija ući na Kosovo kao što neće Ukrajina na Krim ili Gruzija u Osetiju nikada više. To su nažalost ireverzibilni procesi.

Slažem sesa svim jedino si pogrešio, Srbija HOĆE ući na Kosovo, kad tad .
 

Nataša Rostova

Buduća legenda
Poruka
31.293
Pa o ideji i govorimo. Nije sigurno ovde neko protiv Vucica sto mu se ne svidja kako prica i kako izgleda, nego zbog onoga sto radi.

Pa ne mogu da pljujem ideju kao autoput Miloš Veliki, šta se može što je izgrađeno za vreme AV ... stvarno nije moja krivica . Evo i ova deonica autoputa danas, videla onaj klip sa onim kineskim inženjerom , blam me pojeo od AV u ta dva minuta , ali da pljujem po tako nečemu ne mogu

Otvori temu - ideja vs ličnost pa ćemo debatovati
 

Nataša Rostova

Buduća legenda
Poruka
31.293
Meni se sviđa ovo paktiranje s Kinezima. Mislim da su ona sledeća supersila i da je dobro što ovde imaju ostvarene interese i da će sutra moći i hteti da ih brane.

I dobro je da su i oni nas odabrali , bez obzira na sve gafove koje pravimo ... jer oni su neko ko razume i prošlost i budućnost

To meni govori da oni misle da mi imamo budućnost .
 

Susan Sto Helit

Iskusan
Poruka
6.570
Лична тема, и молим модове да не спајају ни са једном темом, већ по потреби, ако баш желе, да ОВОЈ теми, придодају друге.
УНАПРЕД ЗАХВАЛАН!
....
Годинама нам причају како је "независност" ткз "Косова" решена ствар, како морамо да прихватимо чињенице са терена, итд... и да само ми, и још пола света, ето не признаје Косово, итд....
...
А ја питам да ми неко објасни, ако је то тако све, заиста, ЧЕМУ ОНДА НАВАЉИВАЊЕ да га и СРБИЈА ПРИЗНА?! Мсм кад је оно независно и са нама и без нас, тако макар кажу?
...
Ако смо толико небитни, како нам све време послужују причу већ 200 година, чему наваљивање ткз "целог света" да и једна малецна Србија призна то ткз. Косово?
Па зар није довољно што га је ЕУ+САД признале?
....
Да ли је оно заправо ЗАВИСНО, а БИЛО БИ независно тек када би га и Србија признала? Да ли је то заправо цела истина?
...
Ајде молим ове ЕУ/САД/НАТО ботове да ми одговоре на ово питање, а и остали да кажу своје мишљење, о чему се заправо овде ради?
Ако је могуће без увреда, вређања и осталих глупарија чему сте склони, већ онако својим речима, образложите.
Надам се да сте и ово питање прошли на обуци, макар на неком вевинару?


ПС - сад нам прете и РАТОМ ако не признамо нешто што је РАТОМ И ОТЕТО?!
Ово до сад није бивало под сводом небеским!
O čem pričaš? Kosovo se odcepilo davnih dana.
 

miso6207

Elita
Poruka
17.120
I dobro je da su i oni nas odabrali , bez obzira na sve gafove koje pravimo ... jer oni su neko ko razume i prošlost i budućnost

To meni govori da oni misle da mi imamo budućnost .
Nije im životna filozofija slabost. Mi ih ne razumemo jer smo suviše prozapadni. Kad bismo se vratili unazad u shvatanju životnih vrednosti, sve bi lakše bilo. Kinezi kažu da čovek nije istinski srećan kad ima kuću, već kad se smeje s prijateljima u praznom dvorištu. Kuća je varka jer može da izgori, a prijatelj je uvek tu.
 

Jami19

Elita
Banovan
Poruka
19.499
Bitno je zapadu da ga prizna iz više razloga. Kosovo ako nije član UN i mnogih međunarodnih organizacija ne može očekivati strane investicije i svima se čini riskantno ulagati u tu oblast.Potencijalne strane investicije su prljava industrija i vađenje nikla. Članstvo u UN obezbjeđuje im ulazak u NATO.
Ne.

Cilj sveta je da prestanu konflikti, i da Zapadnobalkanska Dvojica potpišu međusobno priznanje.
 

eremita

Zaslužan član
Poruka
117.204
PROGOVORIO
ČEŠKI POTPUKOVNIK OTKRIO ISTINU O RATU NA KIM: Izvršen je genocid nad Srbima, masovne ubice postale ugledni ljudi
Društvo 17.12.2019.
ČEŠKI POTPUKOVNIK OTKRIO ISTINU O RATU NA KIM: Izvršen je genocid nad Srbima, masovne ubice postale ugledni ljudi


Češki potpukovnik Marek Obrtel, koji je vratio ordenje koje je dobio od NATO izjavio je da je na Kosovu i Metohiji izvršen genocid nad Srbima a za to je odgovoran Zapad.
“Bio sam svedok i kako narko-mafijaši postaju uvaženi predstavnici takozvane države Kosovo, a masovne ubice junaci”, istakao je Obrtel.

“NATO ne bi bio takav kada bi zaista služio samo odbrani zemalja članica od spoljne agresije, ali je takva, zločinačka politika onih koji ga vode. Oni deluju pod lažnom parolom borbe za slobodu, demokratiju, ljudska prava i humanitarne ciljeve, a koriste je za agresiju po celom svetu”, rekao je Obrtel.
On je pojasnio da zloupotreba NATO u praksi izgleda tako da bude napadnuta država koja zbog bilo kog razloga postane nepodobna, neposlušna, “ili jednostavno svetski hegemonisti imaju nekakve interese povezane sa njom”.

“Prvo se iznutra rastura medijskim kampanjama, obojenim revolucijama, čačkanjem u najosetljivije tačke, etničke podele ili verske razlike. Prostije rečeno, destabilizuje se”, naveo je Obrtel.
Prema njegovim rečima, zatim se nađu površni izgovori ili se iskoristi pre toga inscenirano nasilje nad stanovništvom.
“Onda nastupa NATO sa svojim jedinicama, praćen humanitarnim organizacijama i posmatračkim misijama, kao navodni zaštitnik ljudskih prava i sloboda. Brzo posle njih dolaze `biznismeni` i počinju da obnavljaju zemlju, odnosno da realizuje svoje interese”, objasnio je Obrtel.
On je ocenio da je BiH “prošla donekle bolje nego Kosovo”. “I najokoreliji pristalica teorije o tome kako se ravnomerno i pravedno pomaže `obema suprotstavljenim stranama` primetiće duboke razlike koje postoje između Republike Srpske i muslimansko-hrvatske federacije, naravno na uštrb Republike Srpske”, naveo je Obrtel.

Obrtel je istakao da je Kosovo velika evropska tragedija. “Mogu slobodno da kažem da je reč o genocidu nad srpskim narodom. Dozvolili smo ili bolje reći prouzrokovali tako nešto u našoj kući u Evropi”, naglasio je Obrtel.
Doktor Marek Obrtel, nekadašnji potpukovnik češke vojske, obratio se krajem protekle godine ministru odbrane Češke, zatraživši da mu se oduzme ordenje koje je dobio u NATO misijama od BiH do Avganistana.

On je kao neposredni povod za svoju odluku naveo aktuelne događaje u Ukrajini, ali je iz Generalštaba češke vojske izašao odmah zbog svega što je, kako ističe, video na Kosovu i Metohiji.
 

veliki krang

Legenda
Poruka
58.149
Ako ja imam iza sebe bojeve glave i nuklearno oružje, a šta mi možeš?

Pričamo o hipotetičkoj situaciji. Dakle, ako ja imam mogućnosti da te šutnem na ulicu i zabranim ti povratak na nekada tvoju zemlju, ti ćeš se složiti sa tim nakon određenog vremena, zar ne? Makar sudeći prema tvojoj prethodnoj logici :kafa:
 
Poslednja izmena od moderatora:

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.