Primus - rock grupa

VanderGraaf

Aktivan član
Poruka
1.248
U istoriji rock and roll-a nije bilo nestasice cudnih, i luckastih grupa i muzicara ali mislim da je Primus jedan od najcudnijih bendova koje sam ikada slusao. Basista Les Claypool koji se na koncertima cesto pojavljuje obucen samu u vrecastom, termalnom rublju sa polucilindrom na glavi i naocarima sa debelim crnim okvirom, gitarista Larry LaLonde, cije lice jos nisam video jer je uvek bukvalno zagnjuren u gitaru i Tim Alexander na bubnjevima u piratskim pantalonama i dugackom, kisnom kaputu. Hilbili/steampunk stil, rekao bih. Nemam pojma kako bih klasifikovao muziku koju Primus svira. Rock/funk,metal, progresiv/alternativa ili jednostavno mesavina svega. Nije ni bitno na kraju krajeva, jer koliko je njihova pojava uzivo specificna i koliko su im spotovi cudni, toliko je muzika dobra.
pr2.jpg

Kada je alternativni rok pravac uzeo maha pocetkom devedesetih, Primus je bio u samom vrhu. Njhov album iz 1993-e "Pork Soda" je bio medju prvih deset na Billboard listi. Tih godina, koje su bile zlatno vreme MTV spotova, Primus je sa spotom "Wynona`s Big Brown Beaver" bio redovan na ekranima MTV televizije. Primus je sastavljen od neverovatno dobrih muzicara. Gitarista LaLonde je doprineo zvuku sa eksperimentalnim ali teskim, skoro metal zvukom gitare, sto nije ni cudno sa obzirom da je LaLonde bio ucenik Joe Satriania u isto vreme kada je to bio i gitarista Metalike, Kirk Hamet. Les Claypool je prica za sebe. Opcinjen grupom Rush i basistom Geddy Lee-jem, Stanley Clarkom i Tony Levinom iz King Crimsona, Les je verovatno jedan od najboljih slap bas gitarista na svetu, sa sopstvenim stilom koji je mesavina raznih tehnika. A i Les je povezan sa Kirk Hametom jer su zajedno isli u skolu. Kirk Hamet je naucio Lesa prve note i zvao ga da peva u njegovoj grupi "Exodus". Time ne treba da cudi sto je Les Claypool bio na audiciji za basistu Metalike nakon sto je originalni basista Klif Barton poginuo u saobracajnoj nesreci. Les nije primljen u Metaliku "jer je bio isuvise dobar" po priznanju Dzejms Hetfilda. Istinu je ipak otkrio sam Les koji je rekao da bi on u Metalici izgledao kao "freak" a ni njegov stil sviranja basa ne bi mogao da se uklopi u muziku Metlike. "Ti imas svoj gig i sopstvenu stvar, mi imamo svoj" su reci kojima su se Les i Metalika rastali. Primus je 1991 godine izdao "Sailing the Seas of Cheese" koji je prodat u platinastom tirazu. Kao trio, Primus muzika zvuci neverovatno puno najvise zahvaljujuci specificno snaznom zvuku bas gitare i cudnim zvucima gitare koja dolazi iz LaLondeovih pojacala.
les-claypool-primus-live-2019.jpg

Les je i pevac u grupi a ni to njegovo pevanje ne zvuci klasicno, vec opet cudno, kao da peva kroz nos i da mirise mirise okolo u isto vreme. Neki od najvecih hitova grupe su "Jerry was a Race Car Driver", "Tommy the Cat", "Mr. Krinkle", "My Name is Mud" i naravno "Wynona...". Svaka od ovih pesama je pracena cudnim i zabavnim spotom. U svakom slucaju Primus je verovatno jedna od najcudnijih grupa ali grupa kojoj treba dati sansu.

Les Claypool i "Claypool/Lennon Delirium" (Fearless Flying Frog Brigade), su izdali drugi album i sada su na turneji. Gitaru svira Sean Lennon, sin Dzona Lennona. Ono sto je zanimljivo je da sviraju pesme Pink Floyda sa albuma "Animals". Klavijature sa njima svira dzez klavijaturista Henri Vaters, inace sin Rodzer Vatersa iz Pink Floyda. Meni se svidja kako su odsvirali "Pigs" na ovom snimku.

Back