Prihvati! Otpusti!

Legendarni američki teniser Džon Mekinro kritikovao je odluku sudije koji je oduzeo poen Novaku Đokoviću, zbog glasnijeg uzvika tokom polufinalnog meča Vimbldona sa Janikom Sinerom.​

- Nikada tokom njegove 18-godišnje karijere, niti jedan put se to nije desilo. Užasna, užasna odluka. Pre svega, da li ste primetili da je Sinerova lopta pala daleko od osnovne linije. Koliko je tu ometanja moglo biti? I potom upozorenje za vreme u istom gemu. Podneo je to etički, bolje nego većina igrača što bi- rekao je Mekinro i dodao:

- Đoković je rekao da je to moglo da preokrene čitav meč. U pravu je. Ne bih voleo da se desi. Okej ako Siner podigne svoj nivo igre, ali ne i kad se sudija umeša-

Na kraju je Novak još jednom pokazao svoju mentalnu snagu i brzo ostavio iza sebe ovu situaciji, te na kraju stihao do svog devetog fianala na Vimbldonu.

E sad, gledao sam o teniserima zbog analitickog.
3 najbogatija tenisera su Djokovic sa 200 miliona dolara, potom Federer sa 450 miliona, i na prvom neki lik iz 60ih koji nije uradio nista
u tenisu ali je zaradio 2 milijarde dolara na reklame :>P
Sto se Djokovica tice pisu da je uz pomoc istocnjackih gurua i yoge i dijete uspeo u tenisu.
Potom secam se da je otvarao neke centre za meditaciju po skolama.

He he,pa jeste. Samo ja mislim da ljudi učine tako što im se u datom periodu činilo kao najispravnije rješenje. 🙂

U mojim slučajevima se dešavalo i to da nijedan od izbora na raspolaganju mi se nisu činili kao dobri po mene,pa sam gledala kako da od dva zla izaberem manje.

Tek nakon nekog vremena uvidiš koliko je to bilo ispravno ili posve pogrešno. Neke stvari iz prošlosti,sigurno da bih danas drugačije...ali šta ćeš i to je sastavni dio naših života.

Ja ljude ne otpuštam. Dam im mogućnost da izaberu da li žele da me imaju u svom životu ili ne. Sami se razvrstaju i to bez greške. Kad uvidim da druga strana više nije zainteresovana da me ima u njenom životu, da im nisam više interesantna –ja ih polako pustim da odu. Bez pompe i drame jer me više igrice i sukobi ne zanimaju. Tokom godina postalo mi je bitno moje zdravlje i mir. Ne možeš ni pijesak spriječiti da ti ne isklizne iz prstiju a kamoli spriječiti ljude da ne odu. Koji to žele, svakako će otići i ništa ih neće spriječiti.
Ali tako nekad mogu da te razvlače u nedogled. Kad forma ostane jedina nit koja povezuje, kad izgovori počnu da se ređaju, tu je kraj, nema šta na drugog čekati da se smisli kad će konačno otići. A može i nikad da ne ode. Samo malo jače razvući tu nit da se što pre prekine.

Ali tako nekad mogu da te razvlače u nedogled. Kad forma ostane jedina nit koja povezuje, kad izgovori počnu da se ređaju, tu je kraj, nema šta na drugog čekati da se smisli kad će konačno otići. A može i nikad da ne ode. Samo malo jače razvući tu nit da se što pre prekine.
Pa ne razvlače niti čekam da se neko smisli. Već prestanem da se trudim, pa il ta osoba promjeni ponašanje ili se ugasi odnos-kraj. Zapravo kad postanem ravnodušna,postane mi svejedno i ne dotiče me više. Mogu ja i da komuniciram al ne može se više samnom kako hoće. Sve ovisno od situacije i prirode odnosa.

PRIHVATANJE STVARI I SITUACIJA
Smatram da trebamo prihvatit stanje u kojem se nalazimo jer to je kljuc evolucijskog prezivljavanja - da se prilagodis.
Mi smo ljudi, to nas razlikuje od drugih bica, a to znaci da mi trebamo prihvatit situaciju ali i probati je izmjeniti u skladu s mogucnosti, ako ce nam izmjena donijeti olaksanje.

PRIHVATANJE OSOBA
Licnost se formira u djetinjstvu, kasnije taj pecat ostaje stalan ma koliko mi pokusavali izmjeniti neke stvari kod nekoga.
Prihvati ljude onakvi kakvi su, ne trudi se oko njih da ih mijenjas (naravno da ces prvo uvidjeti da li je moguce s nekim naci dogovor ili promjenu nekih navika ali to je 10%).
Onaj ko te umori pricom - zaobilazi ga, a ukoliko moras biti u kontaktu s takvim, svedi kontakt na minimum i uspostavi granicu.
Prepoznaj s kojom osobom mozes voditi koju temu i drzi se odgovarajucih tema s tom osobom/a.

PRIHVATANJE GRESAKA I NESAVRSENOSTI
Greske iz nase proslosti trebamo usmjeriti na to da nas one izgrade u pozitivno i razvoj licnosti a ne da ih dozivljavano kao kaznu.
Djeci se odmalena usadjuje da na greske gledaju kao na "grijeh" i kaznu (valjda da bi djeca shvatila "tezinu" gresaka i da se paze toga i da ih izbjegavaju) odatle djelomicno proizilazi uzrok zasto je tesko prihvatiti greske u odrasloj dobi.
Nesavrsenost je izmisljotina.
Pojam savrsensog odredjuje drustvo i vrijeme. Isto kao i ideal ljepote. U pojednim africkim kultura ideal ljepote je debela djevojka jer takva djevojka je za shvatanje tih ljudi bolja ili djevojka koja u mirazu ima vise krava je bolja i pozeljnija
Uglavnom za prihvatanje nesavrsenosti treba vremena, da osoba sama uvidi besmislenost svega i da je to sve proizvod drustevnih zahtjeva.

OTPUSTANJE
Ono sto mi NE STETI a NE MOGU izmjeniti - pusti.
Ono sto mi NE STETI a MOGU izmijeniti - ako ce biti bolje izmijeniti, onda probati naravno.
Ono sto STETI a NE MOGU izmjeniti, prihvatiti situaciju ali ako postoji mogucnost poboljsanja onda smatram da treba probati.
Ono sto STETI a MOGU izmjeniti - naravno izmjena.

Šta mislite o koncepciji prihvatanja bez otpora ili osude, da li bi ga usvojili kao jedan od načina prevladavanja frustracija, i koji za vas lično mehanizam najbolje radi?

Smatram da to zavisi od tipa licnosti i situacije u kojoj se nalazimo.
Ukoliko vrijedi pruziti otpor, onda treba probati.
Ako smatras da se ne mozes nositi s frustracijom a u dubini duse znas da nema potrebe za njom i znas da je ta frustracija nistavna - onda treba primjeniti prihvatanje bez otpora.
Tako da u zavisnosti od situacije najprije treba procijeniti kako reagovati i sta je najbolje - otpor ili bez otpora.

Poslednja izmena:
eh da je jedna, jel 🙂
No, ima ih za album a o snimcima da ne govorimo
Znam i znala sam da ćeš to da kažeš, ali nebitno, poenta nije u jednoj slici, nego u toj njegovoj jednoj mani. Koja je strašna samo nežnim pahuljicama pa na nju cokću i groze se dok im je pljuckanje celog teniskog sveta po Noletu (pa i ćutanje) dok se borio sa Australijom - okej.
jeCe, pravi gospodin
Federer Forever'n'ever
Da, izgleda tako, posebno u reklami za Rolex. Ali on nema tu pravu gospoštinu u glavi i srcu jer je arogantan i zavidan.
To što Nole lomi rekete nije ni prići osobini kao što je ljubomora. Kod Noleta nema toga. On je gospodin u glavi, iako nema takvu kvazišmekersku facu. Federer bi batalio tenis da je bio u Noletovoj koži.

Cek, otpustanje je, ako kapiram dobro, kad oprostis i odiebes osobu istovremeno.
Dakle, oprostio sam (radi sebe, da ne bih trovao sebe negativnim osecanjima) ali sam i odiebao tu osobu (ne zelim je vise u blizini, da ne bih morao opet da prolazim kroz ista srannja)?

To radim uvek. Jako brzo oprostim i odiebem nekoga.

Sebe sam prihvatio jos sa 7 godina, kad sam shvatio da su tekstilne plaze najgluplja izmisljotina covecanstva :)

Cek, otpustanje je, ako kapiram dobro, kad oprostis i odiebes osobu istovremeno.
Dakle, oprostio sam (radi sebe, da ne bih trovao sebe negativnim osecanjima) ali sam i odiebao tu osobu (ne zelim je vise u blizini, da ne bih morao opet da prolazim kroz ista srannja)?

To radim uvek. Jako brzo oprostim i odiebem nekoga.

Sebe sam prihvatio jos sa 7 godina, kad sam shvatio da su tekstilne plaze najgluplja izmisljotina covecanstva :)
u principu da sa malo izmene

Prihvati - KAKAV si (sada), KAKVI su, KAKO je...
Otpusti - sve što ti ne koristi a šteti za mentalno zdravlje

PRIHVATANJE STVARI I SITUACIJA
Smatram da trebamo prihvatit stanje u kojem se nalazimo jer to je kljuc evolucijskog prezivljavanja - da se prilagodis.
Mi smo ljudi, to nas razlikuje od drugih bica, a to znaci da mi trebamo prihvatit situaciju ali i probati je izmjeniti u skladu s mogucnosti, ako ce nam izmjena donijeti olaksanje.

PRIHVATANJE OSOBA
Licnost se formira u djetinjstvu, kasnije taj pecat ostaje stalan ma koliko mi pokusavali izmjeniti neke stvari kod nekoga.
Prihvati ljude onakvi kakvi su, ne trudi se oko njih da ih mijenjas (naravno da ces prvo uvidjeti da li je moguce s nekim naci dogovor ili promjenu nekih navika ali to je 10%).
Onaj ko te umori pricom - zaobilazi ga, a ukoliko moras biti u kontaktu s takvim, svedi kontakt na minimum i uspostavi granicu.
Prepoznaj s kojom osobom mozes voditi koju temu i drzi se odgovarajucih tema s tom osobom/a.

PRIHVATANJE GRESAKA I NESAVRSENOSTI
Greske iz nase proslosti trebamo usmjeriti na to da nas one izgrade u pozitivno i razvoj licnosti a ne da ih dozivljavano kao kaznu.
Djeci se odmalena usadjuje da na greske gledaju kao na "grijeh" i kaznu (valjda da bi djeca shvatila "tezinu" gresaka i da se paze toga i da ih izbjegavaju) odatle djelomicno proizilazi uzrok zasto je tesko prihvatiti greske u odrasloj dobi.
Nesavrsenost je izmisljotina.
Pojam savrsensog odredjuje drustvo i vrijeme. Isto kao i ideal ljepote. U pojednim africkim kultura ideal ljepote je debela djevojka jer takva djevojka je za shvatanje tih ljudi bolja ili djevojka koja u mirazu ima vise krava je bolja i pozeljnija
Uglavnom za prihvatanje nesavrsenosti treba vremena, da osoba sama uvidi besmislenost svega i da je to sve proizvod drustevnih zahtjeva.

OTPUSTANJE
Ono sto mi NE STETI a NE MOGU izmjeniti - pusti.
Ono sto mi NE STETI a MOGU izmijeniti - ako ce biti bolje izmijeniti, onda probati naravno.
Ono sto STETI a NE MOGU izmjeniti, prihvatiti situaciju ali ako postoji mogucnost poboljsanja onda smatram da treba probati.
Ono sto STETI a MOGU izmjeniti - naravno izmjena.

Šta mislite o koncepciji prihvatanja bez otpora ili osude, da li bi ga usvojili kao jedan od načina prevladavanja frustracija, i koji za vas lično mehanizam najbolje radi?

Smatram da to zavisi od tipa licnosti i situacije u kojoj se nalazimo.
Ukoliko vrijedi pruziti otpor, onda treba probati.
Ako smatras da se ne mozes nositi s frustracijom a u dubini duse znas da nema potrebe za njom i znas da je ta frustracija nistavna - onda treba primjeniti prihvatanje bez otpora.
Tako da u zavisnosti od situacije najprije treba procijeniti kako reagovati i sta je najbolje - otpor ili bez otpora.
👏👏👏

Dragi forumaši, ovu sam temu zamislila kao diskusiju na psihološki konstrukt
Prihvatanja-

stvari, osoba, situacija, sopstvenih grešaka i nesavršenosti.. i
Otpuštanja -
svega onog što nam je negde neprijatno, kamen spoticanja, Ahilova peta.

Šta mislite o koncepciji prihvatanja bez otpora ili osude,
da li bi ga usvojili kao jedan od načina prevladavanja frustracija,
i koji za vas lično mehanizam najbolje radi?
Moj lični mehanizam je da znam da sam nesavršena, prihvatam to i žmurim na jedno oko, ali isto tako znam da sam takva nesavršena zapravo savršena za interakciju sa nekim ljudima. Kapiramo se. Tako da ta spoznaja o nesavršenosti ispada dobra. Ne može kod mene loše. :lol:

Back