Vidi mila: i ja sam, kada sam počinjala da experimentišem sa prirodnom kozmetikom imala ista, identična pitanja kao ti!Ono što sam naučila je da prirodna kozmetika zaista nije skupa, vrlo je pristupačna i što je najvažnije, ona ne sadrži nikakve štetne sastojke.Sastojci koje ona potražuje su ti potrebni u malim količinama.Prema tome, ako kupiš maslinovo ulje, koristi ga za jelo - za kozmetičke preparate ti treba u jako maloj količini, to se meri kapima, kašičicama...Etarska ulja ja kupujem u apoteci.Ona koštaju oko 200din (u Srbiji) i vrlo se štedljivo koriste, par kapi za npr.kremu od 50grama.Pčelinji vosak, med, propolis, gledaj da kupiš kod pčelara.Ne znam gde živiš,ali njih ima na svakoj zelenoj pijaci.Ako pokušaš, možda ćeš pronaći i nekog "pravog", koji pravi dobar med koji pčele skupljaju na planinama koje su nezagadjene...
Za lekovite biljke važi isto.Ako ne možeš da ih dobiješ u najboljem obliku, dakle sa neke planine, kupi ih u prodavnici zdrave hrane ili biljnoj apoteci.U svakom slučaju, ono što ti sa sigurnošću mogu reći je da iako nisi u mogućnosti da nabaviš baš sve idealne sastojke i takvi će biti beskrajno bolji od kupovnih jer ne sadrže konzervanse, parfeme, hormone, aditive, šta sve ne...
Savetovala bih ti da počneš od najjednostavnijih ali ujedno i najvažnijih stvari:
1.prvo počni da piješ više vode.Žedna koža puna toksina nikada ne može biti napojena nekom kremom, ma kakva ona bila
2.svakodnevno pij bar 500ml sveže cedjenog soka od voća i povrća.Videćeš kako ćeš živnuti u trenutku!Koža će ti biti divna, zdrava, sjajna, podmladjena
3.kakvo god sveže voće i povrće da koristiš u kuhinji, za spremanje obroka, koristi kao masku za lice!Spremaš salatu - stavi koji kolutić na lice
4.pari lice bar 2 puta nedeljno; u vodu ubaci koju lekovitu travku, pošto imaš mešovitu kožu, znači, ona je masna u obliku slova T, a suva ili normalna na obrazima, onda je najbolje da to bude kamilica ili neven
5.Skuvaj krompir, oljušti ga, izmešaj sa malo mleka i jednim žumancetom i eto ti extra maske!
6.meso i ribu jedi što redje.Najbolje nemoj jesti uopšte (unapred se izvinjavam protivnicima vegetarijanizma!)
7.probaj sama da napraviš svoju kremicu - eto taj recept sa maslinovim uljem i voskom je jednostavan, a krajnje prirodan
8.i što je najvažnije, smej se!Ljudi koji su veseli i nasmejani duže žive, zdraviji su i lepši, jer, u krajnjoj liniji, treniraju mišiće svog lica, pa ono dugo ostaje jedro!
9.Dovoljno spavaj
10.imaj bar 10 minuta samo za sebe.Ne ono:namackam masku pa odem da perem sudove dok mi se kuva ručak, a sa detetom ili mužem se dovikujem iz druge sobe...ne!Na predah i mir svako ima pravo i svaka osoba za to mora da se izbori sa sobom, pre svega, a onda će lako ubediti ostale...