Priznajte srpski kao manjinski jezik u Sloveniji

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Neno

Buduća legenda
Poruka
25.105

SAVET EVROPE SLOVENAČKOJ VLADI: "Priznajte srpski kao manjinski jezik u Sloveniji"​

Savet Evrope ponovio preporuku koju je dao još pre dve godine

b.jpg

Savet Evrope ponovio je dugogodišnju preporuku Sloveniji da prizna srpski jezik kao tradicionalno manjinski jezik. Komitet eksperata Evropske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima Savjeta Evrope pozvao se u izveštaju, usvojenom početkom jula, na svoju dugogodišnju preporuku da se hrvatski, nemački i srpski, koji su tradicionalno prisutni u nekoliko područja Slovenije, priznaju kao tradicionalni manjinski jezici.

Ovaj komitet, ocenjujući mere koje je Slovenija preduzela za sprovođenje preporuka koje su joj date u novembru 2019. godine, ponovio je da su potrebni koraci da bi se srpski, hrvatski i nemački prepoznali kao tradicionalno manjinski jezici.

U Nacionalnom savetu Srba Slovenije, udruženju koje okuplja srpsku zajednicu u ovoj zemlji, rekli su da bi im to značilo u naporima za negovanje kulture i jezika.

- Mi želimo da sačuvamo identitet našeg naroda sa punim poštovanjem prostora u kojem živimo - rekao je predsednik udruženja Nacionalni savet Srba Slovenije Branislav Rajić.

U Vladi Slovenije, međutim, odgovaraju da se Evropska povelja o regionalnim ili manjinskim jezicima prema njihovom tumačenju, sadržanom u slovenačkoj Deklaraciji o potvrđivanju ove povelje, ne može odnositi na srpski, hrvatski i nemački.

Evropska povelja o regionalnim ili manjinskim jezicima predstavlja doprinos održavanju i razvoju evropskog kulturnog bogatstva i tradicije, kroz zaštitu istorijskih regionalnih i manjinskih jezika.

Savet Evrope, organizacija za ljudska prava koja okuplja 47 zemalja, usvojila je Povelju 1992. godine, a ona je stupila na snagu 1. marta 1998. godine.

Nezavisne
Savjet Evrope izgleda nema obavezujuće mjere, pa će to izgleda ostati samo preporuka.
Da li se time krše manjinska a i ljudska prava to je izgleda manje bitno, iako u Sloveniji živi mnogo onih čiji je maternji jezik srpski.
Teško da će nešto biti od toga i vjerovatno će to ostati samo reda radi, tek da se napomene.

Srba, hrvata i bosanaca ima vise u Sloveniji nego slovenaca. Već i većina slovenaca zna srpsko- hrvatski jezik..
Slovenci su ranije znali taj srpsko-hrvatski, kako je danas, ne znam.
Ako Srbi nisu bili manjina u vreme recimo Jugoslavije u Sloveniji
( a nisu) onda ne mogu sada da traze tu privilegiju samo zao sto
su se iz nekih svojih egoisticnih razloga tamo i naselili zadnjih
dvadesetak godina.

Srba, hrvata i bosanaca ima vise u Sloveniji nego slovenaca. Već i većina slovenaca zna srpsko- hrvatski jezik..
vecina slovenaca zna srspkhrvatski i trebalo bi radi toga da se srpskohrvatski jezik uvede kao sluzbeni .....i u dokumentima.....KAO STO JE I ENGLESKI JEZIK UVEDEN KAO SLUZBENI JEZIK U MAKEDONIJI IAKO TAMO ZIVE SAMO 4 AMERIKANCA.

vecina slovenaca zna srspkhrvatski i trebalo bi radi toga da se srpskohrvatski jezik uvede kao sluzbeni .....i u dokumentima.....KAO STO JE I ENGLESKI JEZIK UVEDEN KAO SLUZBENI JEZIK U MAKEDONIJI IAKO TAMO ZIVE SAMO 4 AMERIKANCA.
Taj jezik vise ne postoji i to je verovatno i problem da bilo sta uvode
na nekom srpskom jer bi to bio srpski u tri varijante.
I to sve zbog trijes Srbina? Neka bre uce slovenacki ko ih
s oprostenjem.

dvadesetak godina.
ne radi se o "doseljenicima" vec o slovencima koji iz kulturoloskih i poslovnih razloga znaju srpsko-hrvatski jezik.
Inace , srba i sloveniji nema ni za saku..........90 posto doseljenika koji govore srpskohrvatski su bosancerosi (tu ubrajam i bosanske srbe)

ne radi se o "doseljenicima" vec o slovencima koji iz kulturoloskih i poslovnih razloga znaju srpsko-hrvatski jezik.
Inace , srba i sloveniji nema ni za saku..........90 posto doseljenika koji govore srpskohrvatski su bosancerosi (tu ubrajam i bosanske srbe)
Slovenci ( ali i Makedonci, ali i Shiptari) svi su znali srpski odlicno,
zasto bi sada neko njima komandovao da moraju da uce srpski?
Neka Srbi malo uce jezik zemlje u kojoj zive jer to i rade inace
uspesno po belom svetu, al sad kao Slovenija je problem.

dvadesetak godina.
Pa začudo, dosta ih zna, i to onih od 30 ili 35 godina. Stariji naravno znaju sve

Taj jezik vise ne postoji i to je verovatno i problem da bilo sta uvode
na nekom srpskom jer bi to bio srpski u tri varijante.
I to sve zbog trijes Srbina? Neka bre uce slovenacki ko ih
s oprostenjem.
dok god ja razumem hrvate i oni mene, jezik koji mi govorimo bice srpskohrvatski, odnosno hrvatskosrpski...........a za politicare bas me zabole...
I frizijci i tirolci govore nemacki i razumeju se iako ih deli 1500 kilometara i zive u drugim drzavama.

Slovenci ( ali i Makedonci, ali i Shiptari) svi su znali srpski odlicno,
zasto bi sada neko njima komandovao da moraju da uce srpski?
Neka Srbi malo uce jezik zemlje u kojoj zive jer to i rade inace
uspesno po belom svetu, al sad kao Slovenija je problem.
samo polako, ....sami slovenci ce i bez naseg zahteva traziti od svoje vlade da srpskohrvatski bude drugi jezik u Sloveniji.............ZAINAT NATO-u.

dvadesetak godina.
Taj egoistički razlog je legitiman i zakonskim pripada, ne vidim razlog za odugovlačenje.

Back