Prirodni preparati za čišćenje debelog creva

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
344.620
shutterstock_1563113494-910x630.jpg


Čišćenje debelog creva sastavni je deo pripreme za neke intervencije i preglede kao što je to, na primer, kolonoskopija. Čišćenje debelog creva sve je popularniji način oslobađanja organizma od štetnih toksina. Stručnjaci upozoravaju da ova procedura čiji je cilj detoksikacija nije neophodna, zato što digestivni sistem tokom varenja eliminiše bakterije i toksine iz tela.

Načini za čišćenje debelog creva u kućnim uslovima

1. Ispiranje vodom: Najjednostavniji način da se reguliše varenje ostvarićemo ako pijemo puno vode i i tako budemo hidrirani. Za čišćenje debelog creva preporučuje se da pijemo šest do osam čaša mlake vode dnevno. Pored toga, bilo bi korisno da jedemo sveže voće i povrće sa visokim sadržajem vode, poput lubenice i paradajza.

2. Ispiranje slanom vodom: Dobro je da na prazan stomak pijemo dve kašičice morske ili ružičaste soli pomešane sa mlakom vodom. Ovaj rastvor stimuliše pokrete debelog creva u roku od nekoliko minuta, a može da se pije dva puta dnevno.

3. Ishrana bogata vlaknima: Vlakna su esencijalni nutrijent prisutan u celoj, zdravoj biljnoj hrani poput voća, povrća, žitarica, orašastih plodova, semena i još mnogo toga. Vlakna pomažu da se poveća višak materije u debelom crevu. Ona mogu da regulišu zatvor i preterano aktivna creva. Takođe podstiču korisne bakterije.

4. Voda sa limunom i medom: Svež limunov sok, jednu kašičicu meda i prstohvat soli pomešajte sa toplom vodom i pijte ujutru na prazan stomak.

5. Sokovi i smutiji: Ovo se odnosi na post i čišćenje sokovima od voća i povrća. Sokovi od jabuka, limuna i aloe vere pomažu u čišćenju debelog creva. Oni takođe sadrže hranljive materije koje su korisne za telo.

6. Probiotici: Probiotici pomažu u čišćenju debelog creva i stimulišu dobre bakterije u crevima. Namirnice poput jogurta, kiselih krastavaca, jabukovog sirćeta i druge fermentisane hrane smatraju se dobrim probioticima.

7. Biljni čajevi: Neki biljni čajevi preko debelog creva mogu da pomognu zdravlju probave. Laksativne biljke poput psilijuma, aloe vere i korena belog sleza mogu da pomognu kod zatvora.

8. Đumbir: Đumbir stimuliše varenje. Možemo da ga dodamo u druge sokove, čaj ili da ga jedemo. Jednu kašičicu soka od đumbira i meda pomešajte sa jednom šoljom tople vode i konzumirajte jednom ili dva puta dnevno.

9. Riblje ulje: Riblje ulje može da se uzima i kao suplement. Ono sadrži omega-3 masne kiseline koje su efikasne za čišćenje debelog creva.

10. Post: Jedna od metoda čišćenja debelog creva je i post. On pomaže bubrezima i jetri da eliminišu štetne toksine iz tela. Voda za piće, sokovi od svežeg povrća ili sokovi od svežeg voća tokom posta mogu da pomognu.

Druge načine čišćenja debelog creva kao što je irigacija kroz rektum i upotreba sredstava za čišćenje debelog creva ne primenjivati bez konsultacije sa lekarom

Kako poboljšati zdravlje debelog creva

pijemo dosta vode
jedemo nekoliko porcija povrća i voća svakog dana
uvedemo ishranu bogatu vlaknima da bi redovno praznili creva
jedemo bobičasto voće, beli luk, luk, praziluk, povrće iz porodice krstaša kao što su prokulice i brokoli i pijemo zeleni čaj
izbegavamo crveno meso
jedemo prirodno fermentisanu hranu da bismo poboljšali zdravlje creva, a to su kimči, jogurt, kefir i kiseli kupus
vežbamo redovno
ne pušimo i ne pijemo alkohol, jer je upotreba duvana i alkohola povezana sa povećanim rizikom od raka debelog creva
redovno idemo na kolonoskopiju da bi se identifikovali i uklonili bilo koji prekancerozni polipi.
link
 

Back
Top