Priznanje Kosova otvorilo Pandorinu kutiju

комшија

Stara legenda
Poruka
76.998

1645542046317.png

"BEOGRAD STAVIO POVEZ NA OČI": Vanjskopolitički komentator Boško Jakšić govori kakvi će biti odnosi u trouglu Srbija – Rusija – Kosovo?


"Putin se drži svog gruzijskog scenarija", kaže Jakšić.


1645542017703.png


27 min


Boško Jakšić, vanjskopolitički komentator kaže da pretpostavlja da će se zvanični Beograd, u novonastalim okolnostima u Ukrajini, držati svoje tvrdoglave politike očekujući od Rusije beskonačnu i bezuslovnu podršku oko Kosova i da će time zanemariti stvar koja se sada događa na naše oči, a to je da je Moskva itekako spremna da prizna secesionizam na istoku Ukrajine.

Jakšić je to izjavio odgovarajući pitanje portala Danas.rs kakvi će biti dalji odnosi u trouglu Rusija-Srbija-Kosovo nakon odluke predsjednika Rusije
Vladimira Putina da prizna nezavisnost paradržava na području Ukrajine – Luganjsk narodna republika i Donjeck narodna republika. "Postavlja se pitanje da li u određenom trenutku, koji bude odgovarao Rusiji, zbog njenih globalnih interesa, isto tako Rusija neće priznati secesionizam na Kosovu. To je jedan novi podatak koji ulazi u jednačinu. Međutim, Beograd je stavio povez na oči i on to jednostavno ne želi da vidi. Nastavlja sa politikom koja je, u velikoj meri, izraz straha od Vladimira Putina, a ne realnog interesa Beograda", ukazuje on.

Upitan šta će biti sa sankcijama Rusiji koje će od Srbije tražiti Zapad, on kaže da Srbija odbija da se pridruži bilo kakvim sankcijama, ali da je čak i to pitanje sankcija manje važno u poređenju sa osudom ove agresivne Putinove politike koja će se završiti, prema njegovoj oceni tako što će profunkcionisati Putinov scenario.

"Putin se drži svog gruzijskog scenarija. Kao što je u Gruziji otcepio Aphaziju i Severnu Osetiju ali ih nije inkorporirao u sastav Ruske Federacije, tako će otprilike biti i sada. Priznate su Luganjsk i Donjeck i samim tim postoji formalno pokriće da Rusija ne šalje interventne trupe preko granice nego takozvane mirovne snage, prijateljsku vojsku koja treba da pomogne tamošnjem narodu. Istovremeno su mogućnosti sukoba locirane to je činjenica. Jasno je da većeg sukoba neće biti ali će biti sukoba na istoku Ukrajine između snaga vlasti u Kijevu i ruskih snaga. Zapad će to podneti kao što je podneo i Gruziju. I mislim da će Putinov scenario profunkcionisati i da će najveća žrtva biti Ukrajina koja faktički gubi kontrolu nad istočnim delom svoje teritorije. A Beograd će na sve to ćutati, što je poprilično sramno", zaključuje Jakšić.
 

krinka5

Elita
Poruka
20.053
Не може тај део Украјине да се пореди по геостратешкој важности са Косовом и овим делом Балкана јер су се ту укрштали путеви којима су вековима каравани ишли са севера на југ, са истока на запад и са запада на исток.
Ту се и данас налазе стратешки важни правци као што је на пример коридор 10 који премда не улази на Косово, тангенцијално га дотиче, а излази на луку Солун и даље води до Атине, и коридор 11 који иде до луке Бар, а као што знаш ради се модерни аутопут који иде од Ниша преко Косова до Драча у Албанији.
Радиће се Трансгасовод од луке Бургас преко Варне до Драча кроз који ће да се допрема гас из Азербејџана, а планира се да 2025. године буде завршен и нафтни Паневропски коридор 8 који је стратешки веома важан јер ће да повеже Црно море и Јадранско тако што ће да иде од луке Варне, преко Софије, затим преко Македоније, до Тиране и Драча; предвиђено је да се изгради крак који ће ићи преко Приштине до Црне Горе, Санџака и Босне, и даље према Хрватској, где ће се повеже са већ постојећим нафтоводима у Словенији и Аустрији. По овом плану, Американци желе да природним гасом богат Азербејџан укључе у Зелену трансферзалу која води преко Турске и Бугарске, Косова и Санџака, до Босне и даље. Непотребно је да се посебно наглашава колико се овим умањује руски утицај на стратешки важном Балкану јер ће Азија у енергетском погледу да се повеже са Балканом и даље са Европом, а са свим тим ваша "Мајчица" нема ништа.
Strategijsko razmatranje Branka Mamule 2 , šteta što su i ovoga puta obična bulažnjenja.
 

комшија

Stara legenda
Poruka
76.998
1645572620526.png

Priština: Usvojen Predlog zakona o vojnoj policiji, Kosovo korak bliže NATO-u


Priština: Usvojen Predlog zakona o vojnoj policiji, Kosovo korak bliže NATO-u 1
Skupština Kosova

KoSSev danas 23:36


Kosovska skupština je uz podršku poslanika opozicije i vlasti, u načelu izglasala Predlog zakona o vojnoj policiji u Kosovskim bezbednosnim snagama, prenosi KoSSev pozivajući se Na prištinsku Gazetu Express.

Obrazloženje teksta izneo je ministar odbrane Armend Mehaj, koji je rekao da je zakonsko regulisanje misije i statusa vojne policije korak ka članstvu u NATO.

„Ovo je prvi put da se status i misija vojne policije regulišu posebnim zakonom. S obzirom na to da je cilj Kosova članstvo u NATO-u, zakonsko regulisanje misije i statusa vojne policije je korak ka postizanju ovog strateškog cilja Republike Kosovo… Zato tražim da vojna policija ima posebna zakonska ovlašćenja za podršku misiji. Zbog toga Ministarstvo odbrane traži razmatranje i usvajanje ovog zakona“, rekao je on, prenosi KP.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.