Prioritet Cd Roma

behula

Zainteresovan član
Poruka
133
Zanima me kako da smanjim rad procesora kad kopiram podatke sa cd na komp.Da li treba neko podesavanje za cd-rom ili je to nemoguce.Kad god prebacujem podatke procesor je na 100%.

postoje programi za snizenje temperature procesora koji rade po principu da iskljucuju neaktivne delove procesora.
Mislim da se jedan od tih programa zaove cpuidle ili tako nesto ali me nemoj 100% drzati za rec. Verovatno ce neko moci da me dopuni ili ispravi.

My Computer, desni klik -> Properties -> kartica Hardware -> Device Manager -> IDE ATA/ATAPI Controlers -> Otvoris sa malim plusom, imaces Primary IDE chanel -> Desni klik, Properties -> Kartica Advanced Settings, i kod Device 0, i kod Device 1 selektujes opciju "DMA if available", ako je na "Pio mode only", i OK. Ako u Device manager, u grupi DE ATA/ATAPI imas i Secondary IDE Chanel(VEROVATNO IMAS I TAJ CHANEL, pa obrati paznju!!!), isto moras uradi i tamo.

Poz svima!!

Ljudi a hteo sam u vezi ovog da vas pitam nesto. Ja ne mogu da promenim u DMA mode, samo stoji Pio Only. Ima opciju Dma if available, ali kada klinknem na to nista se ne desava,nece da promeni. Sta da radim kako bih uspeo to da promenim i sve da stavim u DMA?

Kako se nista ne desava???
Kao alternativu, mozes da uzmes neki program koji ti regulise kopiranje, ja koristim Total Copy...
Imas dosta opcija, da kontrolises brzinu kopiranja, da pauziras, da ugasis komp posle kopiranja...dobra stvarcica...
I ja sam imao isti problem sa asusom na duronu(*750) pre jedno god. i promenio sam ga na DMA, ali nije bilo promena... Medjutim meni se promenio, a koliko sam ja shvatio, tebi nece ni da prebaci u DMA.

mslav:
Kako se nista ne desava???
Kao alternativu, mozes da uzmes neki program koji ti regulise kopiranje, ja koristim Total Copy...
Imas dosta opcija, da kontrolises brzinu kopiranja, da pauziras, da ugasis komp posle kopiranja...dobra stvarcica...
I ja sam imao isti problem sa asusom na duronu(*750) pre jedno god. i promenio sam ga na DMA, ali nije bilo promena... Medjutim meni se promenio, a koliko sam ja shvatio, tebi nece ni da prebaci u DMA.
Jednostavno nece da prihvati promenu u DMA. ne znam zasto, pokusavao sam nekoliko puta i ista stvar. Ima li resenja kod takve situacije?

Sucur:
Ma trebao bi moci DMA, jer DMA (Direct Memory Access) je modul kod procesora, koji sluzi da oslobodi CPU bespotrebnim stvarima, tj. da direkto podarci idu na relaciji periferijalni uredjaj - memorija.
Podrazava DMA mode, to sam siguran i bilo je podeseno tako ali se nesto vremenom samo promenilo u PIO. Kako ja sada da ga vratim? Kao sto rekoh pokusavao sam nekoliko puta rucno ali ne ide. Ima li drugih nacina?

zivke:
Podrazava DMA mode, to sam siguran i bilo je podeseno tako ali se nesto vremenom samo promenilo u PIO. Kako ja sada da ga vratim? Kao sto rekoh pokusavao sam nekoliko puta rucno ali ne ide. Ima li drugih nacina?
Neznam kako ti nece da prebaci na DMA, jer je upitanju opcija IF AVAILABLE, dakle svejedno ti bi ga trebao moci cekirati i ako podrzava koristice njega, ako ne onda samo PIO

Back