Prirodne katastrofe _zemljotresi_poplave_vetrovi_ nesreće

Manga Hilux

Buduća legenda
Moderator
Poruka
44.945

UŽIVO Katastrofalan zemljotres u Turskoj; Pustoš, krici i zapomaganja; Može biti i 10.000 mrtvih?​

Razoran zemljotres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale pogodio je delove Turske i Sirije.
IZVOR: B92, TANJUG PONEDELJAK, 6.02.2023. | 06:02 -> 09:55

Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Ghaith Alsayed

Foto: Tanjug/AP Photo/Ghaith Alsayed​

Nemački istraživački centar za geologiju saopštio je da se zemljotres dogodio na dubini od 10 kilometara u blizini južnog turskog grada Kahramanmaraš, dok EMSC navodi da se procenjuje mogućnost rizika od cunamija.

Samo u Siriji su pronađena 42 tela, izvestila je sirijska državna novinska agencija. Strahuje se da bi broj žrtava i u Turskoj i u Siriji mogao biti puno veći jer je potres većinu ljudi zatekao na spavanju.

Prema američkom seizmološkom zavodu USGS, katastrofalan potres magnitude 7.8 se dogodio u 04:17 sati po lokalnom vremenu.

"Svi naši timovi su u pripravnosti. Objavili smo uzbunu četvrtog nivoa.. Ovo je poziv i za međunarodnu pomoć", rekao je turski ministar unutarnjih poslova Sulejman Sojlu.

"U ovom trenutku ne možemo ništa tačno da kažemo o šteti i gubitku ljudskih života", kazao je on dodavši da ima žrtava i da su se već dogodila 22 naknadna potresa. Guverner pokrajine Gaziantep pozvao je stanovnike da se okupe napolju.

Sirijska državna televizija izvestila je da se zgrada u blizini Latakije, na zapadnoj obali Sirije, srušila nakon potresa. Provladini mediji javili su da se nekoliko zgrada delomično srušilo u Hami, u središnjoj Siriji.

Civilna zaštita i sirijski vatrogasci rade na izvlačenju žrtava iz ruševina.

Turski predsednik obavešten je o potresu, saopštilo je tursko predsedništvo.
izvor b92

Manga Hilux

Buduća legenda
Moderator
Poruka
44.945

СВЕТ

Нов разорен земјотрес ја погоди Турција​

Објавено пред
11 минути

- 6 февруари, 2023
Од
Макфакс
c296bcde-6a38-4c18-8b42-f385f52344b0.jpg

lg.php

Нов силен потрес ја погоди Турција на истото подрачје, магнитудата е 7,8 степени според Рихтер.
Претходно Турција ја погоди силен земјотрес од 7,8 степени, пришто загинаа над 650 лица,а илјадници се повредени.

Во тек е спасувачка операција.

još jedan udar jačine 7.8 ponovo je potresao isto područje

Manga Hilux

Buduća legenda
Moderator
Poruka
44.945

Najjači zemljotres u prethodne dve decenije​

Zapadni deo države Njujork pogodio je najjači zemljotres u prethodnih nekoliko decenija, što je uznemirilo građane tog regiona nenaviknute na takve potrese.
IZVOR: TANJUG PONEDELJAK, 6.02.2023. | 20:02 -> 20:18

Podeli
Zemljotres deposit destinacigdem.jpg

Zemljotres deposit destinacigdem.jpg​

Zemljotres jačine 3,8 stepeni nije izazvao ozbiljniju štetu, a dogodio se oko 12.15 po srednjeevropskom vremenu (6.15 po lokalnom), preneo je AP.
Američki geološki institut je objavio je da tako jak zemljotres nije pogodio taj region bar 24 godine. Identična snaga zemljotresa zabeležena je u tom regionu u novembru 1999. godine, kada je izmereno 3,8 stepeni.
Podrhtavanje tla trajalo je nekoliko sekundi i nateralno je stanovnike da izađu do prozora, a onda da traže na internetu pojašnjenja. "Osetio sam kao da je automobil udario u moju kuću u Bafalu. Skočio sam iz kreveta", rekao je izvršni direktor okruga Iri Mark Polonkarc.
Zemljotres se osetio u radijusu od 50-ak kilometara, uključujući i u oblasti Nijagarinih vodopada, koji se nalaze na 35 kilometara razdaljine putem. Centar za zemljotrese u Kanadi, koji je izmerio potres jačine 4,2 stepena, naveo je da se potres osetio u južnom Ohaju.
izvor B92

camay

Zainteresovan član
Poruka
248
Prirodne katastrofe....🤔
Taman kad Turska zeli da napusti Nato. Sada ce se trkati zapad ko ce vise da pomogne...Turska je stavila veto na ulazak Finske u NATO, itd. Eto i ja sam teoretičar zavere. A pre samo 3 dana gledala sam neko eksperimentisanje na američkoj tv Teslinim izumima kako se talasima tektonski može zatresti zemljina utroba. Kad ono Turska. Cevovodi prirodnog gasa u Hataju su pukli od jakog zemljotresa...🤔
Ja ceo dan mislim na Siriju. Divna zemlja i divan narod, a tako nesrecni!...😥 Turska je velika, jaka, bogata zemlja i lakse ce i brze pomoci svojim postradalima, sanirati i izgraditi unisteno. Jadni Sirijci godinama zive u haosu i razorenoj zemlji, ovo ce ih dokusuriti...Ko će njima da pomogne...😥

Poslednja izmena:

Manga Hilux

Buduća legenda
Moderator
Poruka
44.945

Jak zemljotres u Indoneziji​

Džakarta -- Zemljotres magnitude 5,5 po Rihteru pogodio je severnu obalu Papue u Indoneziji, saopštio je danas Evropsko-mediteranski seizmološki centar (EMSC).
IZVOR: TANJUG ČETVRTAK, 9.02.2023. | 08:18

Ilustracija: Shutterstock/andrey vp

Ilustracija: Shutterstock/andrey vp​

Zemljotres je bio na dubini od 10 kilometara, prema izveštaju EMSC, prenosi Rojters.
Za sada nema izveštaja o eventualnim žrtvama ili materijalnoj šteti.

Manga Hilux

Buduća legenda
Moderator
Poruka
44.945

ZEMLJOTRES POGODIO ALBANIJU Potres se osetio i u Makedoniji​

Zemljotres jačine 3,9 stepeni Rihtera danas u 11.57 na području albanskog grada Elbasana, osetio se u Severnoj Makedoniji – u Prespi, Ohridu i okolini, javila je agencija MIA.
Seizmološka opservatorija u Skoplju je saopštila da je epicentar zemljotresa bio 130 kilometara jugozapadno od glavnog grada Severne Makedonije u oblasti Elbasana, magnitude tri do četiri po evropskoj makroseizmičkoj skali.
Po Evropsko-mediteranskom seizmološkom centru, zemljotres je bio na veoma maloj dubini od dva kilometra, sa epicentrom 23 kilometra istočno od Elbasana i 10 kilometara južno-jugoistočno od grada Libražda.
Zemljotres od 3,0 do 3,9 stepeni po Rihterovoj skali ljudi mogu da osete, ali veoma retko izaziva štetu. Godišnje se u svetu dogodi više ;od 100.000 takvih zemljotresa.
izvor Blic