Privatne banke kreiraju novac - istina ili popularni mit?

pa ne znam da li je to bas slucaj. ja mislim da je jedino drzava koja kreira novac i taj novac da bankama da pozamljuju po vecim kamatama.
Ne, pazi ovako, uvaženi Soče.

Neki pajser dođe da pozajmi 100.000 evra da kupi stan. Nakon što ubedi banku da je kvalifikovan za tako nešto, onda banka pritisne da se depozit od 100.000 evra pojavi i pripadne prodavcu stana.

Znači banka je sama kreirala depozit, nije morala da odvojeno zove telefonom ECB, jer je dat blanko pristanak da ovi imaju licencu da štampaju pare.

Međutim to nije Neto kreacija, jer je izbalansirana sa pajserovim dugom.

Ono što je zaista strašno, a što Nogo i Varufakis ne pominju, je što Država stvarno kreira novac ni iz čega.

Oni samo odštampaju 100.000 dinara, i to je neto prsotina bez druge strane jednačine.

Nije pajser vlasnik stana dok ga ne otplati .. .. Tako da nije dug već je vrednost nekretnine ta sa kojom banka kalkulise . Ovde je to oko 10% ukupne cene dug banci dok je 85% iz fondova za te stvari od običnih ljudi koji su dali svoj novac na raspolaganje za te stvari .. dok pajser mora iz svog džepa doneti 5% ......

Poslednja izmena:
ЦБ су независне од државе, и све редом су у већинском власништву приватног капитала. Оно Народна банка служи само да завара обичне људе. Уствари Централне банке командују државама, а не обрнуто.

Ne.

Centralna banka je vladino telo.

Ona igra kako svira narod.

- - - - - - - - - -

od običnih ljudi koji su dali svoj novac na raspolaganje za te stvari ..
Ne.

Da li si ti nekad video da u banci, prilikom nečijeg ištanja kredita, zaposleni vikne: "Svetlana, imamo li mi šta para?"

To nikad nisi video, jer banka ne deli novac štediša, već kreira novac u samom procesu kreditiranja.

Nije pajser vlasnik stana dok ga ne otplati .. .. Tako da nije dug već je vrednost nekretnine ta sa kojom banka kalkulise . Ovde je to oko 10% ukupne cene dug banci dok je 85% iz fondova za te stvari od običnih ljudi koji su dali svoj novac na raspolaganje za te stvari .. dok pajser mora iz svog džepa doneti 5% ......

https://sh.wikipedia.org/wiki/Centralna_banka

ЦБ су независне од државе, и све редом су у већинском власништву приватног капитала. Оно Народна банка служи само да завара обичне људе. Уствари Централне банке командују државама, а не обрнуто.
CB je glavna ustanova za sprovodjenje monetarne politike i optimizaciju uslova poslovanja.

Pa kako je Jorgovanka na vlasti u NBS, a isti takav na vlasti u predsedništvu.

To ti pokazuje da je NBS 100% pod kontrolom narodnih masa.

- - - - - - - - - -

CB je glavna ustanova za sprovodjenje monetarne politike i optimizaciju uslova poslovanja.

Dobro to su neke suvoparne definicije, ali ključno razilaženje je što teoretičari zavere smatraju da su CB "u vlasništvu guštera-rotšilda."

Dok mi normalni znamo da su CB samo sastavni deo narodne vlade.

Па тако што ова власт лиже гузицу ММФ-а, као и све власти после петог октобра.

MMF je samo neprofitna organizacija, čija je članica i rusija, koja se bavi pomaganjem drugih u nevolji.

Ne znam kojim mehanizmom misliš da bi privatni interesi mogli da kontrolišu NBS. Na kraju, i zašto. NBS isto ne deli nikakve dividende itd.

- - - - - - - - - -

Gospodin Pera dođe u banku ABC i položi depozit od 1.000 evra na godinu dana. Recimo da za svaki depozit, NBS traži da se izdvoji 10% rezervi. Znači, ABC banka, po prijemu depozita mora uplatiti 100 dolara na poseban račun kod NBS
Mislim da to čak ide automatski.

Ako ovi imaju 1000, onda je njihov bilans kod NBS-a jednostavno "-100"

Nije nikakav problem, overdraft loan.

Verovatno Nataša Rostova smatra da su obavezne rezerve u obliku bukvalnog ranca keša ostavljenog u NBS zgradi podno MekDonaldsa.

MMF je samo neprofitna organizacija, čija je članica i rusija, koja se bavi pomaganjem drugih u nevolji.

Ne znam kojim mehanizmom misliš da bi privatni interesi mogli da kontrolišu NBS. Na kraju, i zašto. NBS isto ne deli nikakve dividende itd.

Механизам диктирања курса динара, одређивање износа депозита пословних банака итд итд... Механизама има колико хоћеш, и сви служе интересима великих и богатих.

Механизам диктирања курса динара, одређивање износа депозита пословних банака итд итд... Механизама има колико хоћеш, и сви служе интересима великих и богатих.
Pazi, juče idem Novim Beogradom, i spazim štand smradikala (SNS) koji opslužuju neki bapci.

Ti ljudi su izabrali VučIera, on je postavio Jorgovanku, i odatle ide chain of command za sve NBS postupke.

Znači nema mesta za zakulisne zavjere.

Pazi, juče idem Novim Beogradom, i spazim štand smradikala (SNS) koji opslužuju neki bapci.

Ti ljudi su izabrali VučIera, on je postavio Jorgovanku, i odatle ide chain of command za sve NBS postupke.

Znači nema mesta za zakulisne zavjere.

Да се не лажемо, и Тому гробара и Вукија су поставили из Брисела и Фашингтона, све уз епопеје стиропоЛа, одвајање од СРС уз срцепарајуће приче о повлачењу из политике и сл...

Ne.

Centralna banka je vladino telo.

Ona igra kako svira narod.

- - - - - - - - - -

Ne.

Da li si ti nekad video da u banci, prilikom nečijeg ištanja kredita, zaposleni vikne: "Svetlana, imamo li mi šta para?"

To nikad nisi video, jer banka ne deli novac štediša, već kreira novac u samom procesu kreditiranja.

Banka je vise posrednik u svemu tome ona taj dug prodaje fondovima i uzima brzu lovu plus papiri i deo kamate koji zadržava .. Kao sto sam ti rekao banka podjeli taj dug u komade i prodaje... 80-85% pajserovof duga ide rsznorsznim fondovima dok oni sami zadržavaju oko 10-15% .....

- - - - - - - - - -

Ustvari piše u svakom kontaktu tačno ko su vlasnici duga tj kuće ...

Poslednja izmena:
Да се не лажемо, и Тому гробара и Вукија су поставили из Брисела и Фашингтона, све уз епопеје стиропоЛа, одвајање од СРС уз срцепарајуће приче о повлачењу из политике и сл...

Kome ****** donese zlatnu medalju na noge, taj je očigledno eksponent ruskog naroda.

- - - - - - - - - -

Banka je vise posrednik u svemu tome ona taj dug prodaje fondovima i uzima brzu lovu plus papiri i deo kamate koji zadržava .. Kao sto sam ti rekao banka podjeli taj dug u komade i prodaje... 80-85% pajserovof duga ide rsznorsznim fondovima dok oni sami zadržavaju oko 10-15% .....

- - - - - - - - - -

Ustvari piše u svakom kontaktu tačno ko su vlasnici duga tj kuće ...
NBS štampa dinare. To radi po naređenju smradikalne stranke, tj. Skizoja in charge.

U suštini svaki dinar u egzistenciji je emitovan od strane vlade. Samo što Jorgovanka to može da radi proizvoljno i jednostrano, dok svi drugi moraju da izbalansiraju dugovanja i potraživanja.

Konkretno:

Ponedeljak: SRS Jorgovanka štampa 100.000 dinara. To je kreirano ni iz čega, i služi personalnom iživljavanju vladajuće klike.

Ponedeljak: AIK banka štampa 100.000 dinara, ali istovremeno zapisuje -100.000 (minus) s druge strane sveske.

Ali je banka stvorila pare koje nema.
I sada može da, te nepostojeće pare, plasira kao kredite.

Ne plasira pare, nego te pare nastaju tek činom pozajmice.

- - - - - - - - - -

Banka nije ništa stvorila. Nikakve pare.
Samo je Perine pare iz depozita dala: Miki kao kredit i NBS kao rezerva
Onda bi morali da Proveravaju da li "ima depozita za zajmodavanje."

A to nikad ne proveravaju, što ti pokazuje da zajmovi ne dolaze od štediša.

Pa reci mi, jesi li ikad video da banka Proverava, da li ima dovoljno depozita da odobri zajam?

Ne, nikad!

To je zato što zajmovi kreiraju depozite

Mora da proverava, naravno.
Mora da proverava ima li dovoljno raspoloživog novca na svom računu kod NBS i/ili npr. kod drugih, inobanaka.
I uvek to radi.
To je deo procesa upravljanja likvidnošću.
Dodatno to što se postoji set regulatornih izveštaja u vezi sa pokazateljima likvidnosti koji se šalju u NBS na dnevnom nivou.
Tu nema zezanja.

Fora je u tome što banke suštinski ne znaju kada će imati neto gotovinski odliv.
To zezanje zajam-depozit bi imalo određene mogućnosti korišćenja ukoliko je na tržištu samo jedna banka. Ali i to samo dok se u priču ne uvede pretpostavka cash flow prema inostranstvu...
Svaka dodatna banka na tržištu drastično smanjuje mogućnosti korišćenja toga.
Već sa 5-6 banaka u igri, to pouzdanost oslanjanja na to pada na 0.
Banke, jednostavno, ne mogu da znaju kada i kome će njihovi deponenti ili dužnici plaćati van banke...

Mora da proverava ima li dovoljno raspoloživog novca na svom računu kod NBS
Ali recimo neko hoće zajam 8,000 a ovi kažu: "Samo da proverimo... e nažalost, nema. Jedan deda je oročio 5,000 pa možemo toliko da vam odobrimo."

Ne. Zapravo to ide ovako. Zamisli tri kolumne:

0 0 0

Pritiskom na Taster to postaje

8,000 0 -8,000

Znači uvršćivanjem njegovog novokreiranog duga od -8,000 na desnu stranu
su kreirali njegov depozit od 8,000 ali neto bogatstvo banke je sličnije početnom stanju (0).

Back