Prihvati! Otpusti!

Ne mislim da je smirenost skroz loša, samo sve ima svoje draži i antidraži. :)

Ovo je sjajno opisao Đole u "Moj drug iz detinjstva"

Moj drug iz detinjstva živi sretno na selu,
k'o u ruskom romanu, tačno tako.
Ima ženu i sina, ima podrum pun vina

i sve mu je ravno.
Đole je filozof pravi.

i sve mu je ravno.
Recimo, meni ovo nije dobro. Onoj kome je sve ravno je guza. :)

jasno.
jeste.
nauče da biraju bitke.
"malodušnog" ne razumem misliš kao nije velikodušan
ili kako
to mi nešto para uši ne kapiram
То је, колико се ја разумем, неко ко лако одустаје на први знак било каквог изазова.
Особа која "не таласа" и говори сама саби оно "сиди ди си, ни за ди си ниси!!!"

То је, колико се ја разумем, неко ко лако одустаје на први знак било каквог изазова.
Особа која "не таласа" и говори сама саби оно "сиди ди си, ни за ди си ниси!!!"
može da bude ne mora da znači :P

Naglasena samokrivnja, samokriticnost - kako to smanjiti i obuzdati?
osećaj krivice često se uvećava tamo gde osoba preuzima i deo od krivice drugih.
Ne može biti sve samo do tebe, makar 15 % je situacija i okolnost i isto toliko bar doprinos onog drugog.
Sad ne znam u kojoj sferi, stvar ili zbirno stvari imaš sklonost ka preteranom samookrivljavanju?

Samokritičnost je dobra osobina i to je osobina koja ide ruku pod ruku sa socijalizovanom osobom, međutim kada postane preterana onda nam šteti.
Što se tiče samokritičnosti u smislu da šta god uradili vama izgleda kao da nije dovoljno dobro
tu valja primeniti afirmaciju na ovaj način
1. bolje završeno nego savršeno 2.sledeći put biće još bolje
3.sve radi za mene
...dakle moje greške koje sam napravio rade za mene u tom smislu da ih neću ponoviti
sledeći put biće još bolje
( Naravno jer ste sada sa većim iskustvom)
a ovo bolje završeno nego savršeno nekad jednostavno morate tako sebi reći : Ovo sam uradio osrednje ali je i dalje dovoljno dobro, čak štaviše JA sam dovoljno dobar i NE MORAM biti savršen.
👍

Dragi forumaši, ovu sam temu zamislila kao diskusiju na psihološki konstrukt
Prihvatanja-

stvari, osoba, situacija, sopstvenih grešaka i nesavršenosti.. i
Otpuštanja -
svega onog što nam je negde neprijatno, kamen spoticanja, Ahilova peta.

Šta mislite o koncepciji prihvatanja bez otpora ili osude,
da li bi ga usvojili kao jedan od načina prevladavanja frustracija,
i koji za vas lično mehanizam najbolje radi?
Sebe prihvatam ovakvu kakva jesam.Sa manama i vrlinama (za koje bi, opet, neko rekao da su mane).Takođe i onim vrlinama (koje su lično za mene mane).
Ne mislim da čovek ima više loših osobina od dobrih, samo su izraženije, dominantnije.
Kod većine je to"loše" usmereno prema drugima.Ukoliko je obrnuto, pa loše usmerimo ka sebi, dolazi do promenjenog stanja i može da se javi samoprezir, nisko samopoštovanje, depresija...

Ovo je neko moje lično mišljenje, ne mora biti ispravno , tako ga doživljavam.

Što se tiče "otpuštanja"..teško to ide.Postoje osobe kojima manjka empatije, koji su hladnokrvni(obično za sebe tvrde da su samo realni), njima taj deo ni ne treba.Nemaju šta da otpuste, nemaju osećaj da su nekoga povredili.
Emotivni ljudi(često nazivani slabićima i tunjavcima)imaju problem sa time.
Treba jako puno energije i hrabrosti da bi se zaista preko nečega prešlo, da bi se pustilo.

Apsolutno. Pre par sati sam saznao da me je služba HR u firmi zahebala, ništa od povišice. Potpnu sam ravnodušan,čak mi je i smešno. Nema vezivanja za prolazne događaje.
Imam komentar jedan :
Ipak je ovo razočarenje.
Ovakvo brzo pomirenje liči na potiskivanje.

Frustrirajuće stvari znaju da se vrate kao duh - ponovo na preispitivanje,ako nisu zaista, zaista obrađene.
Zato je u naslovu red ovaj: Prihvati - Otpusti.
(Kad ti se malo slegne, ta vest, volela bih da napišeš je li bilo promena u smislu kako je obrađena.)

primetio sam da, što sam stariji, da me neke stvari sve manje dotiču a sa druge strane strast prema nekim se čak i pojačava..
npr nečija smrt me uopšte ne dotiče
umro taj i taj.. neka osoba koju sam poznavao.. primim vest ko da mi je neko reko : E poskupeo burek za 30 dinara..
razvela se sestra posle 15 god braka.. svi u bedaku meni svejedno.. nismo dobili povišicu na poslu a obećano nam je.. svi ljuti mene boli k..
sa druge strane tri ili više sati sam sje ban kad Partizan izgubi u košarci.. ili pre neki dan setim se da sam prošo pored dečaka prosjaka a nisam mu dao pare.. sednem u auto i vratim se da ga tražim.. nisam ga našao jbg i ceo dan mi bio loš..

svestan sam ovog psihičkog defekta ali tako je kako je..

primetio sam da, što sam stariji, da me neke stvari sve manje dotiču a sa druge strane strast prema nekim se čak i pojačava..
npr nečija smrt me uopšte ne dotiče
umro taj i taj.. neka osoba koju sam poznavao.. primim vest ko da mi je neko reko : E poskupeo burek za 30 dinara..
razvela se sestra posle 15 god braka.. svi u bedaku meni svejedno.. nismo dobili povišicu na poslu a obećano nam je.. svi ljuti mene boli k..
sa druge strane tri ili više sati sam sje ban kad Partizan izgubi u košarci.. ili pre neki dan setim se da sam prošo pored dečaka prosjaka a nisam mu dao pare.. sednem u auto i vratim se da ga tražim.. nisam ga našao jbg i ceo dan mi bio loš..

svestan sam ovog psihičkog defekta ali tako je kako je..
Ne brini, nemaš 'psihički defekt', svima nama s godinama postaje isto kao tebi.
Dragi ljudi, poznanici, komšije, odlaze.
Kada se desi prvi, drugi, treći put, potresamo se, teško emotvno podnosimo, kasnije prosto oguglamo.
Isto tako je sa nepravdama, razvodima poznanika, sveopštim jadom.
U svemu tom ludilu, čovek se okreće k sebi, počne sebi da ugađa, nađe nešto što ga ispunjava i odvaja od svih loših dešavanja.
Ti uživaš u košarci, sportu, neko u putovanjima, pozorišnim predstavama, gde se ko pronađe.

Važno je ' otpusiti' događaje na koje nemamo uticaj.

Imam komentar jedan :
Ipak je ovo razočarenje.
Ovakvo brzo pomirenje liči na potiskivanje.

Frustrirajuće stvari znaju da se vrate kao duh - ponovo na preispitivanje,ako nisu zaista, zaista obrađene.
Zato je u naslovu red ovaj: Prihvati - Otpusti.
(Kad ti se malo slegne, ta vest, volela bih da napišeš je li bilo promena u smislu kako je obrađena.)
Zaista sam prazan što se tiče ovog događaja. Čak ću da prepričavam u društvu kad budemo pljuvali po HR-u koja nigde nije baš najpopularnija služba.

Back