Princ Đorđe Karađorđević

Petar BSK

Veoma poznat
Poruka
10.059
Tema o kralju Petru podstakla me je da otvorim temu o njegovom sinu,prestolonasledniku princu Đorđu.
Za Đorđa kažu da je imao Karađorđevu nekontrolisanu i neobuzdivu divlju narav. Bio je u neprijateljskim odnosima sa Apisom,problematičan u mladosti.Njegov brat Aleksandar je za razliku od njega bio smireniji,imao je više diplomatskog duha i bio je podobniji za vladara.
Tokom izliva besa (možda je bio i namešten dogadđaj),od posledica udarca koje mu je naneo,usmrtio je svog slugu,zbog čega je napustio presto. Otac ga se odrekao.
Učesnik je balkanskih ratova i I svetskog rata

Još zanimljiviji deo priče o njegovom životu dešava se posle smrti njegovog oca.4 godine posle smrti njegovog oca uhapšen je i montirano je da je bio neuračunljiv i slično. Sve do početka II svetskog rata boravio je u zatvoru,brat nije želeo da mu podari slobodu,kao ni knez Pavle.
Nemci ga oslobađaju nadajući se da će on preuzeti vlast u Srbiji,kako bi narod bio pokorniji,ali on to nije želeo.Zbog toga stekao je poštovanje saveznika i komunista,koji su mu ponudili automobil i vozača,ali on im je rekao da mu je bicikl dovoljan. Posle rata,jedini Karađorđević koji je ziveo u zemlji,mirnim penzionerskim životom....
 

Back
Top