Prisvojni pridev od imena i prezimena

Meliot

Elita
Poruka
20.662
- Čiji je ono sat?
- To je Markov sat.
- A čija je ono kravata?
- Ta kravata je Petrovićeva.

Kako reći na primer da su kola Draganova Nikolićeva? Mislim da nije moguće. Može se samo reći ,,ta kola pripadaju Draganu Nikoliću" i tu nije upotrebljen prisvojni pridev već je ime prezime u dativu mislim.

- Čiji je ono sat?
- To je Markov sat.
- A čija je ono kravata?

Kako reći na primer da su kola Draganova Nikolićeva? Mislim da nije moguće. Može se samo reći ,,ta kola pripadaju Draganu Nikoliću" i tu nije upotrebljen prisvojni pridev već je ime prezime u dativu mislim.
Kola pripadaju Draganu Nikoliću
Ili
Kola su od Dragana Nikolića (to bi se u engleskom zvalo normanski genitiv)

- Čiji je ono sat?
- To je Markov sat.
- A čija je ono kravata?

To su kola Dragana Nikolića. Prisvojni genitiv.

Ista stvar je sa nemackim - mozes da kazes das Auto von Dragan, Dragans Auto (valjda, ucila sam sa samo sa licima do sada, npr. Dragans Tochter) , ili das Auto gehört Dragan. Nisam sigurna da li bi moglo Dragan Nikolics Auto ali mozda bi i moglo jer nisam primetila da Nemci stavljaju licna imena u padez kao mi. Npr, das Auto gehört Dragan - posle gehört ide dativ (das Auto gehört meiner Oma), ali samo zamenica reflektuje padez ovde.

,,Nikolić Draganova kola su stajala na ulici". Nešto tog tipa.
Mislim da sam čuo ovakve konstrukcije, ali koliko sam uspeo da nađem na netu ipak je nepravilno. Muška prezimena (i imena) moraju uvek da se menjaju po padežima. S tim da treba izbegavati da se stavlja prvo prezime pa tek onda ime osim kod pravljenja spiskova gde je to neophodno. Znači tvoj primer bi morao da bude „Nikolića Dragana kola su stajala na ulici“ jer i ime i prezime moraju da budu u genitivu.

Ne može nikako da se napravi kombinacija sa prisvojnim pridevima i od imena i od prezimena.

Znam ja da ne može nego me nervira što ne može. :)
Ne znam, čisto laički pretpostavljam da je zato što ako koristiš ime i prezime onda se tretiraju kao celina i kao takvi se menjaju po padežima

Dragan Nikolić
Draganu Nikoliću
Dragana Nikolića
....

A ako bi imao prisvojni pridev, imenica na koju se odnosi bi morala da dođe odmah iza njega

Draganov auto ili
Nikolićev auto

„Draganov Nikolićev auto“ onda nema smisla jer sada iza jednog prisvojnog prideva imaš još jedan, pa tek onda imenicu.

Back