Priština ukida takse!

KURTI POPUSTIO: Od 15. marta ukidamo carine na uvoz sirovina iz BiH i SRB, a od 1. aprila SVE TAKSE!

Foto: Profimedia
NAJAVIO
KURTI POPUSTIO: Od 15. marta ukidamo carine na uvoz sirovina iz BiH i SRB, a od 1. aprila SVE TAKSE!

Kosovski premijer Aljbin Kurti danas je na vanrednoj konferenicji za medije u Prištini najavio ukidanje taksi na uvoz sirovina iz Srbije i Bosne i Hercegovine od 15. marta, a ukidanje svih taksa od 1. aprila na 90 dana.

Sve to, kako je rekao, biće realizovano ako Srbija prekine kampanju u svetu za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova i obavee se da će pokrenuti uklanjanje trgovinskih barijera s Kosovom.
On je rekao da je ukidanje taksi na uvoz sirovina "znak dobre volje za reavanje problema i odnosa", te da "očekuje da Vlada Srbije odgovori prekidom kampanje i uklanjanjem ostalih netarifnih prepreka".

lg.php

Kako prenosi Gazeta ekspres, Kurti je dodao da ako Srbija pozitivno odgovori na ovaj poziv, onda će od 1. aprila takse biti u potpunosti ukinute na period od 90 dana.
On je rekao da će, ako srpska strana ne odogovori poizitivno, takse biti u potpunosti vraćene 15. juna.
Dodao je da "čuje zahteve međunarodnih faktora", ali je istakao da je njegova dunost da titi interese građana Kosova.
"Paljivo sluam zahteve međunarodnih faktora, veoma sam strpljiv i vrlo kooperativan, ali, na kraju, ja sam premijer Kosova, pozvan sam da titim interese građana Kosova. Moja bezuslovna odanost povezana je sa stotinama hiljada birača i iznad svega, uvek im odgovaram u koordinaciji sa međunarodnom zajednicom ", rekao je Kurti.
Kurti je od Evropske unije ponovo zatraio viznu liberalizaciju pre samita EU-Zapadni Balkan u maju u Zagrebu.
Na pres konferenciji, na kojoj su bili i kosovski privrednici, Kurti je poručio da će kosovska vlada naredne sedmice doneti odluku o ukidanju takse na uvoz sirovina a da će ona stupiti na snagu 15. marta.
Kurir.rs/Tanjug
 
Nema, kako vidim, ovaj Grenel je američka verzija Putina, možda i čovek koji će doći na Trampovo mesto...
Dopao mi se čim sam ga spazila... Jedna smišljena Devica (ne znam Devicu koja nije smišljena... to je dakle neki pleonazam )...
A što se tiče Kurtija i situacije sa ukidanjem taksi, i to mi se dopada. Kurti je pokazao visok novo odgovornosti što je i očekivano za ma kakvog premijera, savest mi ne dozvoljava da o njemu mislim lepo, ali ako je tačno, a videćemo uskoro, to je za respekt.


Srbija treba da zaboravi na svoje parče zemlje jer i dok je zvanično pripadalo njoj, Šćiperija se aktivno bavila čistom mržnjom prema Srbima u srpskoj zemlji a sve dirigovano iz Albanije.
Znači li to da ako te neko aktivno mrzi jer mu treba tvoja ruka, ti lepo tu svoju ruku na panj i odsečeš je da rešiš problem?
Ja bih te samo zamolio da, kad me citiraš, ne izgleda tako kao da sam JA to izjavio :D
Ako već citiraš i "sečeš" tekst, onda ga napravi da se tako i vidi, a ne da ljudi pomisle da je to moj stav.
Dakle, to je Kurta izjavio.
 
Hiseni: Kurtijeva najava o taksama je politički manevar za odlaganje dijaloga

Tanjug 28.02.2020. 10:18


Član Predsedništva DSK, članice vladajuće koalicije, Skender Hiseni, izjavio je danas da najavljeno ukidanje taksi na srpske i proizvode iz BiH zapravo "politički manevar" kosovskog premijera Aljbina Kurtija s ciljem odlaganja dijaloga.

Hiseni je za prištinsku TV Dukađini rekao i da prva reagovanja međunarodne zajednicu na Kurtijevu najavu nisu dobra, te da njega raduje odgovor Amerike na najavljeni način ukidanja taksi.

Nakon najave Kurtija da će njegova vlada odlučiti o delimičnom i uslovnom ukidanju taksi, počev od 15. marta, reagovao je specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog, Ričard Grenel, koji je poručio da SAD ne podržavaju predloženi način ukidanja taksi i da očekuju odjednom i potpuno ukidanje te mere.

- Na osnovu malo informacija koje imam iz Vašingtona, situacija nije dobra. Nezadovoljstvo je jako veliko. Postoji interesovanje da se Kurtijeva odluka u Vašingtonu i drugde u Evropi tumači kao politički manevar radi kupovine vremena i odaganja dijaloga - rekao je Hiseni, prenela je prištinska Gazeta Expres.

Dodao je da Priština nije u mogućnosti da donosi odluke koje nisu usklađene sa, kako je rekao, kosovskim međunarodnim prijateljima.

Naveo je da Kurtijeva najava nije dogovor koalicionih partnera, DSK i Pokreta Samoopredeljenje.
------------------------------------------------------------------------------------------
Kurta da je čovek da ne ukine taxe :D
 

Back
Top