Priručnik o teorijama zavere - LINK ZA DOWNLOAD
Prave zavere zaista postoje ali se retko otkrivaju metodama teoretičara zavere. Stvarne zavere se, obično, otkrivaju konvencionalnim razmišljanjem—zdravom skeptičnošću prema zvaničnim tumačenjima uz pažljivo razmatranje dostupnih dokaza i posvećenost unutrašnjoj konzistentnosti.4 Za razliku od toga, konspiratorsko razmišljanje odlikuje hiperskeptičnost prema svim informacijama koje se ne uklapaju u datu teoriju, prenaglašavanje dokaza koji podupiru poželjnu teoriju i nekonzistentnost.
Priručnik o teorijama zavere pomaže vam da shvatite zašto su teorije zavere toliko popularne, objašnjava kako da prepoznate karakteristike konspiratorskog načina razmišljanja i navodi efikasne strategije za njihovo razobličavanje.
Tu nedostaje jedan ili vise pojmova...
Evo kako ja gledam na to.
ZAVERA.
Peconi ima kravu koja daje dosta i kvalitetno mleko.Ja kupujem kod njega mleko svaki dan,pomazim kravu da se navikne na mene da bi je u toku noci ukrao.
Tu vec spadaju zavere tipa Votergejt,invazija na Irak,vestacki proizvedena inflacija u nekim zemljama da bi se politicki slomili,Markale u Bosni...itd....
TEORIJA ZAVERE
Ja kupujem i dalje mleko ali me ne zanima krava,cisto mi je zanimljiva i umiljata kao zivotinja,a Peca misli da ja hocu da je ukradem.
Potpuno izvodljivo ali razlog da uzmem kravu koju nemam gde da drzim?Ne postoji.
Ovde moze da se podvede zavera protiv svih Srba i Pravoslavlja,moguce ali koga briga za 7-10 miliona od 7.5 milijardi?
GLUPE ili NEBULOZNE TEORIJE ZAVERA
Ja i dalje kupujem mleko,Peca zadovoljan,ima i dobar sir,kajmak...Ali treci komsija mislis da ja to radim da bih otrovao ceo komsiluk,a da Peca skuplja pare od toga i da hoce da ubaci cijanid u vodovod.Ili da kupi robota koji ce da pobije sve ostale krave u okrugu.
Neizvodljivo,bezrazlozno i krajnje paranoicno.
Tu mogu da se upisu sve ove zavere o kojima polemisemo-Kemtrejlsi,wifi koji greje mozak,vakcine sa nanorobotima,5G pomocu kog ce da nas ubijaju po ulicama kao zeceve,zlatna milijarda ili 500miliona....Da ne nabrajam.Ima ih previse.
I potpuno nelogicno,neizvodljivo i BESKORISNO.Ljudima koji upravljaju bogatstvom treba potrosacko drustvo sa sto vise potrosaca...
Poslednje cak i ne bi trebalo da ima naziv teorija zavera zato sto je potpuno nebulozna,ja bih pre nazvao cisto teorija ili mastarija pesimiste.
Jedino veru ne znam gde bih ubacio,ateisti bi je ubacili u zavere,zato sto se pomocu vere ljudi uteruju u tor,namece im se nacin zivota,misljenja....itd.Dok vernici (medju njima sam i ja) smatraju da je vera korisna stvar,iako izmisljena,koja je pomogla da se ljudi dovedu bar blizu nekih moralnih nacela u zivotu.Vreme kada su izmisljane je bilo vreme anarhije i zakona jaceg.Nesto iznad nas postoji,ali sta je to necemo nikad saznati.Bog,Matrix,cista slucajnost,kosmicka karma...
(Peconi nadam se da se ne ljutis sto sam tebe uzeo kao primer,nisam hteo nista licno nego mi prvo palo na pamet,a i pio sam mleko dok sam pisao.Ostalima su nikovi nezgodni za pisanje,a i jeadn si od retkih koji postavlja ponekad suvisla pitanja).