Prirodna inhalacija u Sokobanji

Dinna

Zainteresovan član
Poruka
318
Bila sam u Sokobanji, jer je moj sin (11 godina) zimus imao upalu pluća. Medicinska sestra koja radi tamo u poliklinici mi je rekla da se deci koja su imala upalu pluća, najčešće prepisuje prirodna inhalacija.
Na moje pitanje čime se inhaliraju, odgovorila mi je da je to prirodna inhalacija radonom, da je kod starog kupatila izvor radona i da se taj gas širi nad parkom, pa čak i nad jednim delom grada.
Googlajući, o tom radonu sam našla samo da je izuzetno kancerogen, da mnoge zemlje imaju propisanu max. koncentraciju i da uopšte nije potvrđeno njegovo lekovito dejstvo, mada se u Japanu, i u Nemačkoj, valjda, ljudi ipak brčkaju u vodama bogatim radonom, smatrajući ih lekovitim, iako to nije dokazano, ali je dokazano da je kancerogen, izuzetno radioaktivan.
Da li je tačno da se inhaliraju radonom u Sokobanji, i da li je pametno voditi dete na te inhalacije,s obzirom na sve što sam pročitala?

dal je moguce:eek:
a stalno preporucuju tu sokobanju,i nama su je preporucivali,ali

imam srecu da imam rodbinu na zlataru,pa sam tamo boravila sa detetom kad i koliko je bilo potrebno.visina je 1200m,i pokazalo se da je delotvorno bilo za njegove disajne puteve a i za krvnu sliku.
poslala sam i druga koji ima problema sa sinusima,kaze bio je preporodjen tamo

Нисам хтео да отварам нову тему,а видим да је нема у првих неколико страна .Па пошто мислим да је
ово увек актуелно ја пронађох ову и да напишем нешто о томе.
Ових дана сам био у Сокобањи.Пуна је народа као никада,посебно за крај септембра.
Боравак овде може само помоћи.Не плашите се никакве радиоактивности,штетне посебно.
Борићи,Озрен, шетња стазама,посета Богородици у стени...и наравно природна инхалација могу само користити !И не само лек за плућа већ за многе ствари..
Пустите сва та нагађања и претраге по интернету која вас плаше.
Ево и ово је са интернета...само делови из текстова...има их и од доктора..
----------------------
...Zahvaljujući izvorima radioaktivne mineralne vode, umereno kontinetalnoj klimi bez magle i jakih vetrova, Sokobanja je izuzetno pogodna za odmor, okrepljenje i rekreaciju tokom čitave godine. Okružena šumovitim planinama bogatim lekovitim biljem, bez ikakvih zagađivača, Sokobanja je oaza čistog vazduha koja tradicionalno dočekuje zdrave i leči obolele.Prirodne lekovite karakteristike: Sokobanjski termo-mineralni izvori spadaju u radioaktivne akvatoterme sa osobinama termo-alkalnih voda...
---------------------------------
...Nalazi se u kotlini planina Rtanj i Ozren gde je najizraženija ruža vetrova sa dosta negativnih jona koji blagodetno deluju na sve bolesti disajnih puteva kao i oporavak bolesnih osoba, na prostoru gde se sudaraju vazdušne struje koje Sokobanji, Sokobanjčanima i turistima Sokobanje daju svakodnevnu priliku za čistim, svežim i u višim predelima oštrim vazduhom koji para pluća i stvara izuzetnu opuštenost i oslobađa stresa pogotovo ljude koji dođu iz velikog grada u ovu mirnu sredinu...
----------------------------
Јedni su govorili da se nakon boravka osećaju odmorni, da im se vraća snaga u telo.Drugi su objašnjavali da ne znaju šta je razlog poboljšanja njihovog opšteg stanja, ali da nečega svakako ima.Treći su govorili da u Sokobanji imaju utisak da su napunili svoje baterije.Ostaje činjenica da bolesnici od astme retko imaju napade gušenja u Sokobanji, da je značajan broj ljudikoji su se preseljenjem u Sokobanju izlečili od te bolesti, ili su u najmanju ruku bolest stavili pod kontrolu.Drugo zapažanje od strane gostiju jeste činjenica da se većina hvali kako u Sokobanji jako dobro spava, i diše „punim plućima”.Više godina unazad se smatra da je to zahvaljujući uticaju isparenja iz starog turskog kupatila, blagovremenom uticaju para radona.Godinama ljudi iz svih krajeva Srbije dolaze u Sokobanju radi korišćenja prirodnih inhalacija...
-------------------------------------
Primećeno je da duži boravak u Sokobanji (duže od tri nedelje) ima značaja na dalji tok bolesti po povratku pacijenata u mesto stanovanja.Ono što je zanimljivo, jeste činjenica da su najbolji rezultati u pogledu koncentracije negativnih jona na Ozrenu, Borićima i Banjici.Dakle u potpunosti se poklopilo sa osećajem banjskih gostiju, a poseban značaj ima podatak da je koncentracija negativnih jona najveća upravo u ranim jutarnjim časovima , a to su uočili i gosti Sokobanje.Za napomenu na očnom odeljenju Ozrena koncentracija negativnih jona je bila i 17 puta veća od koncentracije pozitivnih jona.Na pitanje zbog čega je takva situacija odgovor je uglavnom bio da je Sokobanja ekološka opština koja nema nekih značajnih izvora zagađenja, a i da su verovatno pogodna strujanja vazduha...
-----------------------

Боравак у Сокобањи може само да прија и помогне за разноразне здравствене проблеме.
Али требало би бити тамо дуже време,а не као класичан одмор 7-10 дана.
Лекари кажу 15-20 дана. Баш зато што је то углавном природно лечење и треба организму време
да то прихвати.

Ma kakvo opasno zračenje. Pored radona ima još u prirodi oko nas druga opasnija zračenja a da čovek toga nije svestan.

Bila sam lečena u gore Zavodu, dolazila par godina na 15 - 20 dana, ne samo da ozdravi pluća, već kompletno celo biće a poslovica s pravom kaže: Dolaziš mator, odlaziš mlad. Budi bez brige.

Preporučujem! :)

Bila sam u Sokobanji, jer je moj sin (11 godina) zimus imao upalu pluća. Medicinska sestra koja radi tamo u poliklinici mi je rekla da se deci koja su imala upalu pluća, najčešće prepisuje prirodna inhalacija.
Na moje pitanje čime se inhaliraju, odgovorila mi je da je to prirodna inhalacija radonom, da je kod starog kupatila izvor radona i da se taj gas širi nad parkom, pa čak i nad jednim delom grada.
Googlajući, o tom radonu sam našla samo da je izuzetno kancerogen, da mnoge zemlje imaju propisanu max. koncentraciju i da uopšte nije potvrđeno njegovo lekovito dejstvo, mada se u Japanu, i u Nemačkoj, valjda, ljudi ipak brčkaju u vodama bogatim radonom, smatrajući ih lekovitim, iako to nije dokazano, ali je dokazano da je kancerogen, izuzetno radioaktivan.
Da li je tačno da se inhaliraju radonom u Sokobanji, i da li je pametno voditi dete na te inhalacije,s obzirom na sve što sam pročitala?

Ne treba sa interneta uzimati sve zdravo za gotovo! Radon je tamo u tragovima iz prirodnih izvora a banja obiluje sa jos puno korisnih elemanata tako da opusteno i uzivaj u Sokobanji!

Back