Priznanje genocida u Srebrenici

Trebaju li Srbija i RS priznati genocid u Srebrenici?


  • Ukupno glasova
    74
:per:

vucic-drink.gif
 
prvo morаs dа rаzumes situаciju pre crno belog zаkljuckа.Tri godine su muslimаni ispаdаli iz enklаve,cinili jezive zlocine nаd civilimа i vrаcаli se u enklаvu pod zаstitom UN.Tаj prostor je slаbo nаseljen а teren tezаk,tаko dа im je to islo od ruke sve dok nije receno "dostа". Zlocin nije plаnirаn,ni sud u Hаgu nije mogаo dа pruzi dokаze dа je postojаo plаn mаsovnih zlocinа u Srebrenici.To se jednostаvno otelo kontroli, jer po prvi put zа tri godine oni koji su ubijаli po Podrinju i smejаli se zаsticeni izа plаvih slemovа , ostаli su bez "zаstitnikа". Video bih tvoju reаkciju kаo borcа VRS kome su spаlili selo i pobili rodjаke oni koji su se tri godine krili izа plаvаcа,а ti sаdа imаs odresene ruke,nemа vise skrivаnjа izа UN .U ostаlom zаsto se ne zаpitаs zаsto nije bilo "genocidа" u susednim enklаvаmа Gorаzde i Zepа ?
U pitаnju je ne plаnirаni mаsаkr onih koji su prethodnih godinа trpeli zlocine muslimаnа,Mlаdic sа tim nemа bаs nistа.Ne spustаj se nа infаntilni nosfi nivo
U pitanju je dakle kako i sam kažeš bio masakr, a s obzirom na razmere istog teško ćeš bilo koga ubediti da nije bio planiran. Dalji pokušaji relativizovanja i umanjivanja krivice samo nas ocrnjuju još više. Nema tu crno - belog zaključka, nakon hiljada pobijenih samo crn, da crnji ne može biti.
Treba lepo reći ono što i jeste - preko 99% Srba nije činilo nikakve ratne zločine, a neki jesu. Mi smo ih uhvatili i predali, oni su osuđeni i to je to. Ništa više mi tu ne možemo. Uostalom, i kod drugih naroda ima užasnih ljudi, nismo mi tu ni jedini ni najgori.
 
U pitanju je dakle kako i sam kažeš bio masakr, a s obzirom na razmere istog teško ćeš bilo koga ubediti da nije bio planiran. Dalji pokušaji relativizovanja i umanjivanja krivice samo nas ocrnjuju još više. Nema tu crno - belog zaključka, nakon hiljada pobijenih samo crn, da crnji ne može biti.
Treba lepo reći ono što i jeste - preko 99% Srba nije činilo nikakve ratne zločine, a neki jesu. Mi smo ih uhvatili i predali, oni su osuđeni i to je to. Ništa više mi tu ne možemo. Uostalom, i kod drugih naroda ima užasnih ljudi, nismo mi tu ni jedini ni najgori.
Tosamo vi izdajnici priznajete sud u Hagu i njegove presude. Mi Srbi ne.
 
ВЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ 1: на подизању оптужница против Младића и Караџића у Хашком трибуналу, једини сведок био је Дражен Ердемовић - хрватски плаћеник који се у рату у БиХ борио на све три стране.
ВЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ 2: Ердемовић је претходно завршио у Хагу зато што је (да би се склонио из Србије, где је био упуцан у једној свађи са колегама плаћеницима, после чега је завршио у овдашњем затвору) тврдио да је лично учествовао у сребреничким ”стрељањима”. Када је стигао у Хаг, суд је, како не би био принуђен да сместа покрене поступак против Ердемовића, погласио Ердемовића психички нестабилним за суђење. Тако да је сведок против Младића и Караџића био човек који је у том тренутку био проглашен неспособним за суђење за дела која је сам признавао да је урадио.
ВЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ 3: Ердемовићево сведочење о наводним ”стрељањима” у којима је тобоже учествовао, било је толико пуно рупа, нелогичности и бесмислица, да је бугарски новинар Жерминал Чивиков, тада иначе извештач из Хашког трибунала, написао о томе књигу ”Сребреница: крунски сведок”, која потанко описује Ердемовићев наступ у Хагу, са све променама исказа, неуротичним испадима и крајње неразумним изјавама које се косе са законима физике, биологије и географије.
ВЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ 4: Хашки трибунал је за шест година ексклузивног ископавања терена у БиХ нашао око 3.900 делова скелета који могу бити повезани са сребреничким догађањима из јула 1995. Покушали су да представе то као 3.900 тела, што би уједно значило исто толико жртава стрељања. Бањалучки патолог Љубиша Симић је, међутим, пажљиво прегледао тих 3.900 доказних предмета и утврдио да наравно није реч о 3.900 жртава, пошто је чест случај био да више костију припада истом људском скелету. Симић је утврдио да је реч о око 1.900 тела, а онда се бацио на испитивање патолошких трагова о њиховој смрти и дошао до закључка да је већина или страдала у борби, или да је пак немогуће установити узроке смрти. Непобитно је да је жртава стрељања било 442. Своје налазе Љубиша Симић је изнео и одбранио као сведок у Хашком трибуналу.
ВЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ 5: Американац Филип Корвин, у јулу 1995. највиши представник мисије УН у БиХ, до смрти (2011.) је тврдио да број стрељаних у Сребреници и око ње износи највише 700. Јозеф Бодански, дугогодишњи директор Комитета за тероризам америчког Конгреса, такође тврди, после детаљног упознавања са доказном грађом, да број стрељаних не прелази неколико стотина. Слична сазнања износи и Џон Шиндлер, који је деведесетих био шеф југословенске канцеларије у америчкој НСА - наводи да је стрељано вероватно неколико стотина, највише до 2.000 заробљених војника. Сви набројани одсечно одбијају могућност да је била реч о геноциду, већ оцењују да је то била освета за злочине које су снаге Насера Орића из Сребренице починиле над околним српским насељима у претходне три године. Иначе, Шиндлер и нарочито Бодански никада нису били наклоњени Србима.
ВЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ 6: Хакија Мехољић, командант ”сребреничке милиције” која се у рату борила против Срба, до смрти је причао да је њему и осталим лидерима СДА Алија Изетбеговић признао да је Бил Клинтон, тада председник Америке, почетком 1995. захтевао од њега, Изетбеговића, да инсценира масакр од најмање 5.000 људи, како би НАТО имао покриће за интервенцију против Републике Српске. Хашки трибунал је одбио да истражује ове наводе и позове Изетбеговића односно Клинтона као сведоке, иако је такав захтев изнело неколико брањеника.
ВЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ 7: у Србији и даље има људи који верују да су Ратко Младић и Радован Караџић ”осуђени ратни злочинци”.
 
Da li je uopšte moguć kompromis Srba i Bošnjaka po ovom pitanju? Neko bi možda rekao da kad su ove stvari u pitanju "nema trgovine", međutim ako nam je cilj mir, suživot i bolja budućnost, onda prvo treba rešiti ovakve najbitnije sukobe. Bošnjacima je ovo pitanje očigledno veoma važno i neće se menjati, da li je onda odgovor Srba da večno negiraju genocid i sami tim večno budu u sukobu sa Bošnjacima? Šta bi Srbija i RS izgubile ovakvim priznanjem? Zašto ne popustiti bar po ovom pitanju?

Sa obzirom da su i jedni i drugi divlji, tvrdoglavi, neemancipovani narodi sa istim nedavnim poreklom, kompromisa tu neće biti. A neće biti ni mira niti ga ima i sada. Taj mir koji postoji je samo zato što su tamo raspoređene mirovne snage Ujedinjenih Nacija. Sada da se povuku plave kacige i da Zapad ode odavde, sutra bi se rat nastavio. Nastavili bi smo tamo đe smo stali 1995. godine. Udri mujo.

Pitanje Bosne treba prepustiti da se samo razrešava, ne treba nikakav strani uticaj, nikakve snage Ujedinjenih Nacija. To treba mi međusobno da se dogovorimo, baš onako kako smo se bješe dogovarali 1995... samo da pršti dok se svi međusobno ne poubijamo.
To je jedino rešenje, to je ono za čim vape i Bošnjaci i Srbi, naročito ovi napaljeni koji jedva čekaju vreme za osvetu.

Treba otvoriti to ratište ponovo da bi se broj budala na svetu smanjio, ako ništa drugo. UN i NATO samo treba da kontrolišu da se žarište ne proširi van Bosne. Ovi okolo, Hrvatska, Srbija mogu da šalju dobrovoljce i konačno ponovo bratski narodi da se vole.

Kako nema trgovine? Pa jedino što se radi sa tim genocidom je trgovina. Ničem drugom i ne služi. Jes, znaš koliko boli ona stvar bošnjačke političare za nastradale. Sve u šesnest. Da imaju ikakvog poštovanja prema njima druga bi to priča bila.

Prvo, to ne treba zvati genocidom, to je podmukla politička igra od starta. Srebrnicu porediti sa Drugim svetskim ratom. Svašta! Baš se vidi iskrena namera pomirenja. To je samo produženi vid ratovanja koji se sa terena preneo na medije, holivud i međunarodnu politiku. Taj rat se preneo i nastavio svuda tamo gde može, jer vuda na Balkanu više ne može, sve dokle Zapad kontroliše i dokle važi Dejtonski sporazum.

Ne vidim nikakvu objektivnu analizu niti istraživanje kako je došlo do masakra u Srebrnici. To kad budem video onda možemo početi, tek započeti dijalog. Kad se u Srebrnici i u Bosni i Srebrnici budu podjednako poštovale žrtve i Bošnjaka i Srba, a ne samo Bošnjaka, onda ima naznake razuma. Ali, daleko smo mi od toga. Mi smo vuda još uvek majmuni na granama koji opipavaju dole tlo da vide da li mogu da siđu s drveta.
 
Ako je jedan zločin manji od drugog zločina, to ne znači da se nije desio. Nema izjednačavanja zločina, nego prihvatanja odgovornosti.

Ustaški genocid je priznat kao genocid, baš kao i Srebrenički. To su međunarodne presude.

Odgovoran je bio jugoslovenski general Ratko Mladić koji je izručen međunarodnom sudu i osuđen na doživotnu robiju. A prvenstveno su odgovorne Ujedinjene Nacije. Onog trenutka kada su sa više strana UN obaveštene i upoznate sa potencijalnim sukobima i stradanjima civila u Srebrnici i oko Srrebrnice, i kada su UN preuzele odgovornost i donele odluku i poslale svoju vojsku... od tog trenutka to je njihova odgovornost.

UN je lukavo tu odigrala, sa određenim interesima svetskih sila, tap tap, njima čiste ruke. Naterali su Bošnjake da se razoružaju, a onda dopustili ovoj budali Mladiću da uđe i da ratataiše i da ubija. Sa ciljem da sutra mogu da trguju sa Srebrnicom i da ucenjuju i zavađaju ove budale vuda kad im to zatreba. Njima je milion ljudi statistika, kamo li 8000.

Srpska strana je ispala glupa, ali i sbotirana od strane Miloševića i komunjarske ekipe srbomrzaca. Pa nije Ratko Mladić naneo toliku štetu Bošnjacima koliko Srbiji i srpskoj naciji. Mi smo taoci te budale i njegovih velikih dela već decenijama. Pogledaj za šta nas terete. Pa hebe se meni za Ratka Mladića. Ja sa njim nemam ništa.
On je učestvovao u pregovorima i on je se složio o zaštićenoj zoni oko Srebrnice, a onda poslao svoju vojsku i pogazi svoju reč. Pa po čijem dopuštenju? Po čijoj naredbi?

Taku neuračunivu budalu je trebala vojna bezbednost da lekvidira onog momenta kada je prekršio dogovor i kada je udario na plave kacige. Pre nego što je osvojio Srebrnicu, koja je već sama po sebi bila ruina, on je prvo napao mirovne snage Ujedinjenih Nacija. Sramota. To se može očekivati samo od divljih plemenskih zajednica po Africi. Onda ludak tamo ušao, ubijao civile, prekršio svaku ženevsku konvenciju, pa onda leševe pakovao po nekim jamama. Zlo! Još to sve gamadija snimala kamerom, to ova udbaška gamadija, da sutra na sudu mogu da pokažu šta su srbi sve radili. Polupao vozila Ujedinjenih Nacija, zarobio njihove vojnike, maltretirao njihove generale sa kojima je prethodno pregovarao... mučenika nekog poslali iz Kanade, nije znao među kake divljake su ga poslali. On verovatno mislio to Jugoslavija šta loše tu može biti. To beše ona zemlja koja je i te kako finansirala Ujedinjene Nacije. Vojni general školovan u Jugoslaviji je trebalo da zna mnogo više. Tu budalu Mladića je trebalo odmah metak u čelo, pa idi gore kod svoje ćerke za čije si samoubistvo ti sam kriv.. budaletina. I šta sad? Šta ćemo sad brate napaćeni?
 
Problem je što onda nacionalistički sukobi u BiH postaju trajni a to može na kraju dovesti i do sukoba. Očigledno je da su sukobi iz prošlosti prepreka za normalniju budućnost kad su u pitanju srpsko-bošnjački odnosi a samim tim i odnosi unutar BiH, jer upravo takvi sukobi su jedan od glavnih razloga nefunkcionisanja BiH koja preti da eskalira u nešto gore. Da bi se rešili drugi problemi, poput političkih (nesporazumi oko Dejtonskog ugovora itd.) mislim da prvo treba rešiti sukobe iz prošlosti.Srpska strana je prilično tvrdoglava po raznim pitanja, zašto bar u ovome ne popustima kad im je toliko bitno to priznanje?
حَيۡثُ وَجَدتُّمُوهُمۡ وَخُذُوهُمۡ وَٱحۡصُرُوهُمۡ وَٱقۡعُدُواْ لَهُمۡ كُلَّ مَرۡصَدٖۚ فَإِن تَابُواْ وَأَقَامُواْ ٱلصَّلَوٰةَ وَءَاتَوُاْ ٱلزَّكَوٰةَ فَخَلُّواْ سَبِيلَهُمۡۚ إِنَّ ٱللَّهَ غَفُورٞ رَّحِيمٞ
المختصر في التفسير فإذا انتهت الأشهر الحرم التي أَمَّنْتُم فيها أعداءكم فاقتلوا المشركين حيث لقيتموهم، وَأْسِرُوهُم، وحاصروهم في مَعاقِلِهم، وترصَّدوا لهم طرقهم، فإن تابوا إلى الله من الشرك، وأقاموا الصلاة، وأعطوا زكاة أموالهم؛ فقد أصبحوا إخوانكم في الإسلام؛ فاتركوا قتالهم، إن الله غفور لمن تاب من عباده، رحيم به.
Kad prođu sveti mjeseci u kojima ste vašim neprijateljima garantovali sigurnost - ubijajte višebošce gdje god ih nađete, opsjedajte njihove tvrđave i na njihovim putevima, zarobljavajte ih. Ako se pokaju od višeboštva, i počnu klanjati i davati zekat, postali su vaša braća po islamu, pa ih ostavite na miru. Doista Allah puno prašta onima koji se kaju i milostiv je prema njima.
Prikaz drugih prijevoda
فَإِن تَابُواْ وَأَقَامُواْ ٱلصَّلَوٰةَ وَءَاتَوُاْ ٱلزَّكَوٰةَ فَإِخۡوَٰنُكُمۡ فِي ٱلدِّينِۗ وَنُفَصِّلُ ٱلۡأٓيَٰتِ لِقَوۡمٖ يَعۡلَمُونَ
المختصر في التفسير فإن تابوا إلى الله من كفرهم، ونطقوا بالشهادتين، وأقاموا الصلاة، وأعطوا زكاة أموالهم - فقد صاروا مسلمين، وهم إخوتكم في الدين، لهم ما لكم وعليهم ما عليكم، ولا يحل لكم قتالهم، فإسلامهم يعصم دماءهم وأموالهم وأعراضهم، ونبين الآيات ونوضحها لقوم يعلمون، فهم الذين ينتفعون بها، وينفعون بها غيرهم.
No, pokaju li se prihvatajući islam, počnu klanjati obavezne namaze i davati zekat, oni su tad vaša braća u vjeri, pa imaju ista prava i obaveze kao i vi. Više vam neće biti dozvoljeno da se borite protiv njih, jer su zaštićeni islamom. Eto tako Allah objašnjava Svoje dokaze onima koji razumiju i imaju pameti, jer će samo takvi uzeti pouku.
U ovom drugom ajetu sukobi se mogu izbjeći ako se Srbi pokaju.
وَلَا يُحَرِّمُونَ مَا حَرَّمَ ٱللَّهُ وَرَسُولُهُۥ وَلَا يَدِينُونَ دِينَ ٱلۡحَقِّ مِنَ ٱلَّذِينَ أُوتُواْ ٱلۡكِتَٰبَ حَتَّىٰ يُعۡطُواْ ٱلۡجِزۡيَةَ عَن يَدٖ وَهُمۡ صَٰغِرُونَ
المختصر في التفسير قاتلوا - أيها المؤمنون - الكافرين الذين لا يؤمنون بالله إلهًا لا شريك له، ولا يؤمنون بيوم القيامة، ولا يجتنبون ما حرمه الله ورسوله عليهم من الميتة ولحم الخنزير والخمر والربا وغيرها، ولا يخضعون لما شرعه الله، من اليهود والنصارى حتى يعطوا الجزية بأيديهم أذلاء مقهورين.
Vjernici, borite se protiv nevjernikā, koji Allahu sudruga pridružuju, i koji ne vjeruju Posljednji dan, i koji se ne klone onoga što je zabranio Allah preko Svog Poslanika, poput strvine, svinjskog mesa, alkohola i kamate, i koji se ne žele povinovati odredbama Allahovog zakona. Borite se protiv njih, a to su jevreji i kršćani, sve dok ne daju džizju poraženi.
Ovo džizija je porez ili PDV. Hoće da parazitski žive nad nama.
 
Da li je uopšte moguć kompromis Srba i Bošnjaka po ovom pitanju? Neko bi možda rekao da kad su ove stvari u pitanju "nema trgovine", međutim ako nam je cilj mir, suživot i bolja budućnost, onda prvo treba rešiti ovakve najbitnije sukobe. Bošnjacima je ovo pitanje očigledno veoma važno i neće se menjati, da li je onda odgovor Srba da večno negiraju genocid i sami tim večno budu u sukobu sa Bošnjacima? Šta bi Srbija i RS izgubile ovakvim priznanjem? Zašto ne popustiti bar po ovom pitanju?
Nepotreban je kompromis.U liberalnim demokratijama ljudi imaju različita mišljenja i ta različita mišljenja naglas odnosno javno saopštavaju.Nema mesta nekim zvaničnim prinudom zaštićenim "istinama".
 
Streljati oko 500 vojnih zarobljenika koji su klali srpsku decu nije genocid. I kao što neću da priznam da je šarplaninac vrsta skakavca, tako neću ni imaginarni genocid.
njemci 1941 okupirali su srbiju i izuzev ultimativnih mjera pojedinačnih vješanja nisu uveli masovne egzekucije izuzev nakon ustanka...srbi nisu ubili njihove žene ni djecu niti spaljivali njihova sela preko dunava pa opet za deset ubijenih i masakriranih vojnika njemaca streljali su 2500 muškaraca svih uzrasta u kragujevcu...da su im srbi činili ono što su muslimani u tobožnjim razoružanim enklavama srbima po okolnim selima niti jedno muslimansko dijete ni žene a pogotovo muškarac ne bi više vidjeli sunaca ni mjeseca...
 
U pitanju je dakle kako i sam kažeš bio masakr, a s obzirom na razmere istog teško ćeš bilo koga ubediti da nije bio planiran. Dalji pokušaji relativizovanja i umanjivanja krivice samo nas ocrnjuju još više. Nema tu crno - belog zaključka, nakon hiljada pobijenih samo crn, da crnji ne može biti.
Treba lepo reći ono što i jeste - preko 99% Srba nije činilo nikakve ratne zločine, a neki jesu. Mi smo ih uhvatili i predali, oni su osuđeni i to je to. Ništa više mi tu ne možemo. Uostalom, i kod drugih naroda ima užasnih ljudi, nismo mi tu ni jedini ni najgori.
pitanje planiranja streljanja može se i spustiti na nižu razinu uvjetovanu mržnjom pojedinaca čije su obitelji navedeni muslimani pobili a sela spalili...u slučaju srebrenice koliko mi je poznato nema pisanog naređenja o navedenom kao npr u slučaju njemačke okupacione sile u srbiji...da srbi su osudili ratne zločince ne sve ali mnoge međutim u sarajevu danas oslobađaju zapovjednika muđžahedinske jedinice koja je ubijala stotine zarobljenika ritualno im odsjecajući glave.
 
https://www.srbijadanas.com/vesti/i...-islamski-ucenjak-otkrio-sta-zna-o-2021-04-05

U SREBRENICI NIJE BILO GENOCIDA, ZNAM KO JE ODGOVORAN" Čuveni Islamski učenjak otkrio šta zna o nemilom događaju (FOTO/VIDEO)​


– Ono što sam ja rekao je da to nije bio genocid. Nikad nisam rekao da to nije bio masakr. Naravno da je bio. Ali vi hoćete da me obesite i razapnete zato što sam rekao da nije bio genocid. Ja znam ko je to uradio, ali vi ne znate. Isti onaj ko je organizovao genocid nad Jermenima 1914. godine, organizovao je i pokolj u Srebrenici. Ja znam ko je to, a vi ne. Zato me napadate jer vam govorim istinu – rekao je on.
 
Da li je uopšte moguć kompromis Srba i Bošnjaka po ovom pitanju? Neko bi možda rekao da kad su ove stvari u pitanju "nema trgovine", međutim ako nam je cilj mir, suživot i bolja budućnost, onda prvo treba rešiti ovakve najbitnije sukobe. Bošnjacima je ovo pitanje očigledno veoma važno i neće se menjati, da li je onda odgovor Srba da večno negiraju genocid i sami tim večno budu u sukobu sa Bošnjacima? Šta bi Srbija i RS izgubile ovakvim priznanjem? Zašto ne popustiti bar po ovom pitanju?
Pa valja je to pitanje faktografije , onoga što se naziva istina a ne voluntaristička nagodba.. A istina je da u Srebrenici nije bilo genocida , da se po obimu i realizaciji taj zločin ne može nazvati genocidom.
 
Треба признати геноцид, извинити се и предузети кораке да се такав геноцид више никад не догоди.

То је једино што пристојност налаже.

У супротном, шаљемо поруку да је нормално и пожељно убијати припаднике других нација.
У миру да, међутим у рату је пожељно убити непријатеља поготово ако ће он то исто урадити уколико га случајно профулаш.

Стрељање ратних заробљеника?Злочин наравно.Сви су по затворима од командне до најниже одговорности.
Спорно је рећи геноцид.Запамти никада нећеш натјерати тај народ тамо да говори како је учињен геноцид нда бошњацима јер ако неко зна шта је геноцид зна народ Српске.Ту се ако мене питаш прича завршава.Просто схвати небитан је Додик, Вучић било ко.Онај ко то уради јавно у име Српске завршио је политичку каријеру.
 
prvo morаs dа rаzumes situаciju pre crno belog zаkljuckа.Tri godine su muslimаni ispаdаli iz enklаve,cinili jezive zlocine nаd civilimа i vrаcаli se u enklаvu pod zаstitom UN.Tаj prostor je slаbo nаseljen а teren tezаk,tаko dа im je to islo od ruke sve dok nije receno "dostа". Zlocin nije plаnirаn,ni sud u Hаgu nije mogаo dа pruzi dokаze dа je postojаo plаn mаsovnih zlocinа u Srebrenici.To se jednostаvno otelo kontroli, jer po prvi put zа tri godine oni koji su ubijаli po Podrinju i smejаli se zаsticeni izа plаvih slemovа , ostаli su bez "zаstitnikа". Video bih tvoju reаkciju kаo borcа VRS kome su spаlili selo i pobili rodjаke oni koji su se tri godine krili izа plаvаcа,а ti sаdа imаs odresene ruke,nemа vise skrivаnjа izа UN .U ostаlom zаsto se ne zаpitаs zаsto nije bilo "genocidа" u susednim enklаvаmа Gorаzde i Zepа ?
U pitаnju je ne plаnirаni mаsаkr onih koji su prethodnih godinа trpeli zlocine muslimаnа,Mlаdic sа tim nemа bаs nistа.Ne spustаj se nа infаntilni nosfi nivo
Ма не само Горажде и Жепа, пробијање коридора је најопширнија и највећа акција ВРС 1992, нема нити једног јединог злочина да је на Суду БИХ а камо ли пред Хагом.Суштински специфичност Сребренице је брутално пробијање 28 дивизије такозване армије Бих.Немогуће је више сакрити ратне дневнике, изјаве дате 1995, све се зна у детаље гјде су имали сукоб, колико сукоба и колико су имали погинули.Нико није сахрањен у такозваној шехидском гробљу гдје копају њихове борце.Сви су у Поточарима.Лицемјерно је тако бројати жртве Сребренице.Утрпаш тамо из 12,13 општина борце и вичећ геноцид баааа.

izjava poručnika Nuriza Selimovića, koji se kretao na čelu kolone. On je detaljno opisao sve kroz šta je prošla kolona, govoreći kako su prilikom proboja razbijali “četničke” zasjede.

- Dogovorili smo se da ih pustimo da nam priđu blizu da bi nanijeli što više žrtava. Otvorili smo vatru i natjerali smo ih u bijeg, četvoricu smo ubili na licu mjesta, pet-šest živih zarobili, među njima i jednog kapetana Zorana - rekao je Selimović u izjavi datoj 26. jula 1995. godine u Tuzli, govoreći o nizu takvih sukoba.
Ljudi su se skupljali u grupu od po 20 oko bombe i zagrlivši se zajedno vršili samoubistva. Oni koji su bili u pozadini počeli su da se masovno ubijaju, gdje se dešavalo da se raspršte jedni od drugih i otvaraju vatru jedni na druge - kazao je Selimović.
On je iznio i šokantan podatak o broju stradalih u vojnoj koloni koju je predvodio.
- Cijenim da smo imali najmanje 4.000-5.000 gubitaka vojno sposobnih ljudi - rekao je Selimović.
Pored njegovog iskaza datog “bezbjednjacima” tzv. Armije BiH u Tuzli, naš list je u posjedu i izjave načelnika štaba 28. divizije majora Ramiza Bećirovića.
On je u izjavi koju je dao u Tuzli 11. avgusta 1995. godine, nakon što se oporavio od rana zadobijenih tokom proboja od Srebrenice do Tuzle, izjavio da nije utvrđivano brojno stanje kolone koja je krenula, ali da je prema njegovoj procjeni u koloni bilo između 10.000 i 15.000 ljudi.
Ja sam inače imao oko 6.000 boraca, ne računajući borce iz Žepe. U koloni nije bilo puno žena, a nisam vidio ni puno djece. Moguće da je bilo desetak žena. Nije mi poznato da je neko od starijih žena ubijen prilikom našeg polaska u proboj - rekao je Bećirović organima bezbjednosti tzv. Armije BiH.
Na drugoj strani veze, izjavio je major Bećirović govoreći o početku proboja prema Tuzli, imao sam načelnika štaba korpusa, kojem sam saopštio kakva je situacija i da je Srebrenica faktički pala, a da mi imamo namjeru krenuti prema Tuzli.
- On me je upozorio kakav rizik preuzimamo na sebe, na što sam mu odgovorio da mi nemamo drugog izbora - rekao je Bećirović.
On je izjavio i da se 28. divizija povlačila preko linije koja je uspostavljena zahvaljujući snagama sa, kako je rekao, slobodne teritorije.
Istovremeno sa našim napadom, iz pravca slobodne teritorije krenuo je napad koji je vodio komandant Naser Orić. Oni nisu to jutro mogli da probiju liniju odbrane četnika. Poslije su ponovo napali i oko 12 sati smo se uspjeli spojiti i sreo sam se sa Naserom. Preko te linije su se naše snage izvlačile više dana, pa i u manjim grupama - kazao je Bećirović.
http://e-index.info/2019/10/31/prob...vjestaj-komandanta-proboja-ramiza-becirovica/
 
Ali sam si priznao da je pod njegovom komandom izvršen masovan zločin. :bye:
Kako to da komandna odgovornost važi samo u slučajevima kada su Srbi optuženi? Kako to ne vredi u slučajevima kada su u pitanju Hrvati i Bošnjaci?
Gde je tu greška?
В некоторых странах Запада из недавнего кризиса в грузино-югоосетинском конфликте рисуют совершенно одностороннюю картину. Заявления американских официальных представителей создают впечатление, что кризис начался тогда, когда Россия направила туда войска на помощь своим миротворцам


А какова же была роль США в начале этого конфликта? Чтобы в полной мере понять данный конфликт, следует обратить внимание на взаимодействие США с режимом Тбилиси - как в прошлом, так и в будущем. Когда постоянно повторяют заклинание о 'грузинском демократическом государстве', означает ли это, что по стандартам США демократическому государству позволено зверски расправляться с мирным населением, которое оно считает своим собственным, лишь по той причине, что оно 'демократическое'?
 
Poslednja izmena:
Ajmo malo da se pozabavimo zvanicnim izjavama recimo ministarstva inostranih poslova Rusije, da vidimo koliki vam je Rus prijatelj, kao i uvek sto je bio, nije da Rusija ne nabada noz u ledja Srbima redovno, dok se vi rado naguzite

Sergej Lavrov licno daje izjavu :


Россия не могла допустить, чтобы ее миротворцы наблюдали за тем, как на их глазах совершаются акты геноцида, как было в 1995 году в боснийском городе Сребреница.


Prevod

Русија није могла дозволити својим мировњацима да гледају како се пред њиховим очима врше геноцидна дјела, као што је то био случај 1995. године у босанском граду Сребреници.


Ministarstvo inostranih poslova Rusije, originalni link

https://www.mid.ru/web/guest/foreig...sset_publisher/xIEMTQ3OvzcA/content/id/327262Znaci Rusija, zvanicno smatra da je u Srebrenici bio Genocid. Koristi taj termin, kvalifikuje ga tako.

Ipak vi citate Informer, gledate Pink, sputnjik i ostale SNS sajtove. Lozite se na klanje i ubijanje, po ko zna koji put.
Opet, jako bi bilo lepo kada bi kompletnu izjavu stavio u kontekst situacije u kojoj je data, možda ona sadrži i dozu ironije ili trljanje ušiju zapadu ili je samo to što ti želiš pokazati ali dozvoli da svaki forumaš sam to shvati.
 
Opet, jako bi bilo lepo kada bi kompletnu izjavu stavio u kontekst situacije u kojoj je data, možda ona sadrži i dozu ironije ili trljanje ušiju zapadu ili je samo to što ti želiš pokazati ali dozvoli da svaki forumaš sam to shvati.
Dao sam originalni link, cele izjave, nisam li?
Nisam nista sakrio, svako ko zeli, moze da procita. To se zove transparentnost.

Nema nikakve ironije u navodima Lavrova da je u Srebrenici pocinjen Genocid. Nema nikakve ironije u nijednom Genocidu, ikada.

To Lavrovu sluzi kao kontekst za presedan da opravda rusku invaziju i konsenkventno priznanje 2 nove otcepljene teritorije na tlu Gruzije.Trljane usiju, budalastina.Jos jednom naglasavam da je Rusima Srbija topovsko meso, da im je Bugarska 5000x vaznija na Balkanu, da isporucuju s300 i s400 NATO Kipru, NATO Grcima, NATO Bugarima, NATO Turcima, Saudiji i Irancima a Srbiji su odbili da prodaju.
Redovno se trude da pale glupe Srbe da prave probleme da se EU i NATO drze zaposleni i da smanje pritisak na njih.
 
Dao sam originalni link, cele izjave, nisam li?
Nisam nista sakrio, svako ko zeli, moze da procita. To se zove transparentnost.

Nema nikakve ironije u navodima Lavrova da je u Srebrenici pocinjen Genocid. Nema nikakve ironije u nijednom Genocidu, ikada.

To Lavrovu sluzi kao kontekst za presedan da opravda rusku invaziju i konsenkventno priznanje 2 nove otcepljene teritorije na tlu Gruzije.
Тај наратв је западна пропаганда већ измислила и изградила да би оправдали инавазију и војну интервенцију и нормално је да ће Руси да се послуже тим оружијем и да га користе за своје потребе и кажу морамо интерввенисати у Украјини да се не понови Сребреница или интервенисаћемо у Естонији да се не понови Сребреница итд
 
Тај наратв је западна пропаганда већ измислила и изградила да би оправдали инавазију и војну интервенцију и нормално је да ће Руси да се послуже тим оружијем и да га користе за своје потребе и кажу морамо интерввенисати у Украјини да се не понови Сребреница или интервенисаћемо у Естонији да се не понови Сребреница итд
Pa da, time je tvoj poglavnik Klutin priznao da je počinjen strašan genocid u manjem bosanskohercegovačkom entitetu.
 
Dao sam originalni link, cele izjave, nisam li?
Nisam nista sakrio, svako ko zeli, moze da procita. To se zove transparentnost.

Nema nikakve ironije u navodima Lavrova da je u Srebrenici pocinjen Genocid. Nema nikakve ironije u nijednom Genocidu, ikada.

To Lavrovu sluzi kao kontekst za presedan da opravda rusku invaziju i konsenkventno priznanje 2 nove otcepljene teritorije na tlu Gruzije.Trljane usiju, budalastina.Jos jednom naglasavam da je Rusima Srbija topovsko meso, da im je Bugarska 5000x vaznija na Balkanu, da isporucuju s300 i s400 NATO Kipru, NATO Grcima, NATO Bugarima, NATO Turcima, Saudiji i Irancima a Srbiji su odbili da prodaju.
Redovno se trude da pale glupe Srbe da prave probleme da se EU i NATO drze zaposleni i da smanje pritisak na njih.

А ти би да нас Руси бране као Сирију. ?
 

Back
Top