Прихваћен захтев Приштине за чланство у Савет Европе

Meliot

Veoma poznat
Poruka
10.476
Захтев Косова са пријем у Савет Европе прослеђен је у даљу процедуру у Парламентарну скупштину ове организације, одлучено је на данашњој ванредној седници Комитета министара, изјавила је шефица Мисије Србије у СЕ Александра Ђуровић.

https://www.politika.rs/scc/clanak/549431/kosovo-prijem-savet-evrope

Представници Србије напустили су салу уз очигледан револт. Пријемом Косова у Савет Европе сам Савет Европе себе дискредитује. Јер ако се погледа ко је све члан Савета Европе долази се до закључка да су то само независне државе, односно државе које су пуноправни чланови УН-а. Кад би Косово постало члан Савета Европе Савет Европе би постао један неозбиљан савезе држава. Зато мислим да наше дипломате не би требало да се нервирају, јер би Савет Европе сам себе обрукао пријемом Косова у своје чланство. Исто тако треба поступати и по питању чланства Косова у Европској Унији. Потпуно иста ситуација. Нека се Европска Унија и Савет Европе сами бламирају. Нису СЕ и ЕУ спортско удружење као УЕФА, већ савез независних држава.

Prihvacen je zahtev Kosovës.
Pa neka im je sa srecom
Нека је са срећом и Косову и Савету Европе. Не може косово постотати члан Савета Европе и Европске Уније док не постане пуноправни члан УН-а, а то се неће десити јер Русија и Кина децидно одбијају.

Такву тактику револта су примењивали Коштуница и Тадић приликом проглашења косовске независности, па није уродило плодом. Треба применити, бар по мом мишљењу, пасиван приступ и посматрати са стране како СЕ и ЕУ постају неозбиљне међународне организације. Простим речима гледаш са стране и смејеш се и у себи и под брк што би се рекло. Косово не може постати члан поменутих организација док не постане ПУНОПРАВНИ члан Уједињених нација, односно 194. чланица светске кровне организације (УН).

Screenshot_2023-04-24-17-58-09-906_com.google.android.youtube.jpg

Prvi rezultati velike ahridske pabjede

Ovo oko izbora na Kosovu samo je bilo zamajavanje zbog Saveta Evrope, ja bar mislim. Nateraju te da gledaš u jednu tačku dok se tebi okolo ,,radi o glavi". Skretanje pažnje najobičnije sa većih stvari.

Ima istine u tome, ali suština je bila u punoj integraciji srpskih opština.

Bojkotom lokalnih izbora na mudre Vučić je izveo da se zaokruži integracija Severnog Kosova.

Нека је са срећом и Косову и Савету Европе. Не може косово постотати члан Савета Европе и Европске Уније док не постане пуноправни члан УН-а, а то се неће десити јер Русија и Кина децидно одбијају.

Такву тактику револта су примењивали Коштуница и Тадић приликом проглашења косовске независности, па није уродило плодом. Треба применити, бар по мом мишљењу, пасиван приступ и посматрати са стране како СЕ и ЕУ постају неозбиљне међународне организације. Простим речима гледаш са стране и смејеш се и у себи и под брк што би се рекло. Косово не може постати члан поменутих организација док не постане ПУНОПРАВНИ члан Уједињених нација, односно 194. чланица светске кровне организације (УН).

To što si napisao nije tačno. Ne postoji preduslov za članstvo u UN da bi bio član SE.

Švajcarska je bila članica Saveta Evrope skoro 40 punih godina pre nego što je pristupila UN, pa niko je nije 1963. godine blokirao zato što nije bila u UN.

Tako da, Rusija to ne može da blokira, a još manje Kina. Kosovo ubrzo ulazi u Savet Evrope; to je sad već poprilično izvesno. A sledeći će korak biti novi pokušaj za Interpol, ovog puta vrlo moguće uspešan.

To što si napisao nije tačno. Ne postoji preduslov za članstvo u UN da bi bio član SE.

Švajcarska je bila članica Saveta Evrope skoro 40 punih godina pre nego što je pristupila UN, pa niko je nije 1963. godine blokirao zato što nije bila u UN.

Tako da, Rusija to ne može da blokira, a još manje Kina.
Švajcarska i Kosovo nisu isto, ko nebo i zemlja. Švajcarsku su sve države sveta priznavale kao nezavisnu državu, a sa Kosovom to nije slučaj. Niko nije Švajcarskoj osporavao pravo da pravno postoji, bar ja ne znam za takvu državu. Drugo zašto bi se Srbija samoizolovala kad ne može da spreči prijem Kosova? To je kao da čovek sam sebi puca u nogu.

Švajcarska i Kosovo nisu isto, ko nebo i zemlja. Švajcarsku su sve države sveta priznavale kao nezavisnu državu, a sa Kosovom to nije slučaj. Niko nije Švajcarskoj osporavao pravo da pravno postoji, bar ja ne znam za takvu državu. Drugo zašto bi se Srbija samoizolovala kad ne može da spreči prijem Kosova? To je kao da čovek sam sebi puca u nogu.

Ja sam govorio vrlo striktno o tome šta su preduslovi. Svaka organizacija ima neke kriterijume. Članstvo u UN za Savet Evrope nije, niti je ikada to bio. I ne, Srbija ne može da spreči prijem Kosova u SE.

Štaviše, Vučić je onim sastancima dao saglasnost, tako da su bilo kakve rezerve koje su postojale, sada otklonjene. Neke države su imale izvesne rezerve, želeći prvo da se od Beograda dobije neka saglasnost za takav potez i što se tiče većine Evrope, ta je saglasnost bila data na poslednjem sastanku pred Ohrid. I to sada više neće moći da spreče niti Srbija ni npr. Kipar.

https://informer.rs/vesti/politika/788309/crna-gora-savet-evrope-pristina

Da vidimo ko su nam prijatelji, a ko govna.

Crnogorska djubrad glasala za prijem Kosova u SE. Uvesti im vize, pa nek uce albanski i neka idu da studiraju, rade i lece se u Tirani.

7 drzava glasalo protiv - Srbija, Azerbejdžan, Gruzija, Rumunija, Kipar, Španija i Mađarska - Svaka cast :ok:

5 uzdrzanih Grčka, Slovačka, Moldavija, Ukrajina i BiH

Jermenija nije glasala.

Ukrajinci uzdrzani, umesto da budu glasno protiv. Eto i mi cemo onda biti uzdrzani oko Donbasa i Krima, reciprocitet.

Ja sam govorio vrlo striktno o tome šta su preduslovi. Svaka organizacija ima neke kriterijume. Članstvo u UN za Savet Evrope nije, niti je ikada to bio. I ne, Srbija ne može da spreči prijem Kosova u SE.

Štaviše, Vučić je onim sastancima dao saglasnost, tako da su bilo kakve rezerve koje su postojale, sada otklonjene.
Pa nije potrebno članstvo u UN, ali postavlja se pitanje kredibiliteta organizacije koja prima polupriznatu državu u svoje članstvo. Ja koliko shvatam SE i EU sebe smatraju za ozbiljne organizacije, i mislim da nastoje da tako i ostane.

Poslednja izmena:
Pa nije ali postavlja se pitanje kredibiliteta organizacije koja prima polupriznatu državu u svoje članstvo. Ja koliko shvatam SE i EU sebe smatraju za ozbiljne organizacije, i mislim da nastoje da tako i ostane.

Za je glasalo 33 država, a protiv samo 7. Kosovo spada u kriterijum delimično priznatih zemalja, ali to je daleko od toga da je polupriznato.

Protiv Orbana već postoje stankcije i on se percipira kao jedini diktator u okviru EU, tako da ako preskočimo Srbiju i Mađarsku, ostaje samo ovih pet država: Azerbejdžan, Španija, Kipar, Rumunija i Gruzija. Dominantni stav Evrope jeste da bi Španija, inače zemlja Havijera Solane, takođe bez ikakvog problema priznala nezavisnost Kosova u punom kapacitetu, nego unutrašnji problemi pojedinih država diktiraju da ne smeju takav poduhvat da preduzmu, zbog slučajeva kao što je Katalonija.

Slično se tumači i kiparsko protivljenje, zbog turskog Severnog Kipra. Odnosno, da ne bi bilo ni ovako oštrog stava Nikozije po pitanju kosovske nezavisnosti da ta država nema jedan svoj unutrašnji problem. Obrati pažnju da se Grčka nije usprotivila kandidaturi Kosova u SE. To je država koja već duže vreme šalje signale da je spremna da prizna Kosovo i uspostavi pune diplomatske odnose, ali nisu baš Grci glasali ni ovako ni onako iz pijeteta prema Nikoziji.

Kada staviš te stvari u perspektivu, utisak koji se ostavlja je daleko od toga da je Kosovo baš samo polupriznato.

Kada staviš te stvari u perspektivu, utisak koji se ostavlja je daleko od toga da je Kosovo baš samo polupriznato.
Nije član u UN i ne priznaju ga oko polovine država u svetu. Ne priznaju ga Rusija, Kina i Indija, gotovo cela Azija, Južna Amerika i veći deo Afrike. Dovoljno da se može nazvati polupriznato.

Nije član u UN i ne priznaju ga oko polovine država u svetu. Ne priznaju ga Rusija, Kina i Indija, gotovo cela Azija, Južna Amerika i veći deo Afrike. Dovoljno da se može nazvati polupriznato.

Šta briga Savet Evrope, koji je evropska institucija, šta misle neke tamo države po Americi, Africi i drugde?

Je li ti misliš da je kada je Kosovo 2009. godine bilo primljeno u Organizaciju islamske saradnje, principijelnu međunarodnu zajednicu muslimanskih država, neko pokretao pitanje e, ali gledajte šta kažu Meksiko, Brazil i Kina)?

Naravno da nije; šta Savet Evrope zabole dupe za tamo neke zemlje van Evrope?

Šta briga Savet Evrope, koji je evropska institucija, šta misle neke tamo države po Americi, Africi i drugde?

Je li ti misliš da je kada je Kosovo 2009. godine bilo primljeno u Organizaciju islamske saradnje, principijelnu međunarodnu zajednicu muslimanskih država, neko pokretao pitanje e, ali gledajte šta kažu Meksiko, Brazil i Kina)?

Naravno da nije; šta Savet Evrope zabole dupe za tamo neke zemlje van Evrope?
Dovoljno je pogledati ko je član Saveta Evrope. Sve su to članice UN-a. Kosovo bi bilo presedan a ujedno i kraj SE i EU ako ga prime u svoje članstvo.

Јадан онај ко од другог зависи.

Државе чланице Савета Европе:

Државе које су учествовале у оснивању:

Државе које су се придружиле:

Ја не видим овде ниједну земљу која има проблематичан статус у погледу међународног признања. Не видим Северни Кипар, Абхазију, Јужну Осетију, Придњестровље, Каталонију, Баскију, Фарска острва и све друге територије са спорним међународним статусом.

https://informer.rs/vesti/politika/788309/crna-gora-savet-evrope-pristina

Da vidimo ko su nam prijatelji, a ko govna.

Crnogorska djubrad glasala za prijem Kosova u SE. Uvesti im vize, pa nek uce albanski i neka idu da studiraju, rade i lece se u Tirani.

7 drzava glasalo protiv - Srbija, Azerbejdžan, Gruzija, Rumunija, Kipar, Španija i Mađarska - Svaka cast :ok:

5 uzdrzanih Grčka, Slovačka, Moldavija, Ukrajina i BiH

Jermenija nije glasala.

Ukrajinci uzdrzani, umesto da budu glasno protiv. Eto i mi cemo onda biti uzdrzani oko Donbasa i Krima, reciprocitet.

Si pročitao šta piše u odluci SE

"Imajući u vidu šta je potpisano u Briselu i Ohridu glasamo ZA prijem Kosova u SE"

Nije nama kriva CG nego VUČIĆ, on je prihvatio i potpisao francusko - nemački plan

Dovoljno je pogledati ko je član Saveta Evrope. Sve su to članice UN-a. Kosovo bi bilo presedan a ujedno i kraj SE i EU ako ga prime u svoje članstvo.

Ja sam ti upravo rekao da Švajcarska četiri decenije nije bila. I da nije 2002. godine posle velike diskusije na jedvite jade ušla u UN, i danas bi bilo isto.

Back