Prica prelaska na Islam Karime Burns

Abdurrahman

Primećen član
Banovan
Poruka
953
O Milostivi Boze, Ti koji si istina, hvala neka je Tebi, koji upucujes na pravi put.

Sjedila sam u španskoj Alhambra džamiji u Granadi, i posmatrala sam slova koja su bila ispisana na zidovima. To je bilo najljepše pismo koje sam ikada vidjela. "Koji je to jezik?" upitala sam španskog vodica?. "Arapski" odgovorio je.
Sljedeći dan, kada me je on pitao na kojem jeziku želim da uzmem knjigu o svojoj posjeti Španiji, odgovorila sam "na arapskom". "Arapskom?" upita me iznenađeno. "Govorite li arapski?" "Ne," odgovorih. "Ali možete mi dati i jednu na engelskom."

Do kraja moga putovanja po Španiji skupila sam punu torbu knjiga na arapskom o mjestima koje sam posjetila. Torba je tako bila puna, da sam izvadila odjeću da bi knjige mogle stati unutra. Te knjige sam cjenila kao da su bile od zlata. Ja bi ih otvori svaku noć i posmatrala sam slova tog jezika koja su tekla preko stranica. Zamislih sebe da i ja umijem pisati tako lijepim pismom i počeh misliti da mora nešto postojati vrijedno u toj kulturi koja je proizvela tako lijepo pismo. Obećah sama sebi da ću početi izučavati ovaj jezik kada počnem sa studijom na jesen.

Samo prije dva mjeseca, napustila sam svoju porodicu u Iowi da bih sama poduzela putovanje kroz Evropu. Bilo mi je samo 16 godina i u septembru te godina trebala sam da započnem studije na "Northwestern University". Ali ja sam prvo htjela da "vidim nešto od svijeta." Barem sam ovo rekla svojoj porodici i prijateljima. U stvarnosti, tražila sam odgovore na pitanja života. Nekoliko mjeseci ranije napustila sam crkvu i nisam znala kome da se okrenem. Uvjek sam se protivila onome čemu su me učili, ali nisu mi bile poznate nikakve alternative.

Kada odrastete u zapadnoj Americi ne možete sebi priuštiti nikakve nedoumice - ili ćeš biti dio crkve ili ne. Ali ja sam slutila da mora postojati nešto drugo. Svoje putovanje po Evropi započela sam sa ovom namjerom - da pronađem to 'nešto drugo'.

U mojoj crkvi nam nije bilo dozvoljeno da se molimo Bogu. Jedino što je bilo u redu, bila je molitva Isusu i nada da će on te molitve 'prosljediti dalje'. Automatski sam osjećala da je to pogrešno i ja sam, bez da sam ikome išta rekla, potajno se molila "Bogu." Iz svog srca sam bila ubjeđena da se samo Bogu upućuju molitve. Ali osjećala sam se krivom jer to nije bilo ono čemu me je moja crkva učila. I napokon, mnogo me je zbunjivalo kako da postupam u stvarima svakodnevnog života.

Savjesno sam išla svake nedjelje u crkvu i bila sam veoma iskrena u slijeđenju onoga što bih tamo naučila. Ali bila sam zbunjena kada bih vidjela da se ljudi tokom hefte drugačije ponašaju. Zar ne postoje pravila ponašanja tokom hefte? Tražila sam nekakav priručnik kako da se ponašam, ali... nisam ništa našla. Postoje 10 zapovjesti, ali one govore o stvarima koje su same po sebi jasne; zabrana ubijanja, krađe i laži. Pored toga nema nikakvih uputstava kako se ponašati u svakodnevnom životu. Sve što sam znala bilo je: možda je pogrešno nositi mini-suknje prilikom posjete crkvi i da sigurno nije u redu ići na vjersku pouku samo zbog toga što se tamo nalaze lijepi momci.

Jednog dana sam ušla u kuću svog učitelja i vidjela sam na jednoj rafi mnoge Biblije. Upitala sam ga šta to znači. "To su različite verzije Biblije," odgovorio je on. Njega izgleda nije smetalo što postoje brojne verzije te knjige. Ali mene jeste. Neke su bile od drugih do te mjere različite da su pojedina poglavlja nedostajala. Ovo me je jako zbunilo.

Na univerzitet sam se vratila puna razočarenja, jer u Evropi nisam našla odgovore kojima sam se nadala. Ali u sebi sam imala poleta da naučim jezik sa kojim sa se tamo susrela - arapski. Ironija je da sam u Alhambri posmatrala odgovore na pitanja koje sam tražila. Ali trebalo mi je dvije godine da ovo shvatim.

Prva stvar koju sam uradila kada sam pristigla na univerzitet je bilo to da sam se upisala na kurs arapskog. Bila sam jedna od troje učenika u ovom krajnje omrženom kursu. Udubila sam se u studije arapskog sa takvom ozbiljnošću da je moj profesor bio zbunjen. Zadaće sam pisala sa kaligrafskom olovkom. Išla sam u mahale Chicaga gdje žive arapi, samo da vidim kako se "Coca-Cola" piše na arapskom. U međuvremenu približavao se je kraj moje druge godine studija i ja sam se igrala sa pomišlju da započnem studirati Bliskoistočne nauke. Upisala sam se u neke kursve koji su izučavali tu regiju. U jednom kursu tema je bila Kur'an.

Jedne noći sam otvorila Kur'an da uradim "domaću zadaću" i nisam mogla prestati da ga čitam. Bilo je kao da sam izabrala dobar roman. Pomislila sam u sebi: "Ovo je prava stvar. Ovo je u šta sam uvjek vjerovala. Ovdje su odgovori na sva moja pitanja kako da se ponašam u toku hefte i ovdje je poruka jasna da postoji samo jedan Bog."

Sve je tako bilo skladno. Bila sam ushićena, jer je tu bilo sadržano sve u šta sam vjerovala. I ono za čima sam žudila. Sljedeći dan sam otišla na čas i upitala sam profesora da mi kaže ime pisca ove knjige da bih mogla pročitati još više njegovih knjiga. U knjizi koju sam čitala bilo je napisano neko ime. Mislila sam da je to pisac te knjige, slično evanđeljima koja imaju različite pisce.

Moj profesor me je obavjstio da to ime nije bilo ime autora nego prevodioca jer "prema muslimanima niko nije napisao tu knjigu. Kuran je prema NJIMA ( misleći na muslimane, on je bio kršćanin ) Božja rječ i nije bio promjenjen od kada je napisan." Ne treba reći da me je ovo duboko dojmilo. Poslije ovoga nastavila sam učiti arapski sa još većim elanom, a pored toga počela sam da učim o Islamu.

Moju završnu godinu studiranja konačno sam otišla u Egipat da nastavim studije. Moje najdraže mjesto tamo postao je "islamski Kairo", gdje su mi džamije davale osjećaj lagodnosti i poštovanja. Osjećala sam da boravak u njima daje osjećaj Allahove ljepote i moći. I kao i uvjek uživala sam posmatrati lijepe kaligrafije na zidovima.

Jednog dana jedan prijatelj me upita zbog čega ne pređem na Islam ako ga toliko volim. "Ali ja sam već muslimanka," rekoh mu. Moj odgovor me je samu iznenadio. Ali onda sam shvatila da je to samo stvar logike i zdravog razuma. Islam daje smisao stvarima. Islam me inspiriše. Bila sam ubjeđena da je Islam istina. Zbog čega moram preći na Islam? Moj prijatelj mi reče da je dovoljno da izgovorim šehadet pred dva muslimanska svjedoka. Tako sam i uradila. Ali kada su mi dali tapiju da sam muslimanka, ja sam je stavila među svoje druge dokumente. Jer ja sam uvjek bila muslimanka. Ne treba mi komad hartije na zidu da mi to potvrdi. To sam znala onog trenutka kada sam uzela Kuran u ruke. Kada sam ga otvorila, osjećala sam se kao da sam našla svoju davno izgubljenu porodicu. Umjesto tapije da sam muslimanka na mom zidu visi slika Alhambre.

Preveo: Sejfudin
http://www.islamfortoday.com/karimaburns.htm

metaphisic:
Christadelphian:
E sad ćemo svi preći u Islam !

Ne zbog vere i razumevanja već zbog lepog pisma,
konja turbana harema i sl.
A tek one djevice! :lol:
Ma uzivanje jedno, brateeeeeee...
Zasto neko vec jednom ne objesni sta je sa zenama u islamu?[/quotMa zaboravi Modu, ovo je Sloboda! (Stella White)

(943 total words in this text)
(241 Reads)

Muslimanski veo je postala vruca politicka tema u Francuskoj – ali Stella White ne moze da vidi zbog cega sva ova guzva. Katolkinja iz Kenta nam objasnjava njeno kompletno uzivanje u pokrivanju.
Za emancipovane zapadnjake, hidzab ili veo, je prepreka za zenstvenost. To za njih simpbolizira krah zenskog duha i simbol ropstva koji zenu transformira u pasivni dio, kojoj je jedino dozvoljeno van kuce da kupi muzu rucak.

Kada se ovaj komad platna nadje na nogama, Englezice bi obicno susretale oci koje su piljile vani pune tuge i skromnosti. Za njih, hidzab predstavlja zivu smrt. Ovo bi takodje mogao biti osjecaj francuskih zvanicnika koji su odlucili da baniraju hidzab u skolama, vjerujuci da ni jedna mlada djevojka ne bi trebala nositi simbol represije na svojoj glavi.

Jos za mnoge, ukljucujuci i mene, veo nije nikakav instrument tlacenja, nego znak slobode. Licno, nikada se nisam osjecala ovako slobodno dok ga nisam pocela nositi.

Ali prije nego i zakljucite da sam ja zrtva propagande vjere koja mi je isprala mozak, ja cu vam naznaciti da sam ja katolkinja a ne muslimanka! Nisam sa misterioznog Istoka, nego tridesetdvogodisnja zena iz dosadnog Kenta. U moj zivot se ubraja da sam egzoticna plesacica i veliki model. Imala sam tri veze sa muslimanimskim muskarcima, no niti jedan nije od mene zahtijevao da nosim hidzab; cinjenicki, nasli su da je moje ponasanje malo nezgodno. Nema nikoga iz moje proslosti da je uticao na mene da nosim veo. Jednostavno to radim jer ja to volim.

Uzivam u privatnosti, u barijeri koju kreira hidzab izmedju mene i zla, pomamnog svijeta, posebno u Londonu. Pronalazim veliki mir iza vela: ne osjecam se zaokupljenom prolaznicima; guzvom, bukom dok masa izgleda manje mocnom. Mogu se vratiti svome licnom sigurnom svijetu cak i dok hodam, u prakticnom nivou, osjecam se kompletno bezbjednom od nepozeljnih ispada.

Hidzab je takodjer finansijski bezbjedonosni sistem. Kao vecina pjesaka u Londonu, ne mogu priustiti sebi da svakom beskucniku dam sitnisa kad ga vidim, ali se osjecam krivom kad ih ugledam. U svome hidzabu, svoju brigu mogu sakriti. Takodjer se osjecam sigurnom od dzeparosa. Gledaju na mene i sigurno misle ‘ilegalni emigrant, ne vrijedi truda’, zakljucujuci da moja velika tasna sadrzi samo nepotrepstine, jeftino povrce za mojih sesnaestero djece.

U mome hidzabu kupovina je takodjer jeftinija. Mala zajednica muslimanskih trgovaca operira u oblasti. Kod njih se obrce pomisao ‘jedna nasa’ pa cijene budu veoma nize nego sto bi to bile za zapadnjake. Ako zelim da nesto kupim, obavezno se ‘hidzabiram’.

Najvelicanstveniji efekat nosenja hidzaba je da automatski postajes clan muslimanske zajednice i postupa se sa tobom u skladu svih privilegija digniteta zene muslimanke. Kad udjem u muslimansku prodavnicu, muskarac ce mi blagonaklono reci ‘ Selam alejkum! Kako vam, damo, mogu pomoci?’ U autobusu, muskarci muslimani iz Afrike, bliskog i dalekog Istoka ce se pomjeriti u stranu i reci,’ Poslije tebe, sestro!’.

Kancelarije, barovi i klubovi Londona su puni engleskih djevojaka u kratkim suknjicama i visokim sandalama, od kojih mnoge traze ljubav. Zene koje nose hidzab, ruzno okarakterisane od zapadnjaka, stvarno osjecaju sazaljenje prema ovim zapadnjackim zenama, koje se moraju ranjavati sa visokim sandalama, stetnim po kozu sminkama i teskim dijetama sve u cilju da bi nasle muskarca.

Jedna moja prijateljica Iranka, je uspjesna poslovna zena. o­na svaki dan ide vani uglacana, nalakiranih noktiju, ostrih kostima i perfektne sminke. ‘ Dok sam bila u Iranu, bilo je mnogo lakse.’ Kaze o­na. ‘ Ustajala bi u devet, nabacila bi na sebe crnu veliku haljinu i uskakala u auto. Sada, moram da potrosim dva ili tri sata da bih se sredila, svako jutro.’

Mnogo puta hidzab je smatran kao stvar fundamentalista. Ali i u krscanskoj tradiciji, Sveti Pavle je naredio zenama da pokriju svoje glave, sve do sezdesetih, ni jedna zena se nije mogla naci u Crkvi Engleske bez sesira i rukavica. Mnoge Englezice su oblacile vani sesire. Indijke i Sikhkinje su i dalje trazene da pokrivaju svoje glave zbog njihova digniteta ili ponosa a ortodoksne Jevrejke su tradicionalno oblacile salove oko njihove kose da bi se sklonule od muskaraca koji nisu njihovih muzevi. Ipak, izmedju svih ovih kulturnih grupa, jedino su muslimanke izgleda opisane kao o­ne koje su slabe, potlacene a na racun njihovih pokrivaca.

Dvije nepozeljne zene su, muslimanka koja nosi hidzab i militantna feministkinja. Kada su zene u sedamdesetim pocele da se sisaju na kratko, nosile komfortnu obucu, o­ne su odbijale ideju patnje u ime mode i odbijale da ucestvuju u frantickim ritualima da bi privukle gladne, nezadovoljne muskarce. Tako shodno tome i zena u hidzabu moze zadrzati svoj identitet a bez da bude rob nikada zadovoljenoj zapdnoj zelji za ljepotom.

Posebno tuzan artikal je izasao u popularnom zenskom magazinu prosle sedmice, nazvan: "Kako da manje mrzis svoje tijelo." Ja sam to pokazala mojoj prijateljici, Arapki, koja se zove Melika. Uhvatila se za glavu i rekla: "U mojoj kulturi, muskarci su tako zahvalni kada se ozene zenom koju vide svojom velicanstvenom princezom pa kakva god izgleda i velicine o­na bila."

Sa hidzabom, muslimanke znaju svoju moc i vrijednost. Jedan mi je musliman rekao:"Moja zena je kao lijepi dijamant. Biste li napustili lijepi dijamant da dobijete drugi isparan i ukraden sa ulice? Ne, zamotat cete ga u velvet. E ako bas hidzab cuva moju zenu, koja mi vise vrijedi nego bilo koji nakit.’’

Naravno, ako bi bilo ko pokusao da skine moj veo ili da me natjera da ga obucem, ja bih se pobunila nasilnicki. Imam privilegije da zivim u zemlji u kojoj mogu nositi sta zelim. Nisu sve zene tako sretne. Licno, pronasla sam u hidzabu andjela cuvara.

Moja mati, kako god, tvrdi da ga nosim jer se ne volim cesljati.

NAPOMENA: Prevela Umm Fatima iz časopisa "The Daily Telegraph" od datuma 31.12.2003.

sara81:
limunada:
A najbolji je onaj finansijski dio.Vecu glupost nisam cula odavno. :lol:
Pa sta je tu glupo nije mi jasno!? To je samo jos jedan dokaz kako je zena u islamu zasticena. :)
Uputio sam ti nekoliko pitanja, ni na jedno nisam dobio odgovor!
Ovom prilikom te molim da mi kazes da li ne znas odgovore ili bojkotujes moja pitanja? Ako je u pitanju bojkot - zbog cega?

sara81:
limunada:
A najbolji je onaj finansijski dio.Vecu glupost nisam cula odavno. :lol:
Pa sta je tu glupo nije mi jasno!? To je samo jos jedan dokaz kako je zena u islamu zasticena. :)
Pa sjedes u limuzinu sa zatamnjenim staklima i ne vidis prosjake i beskucnike.Sto ne znaci da ne postoje...Jeste ti logika da se sakrijes iza marame.I ko ti je rekao da moras svim beskucnicima pomagati.Niko nije u stanju bas svim ljudima da pomogne,nego u skladu sa mogucnostima,ako si bas toliko velikodusna.

jedna pametna osoba napise nesto vredno o religiji a zatim usledi milion odgovora ogrezlih u gluposti i neznanju....izgleda da se danas samo "besplatne prostitutke nase srpske" i decki kojima je zivot da gledaju dvd filmove i chatuju na netu javljaju na internetu....gospode kakav li je samo sljam ostao u nasoj lepoj zemlji........ljudi daku poslednji dinar za kompjuter a zatim umesto da nauce nesto sede u chatuju a nase se zene jebu za dzabaka....izgleda cu preci i ja u islam uskoro , ja veliki nevernik :lol:

muslimanke klonite se ovih sajtova zar ne vidite da se sve te devojke pokajale sto su ih razni lokalni frajeri propustili kroz svoju skolu......postale su "lutke za one stvari", a opravdanje traze u emancipaciji..svako ih ima a niko ih nece.......zato su usamljene i sve posecuju licne kontakte....i lupaju gluposti po ozbiljnijim sajtovima....zar iz njihovim poruka nevidite da one pate dok mnoge muslimanke ponosno koracaju....zasto arapi zene muslimanke a brbe nase i ruskinje....ok neke stvari samo muslimanke mogu da shvate i neko ko je proveo dosta godina u muslimanskom svetu....zasto niko ne moze da smuva arapkinju tek tako nego mora da se potrudi a nasu po*je*be za noc ..malo pica i malo misica.....i to je normalno..to je sloboda....ok pozdrav idem malo da trazim intermet zene...za provod...... 8)

...kada sletite na medjunarodni aerodrom u dubaiju s vremena na vreme nacicete knjizice koje govore (na arapskom su i vredi ih prevesti) o internetu o lokalnim frajerima koji iskoriscavaju jadnice ...o nekim devojkama koje su se ubile kada su ih nekoliko tipova tek tako prevarili preko neta...jednom recju stite zene i dizu im cenu....kod je zena postala lutka iz seksi shopa i svako gleda da je dobije besplatno a ona sve vise naseda....kod nas puste reklamu za film gde konj ima snosaj za zenom a sutra ce sve nase zene imati snosaj sa konjem samo zato sto su to videle na tv-u...tako nam funkcionise drzava...arapskom televizijom sam iznenadjen...zatecen....pazljivo je sve odabrano....ufffffff ipak treba imati iskustva da SE SVE TO PRATI...NISAM MUSLIMAN li bi kod nas trebalo uvesti barem neki zakon i obucavanje zena koje su postale obicne keruse na ulici ......

ralac:
...kada sletite na medjunarodni aerodrom u dubaiju s vremena na vreme nacicete knjizice koje govore (na arapskom su i vredi ih prevesti) o internetu o lokalnim frajerima koji iskoriscavaju jadnice ...o nekim devojkama koje su se ubile kada su ih nekoliko tipova tek tako prevarili preko neta...jednom recju stite zene i dizu im cenu....kod je zena postala lutka iz seksi shopa i svako gleda da je dobije besplatno a ona sve vise naseda....kod nas puste reklamu za film gde konj ima snosaj za zenom a sutra ce sve nase zene imati snosaj sa konjem samo zato sto su to videle na tv-u...tako nam funkcionise drzava...arapskom televizijom sam iznenadjen...zatecen....pazljivo je sve odabrano....ufffffff ipak treba imati iskustva da SE SVE TO PRATI...NISAM MUSLIMAN li bi kod nas trebalo uvesti barem neki zakon i obucavanje zena koje su postale obicne keruse na ulici ......

Tvoje rijeci same pokazuju ko si i sta si.A za Aljonu pitanje:Da li je ovaj post,kao i prethodni od istog potpisnika uvredljiv i zasluzuje li brisanje?

ralac:
muslimanke klonite se ovih sajtova zar ne vidite da se sve te devojke pokajale sto su ih razni lokalni frajeri propustili kroz svoju skolu......postale su "lutke za one stvari", a opravdanje traze u emancipaciji..svako ih ima a niko ih nece.......zato su usamljene i sve posecuju licne kontakte....i lupaju gluposti po ozbiljnijim sajtovima....zar iz njihovim poruka nevidite da one pate dok mnoge muslimanke ponosno koracaju....zasto arapi zene muslimanke a brbe nase i ruskinje....ok neke stvari samo muslimanke mogu da shvate i neko ko je proveo dosta godina u muslimanskom svetu....zasto niko ne moze da smuva arapkinju tek tako nego mora da se potrudi a nasu po*je*be za noc ..malo pica i malo misica.....i to je normalno..to je sloboda....ok pozdrav idem malo da trazim intermet zene...za provod...... 8)
Priznajem da su sve mlade zene, ukljucujuci mene, podarene dostojanstvenoscu, ljepotom i sarmom.
Priznajem da su preda mnom dva izbora kako da koristim svoje dostojanstvo, ljepotu i sarm. Prvo, mogu ih koristiti da privucem druge svojoj ljepoti i usaditi ovo sjeme u druge kroz moje cisto i prikladno odijevanje i ponasanje. S druge strane, mogu izabrati da ih koristim da bih privukla sebi mlade muskarce koji ce mi pruziti trenutacnu ljubav i paznju – cak i pod svaku cijenu. Ja biram da ne zamijenim svoje dostojanstvo, ljepotu i sarm za trenutacnu ljubav i paznju po jeftinoj cijeni. Stovise, zelim da unaprijedim i zastitim svoje dostojanstvo, ljepotu i sarm i da koristim vlastite osobine da ostatak svog zivota usadjujem iste u ljude oko mene. Uvijek cu se truditi da podstaknem galantnost (tj. ljubaznost i iskrenost prema zenama) u mladim muskarcima koje srecem, kroz svoje odijevanje, drzanje i razgovor. Pozdrav

Back