Primenjena umetnost

Lada

Legenda
Poruka
52.215
Primenjenom umetnosti nazivamo sve umetnosti koje obuhvataju oblikovanje predmeta praktične upotrebe. To je širi naziv za umetnički zanat ili dekorativne umetnosti (naziv koji se i danas koristi u nekim zemljama). U prošlosti, kada nije bilo fabrika nego samo zanatskih radnji, razne predmete (oruđe i oružje, nakit, odeću, posuđe, pokućstvo itd.) proizvodili su ručno majstori zanatlije, i trudili su se da ti predmeti budu što zanimljivijeg oblika ili lepo ukrašeni.

Dela koja su nastala ručno su jedinstvena dela, nazivamo ih unikati i imaju posebnu vrednost. Primenjena umetnost čini upotrebu svakodnevnih predmeta prijatnijom i razvija ljudski osećaj za estetiku.

Od nastanka termina u 19. veku primenjena umetnost je deo sistema likovnih umetnosti.

Primenjene umetnosti delimo na više vrsta:
  • tekstil (vezenje, tkanje, pletenje i dr.),
  • unutrašnju arhitekturu (dizajn enterijera),
  • kostimografiju,
  • primenjeno slikarstvo,
  • pprimenjeno vajarstvo,
  • primenjenu grafiku
 
Poslednja izmena:
Primenjena grafika javila se iz potrebe za oglašavanjem koje se u početku obavljalo putem glasnika, potom zapisivanjem na kamenim pločama (npr. Hamurabijev zakonik iz Vavilona), a u modernim vremenima uz tekst je dodata i slika, pa je nastao plakat.

Plakat se sastoji od slike (koja bi trebala biti jednostavna, ali privlačna i pamtljiva) i teksta (koji mora biti kratak, jednostavan i jasan, a slova što čitkija). Plakate su često radili umetnici, pa su oni imali umetničku vrednost kao slika ili grafika. Rađeni su grafičkim tehnikama litografijom ili sitoštampom. Prve umetničke plakate s početka 20. veka radio je francuski slikar Anri de Tuluz-Lotrek; oni su bili neobični, ali jasni s motivima pariškog noćnog života. Danas plakate obično prave grafički dizajneri i umesto crteža ili slika često koriste fotografiju.
 
Screen-Shot-2018-07-31-at-8.23.04-AM.png

Prva stranica knjige O prirodi Gotike, kritičara umetnosti Džona Ruskina koji će pokrenuti istoricizam neogotike
 
Poslednja izmena:

Back
Top