Приштина дала Скопљу 2500 хектара територије Србије

МАЧАК

Buduća legenda
Poruka
25.542
http://www.blic.rs/politika.php?id=116433

BEOGRAD UPUTIO OŠTAR DEMARŠ SKOPLJU
Priština dala Skoplju 2.500 hektara teritorije Srbije


:rtfm:
Srpske vlasti predlaže su najoštriji demarš ambasadoru Makedonije u Beogradu Ljubiši Georgievskom povodom potpisivanja ove zemlje sporazuma o demarkaciji granice sa Kosovom, saznaje „Blic“ u Vladi Srbije.

- Dalji koraci biće sagledani, a ambasadoru je rečeno da je Srbija spremna na eventualne dodatne korake - tvrdi izvor „Blica“ iz Vlade Srbije.
Kako saznajemo, pored činjenice da je sporazum potpisala jedna od zemalja koja se graniči sa Srbijom dodatan problem jeste to što je Priština ovim sporazumom Skoplju predala oko 2.500 hektara zemlje u pograničnom pojasu. Stanovnici kosovskog pograničnog sela Debelde, kod Vitine, šokirani su odlukom privremenih vlasti u Prištini da potpišu sporazum o demarkaciji granične linije jer je, kako kažu, 24 hektara njihove zemlje pripalo Makedoniji. U reportaži iz Debelda, prištinski list „Kosova Sot“ prenosi izjavu žitelja sela Tefika Ajetija, koji kaže da je lično njemu oduzeto 3,5 hektara zemlje. Stanovnici Debeldea, kosovski Albanci, kažu da na tim prostorima žive od pamtiveka i žale se da će sada njihov život biti još teži jer je veliki deo njihove zemlje „poklonjen Makedoniji“. Član Komisije za obeležavanje granice u Debeldu, istovremeno i predsednik sela, Zumri Iljazi ocenio je da je odluka kosovskih vlasti bila ishitrena. „Ovu odluku je donela politika, bez pristanka meštana. Mi nismo nimalo zadovoljni ovim sporazumom demarkacije i odlukom Skupštine Kosova“, rekao je Iljazi. Potpredsednik sela Šemsedin Murselji kaže da su meštani svoju zabrinutost preneli kosovskom premijeru Hašimu Tačiju, koji im je rekao da je sporazum gotov i da vlasnici imaju pravo da rade na svojim njivama i da ostanu na njima. „Ali, mi ne verujemo. Makedonci su pucali na nas tokom rata“, kaže Murselji i dodaje da su tražili odštetu što 10 godina nisu imali pristupa na njihovim njivama. Makedonija, koja je pre godinu dana priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, uslovljavala je uspostavljanje diplomatskih odnosa demarkacijom granice. Vlasti u Prištini su, međutim, to više puta odlagale zbog nezadovoljstva meštana Debelda.
 

Back
Top