Priča o Kainu i Avelju je prosta ko pasulj - zašto se toliko dodaje i izmišlja ono čega nema?

Ja nisam pitao za maltretiranje nego za kaznjavanje dece ,nadam se da primecujes razliku ?
Znate ljude koji maltretiraju svoju decu,.. kažnjavaju bez razloga ? ..bez krivice ?

- prijavite ih, - to vam je humanije, nego pametovanje na Krstarici :)
:D .. ako ćemo da se igramo demagogije...

Zašto inkvizicija nije spaljivala "veštice” koje su bile buckaste ( preko 55 kg) ?
Smatrali su da ( leteća) metla ne može podneti veću težinu .

Ja nisam pitao za maltretiranje nego za kaznjavanje dece ,nadam se da primecujes razliku ?
i šta, jedno rokneš za primer drugima?

15:32 А кад беху синови Израељеви у пустињи, нађоше једног где купи дрва у суботу.

15:35 А Господ рече Мојсију: Нека се погуби тај човек; нека га заспе камењем сав збор иза логора.
15:36 И сав збор изведе га иза логора и засуше га камењем, и умре, као што заповеди Господ Мојсију.

A, zbog čega ih je bilo ranije, dok smo ih oštro kažnjavali ?
...meni se cini da si pokusao maltretiranje nazvati "blazom formulacijom"...
Ili ih nije bilo ?
Nije pitanje dali ih uopste nije bilo nego kakva je bila situacija u vreme kada su roditelji ipak imali "odvezane ruke"i generalno "vece raspolozenje" da u svojoj kuci nametnu pravi autoritert i svakako stil zivota dece u kojem se se znalo sta je dobro a sta zlo,sta povlaci roditeljske mere a sta ne i pre svega - kako se postuje roditelj koji te voli i cini sve sto zna i ume kako bi te odveo na pravi put...nazalost,danas se ovo sve manje i manje zna a jos manje postaje deo zivota mladih.
:D .. ako ćemo da se igramo demagogije...
Ma necemo se igrati demagogije,uvek je bilo prestupnika i zlostornika ali se o njima slusalo veoma retko a danas je to svakodnevna praksa.
Zašto inkvizicija nije spaljivala "veštice” koje su bile buckaste ( preko 55 kg) ?
:eek:

Poslednja izmena:
Za one koji imaju vremena da čitaju još nešto sem Biblije:

https://forum.krstarica.com/threads/reforma-skolstva-ucenje-i-vaspitanje-bez-nagrade-i-kazne.974626/

Interesantno je pročitai o radu Milice Novković i Petra Savića.
To je toliko različito od slučaja do slučaja,...
Ne postoji obrazac za to. Da postoji, svi bi ga prihvatili.
A takva "istraživanja" koriste one primere koji se uklapaju u teoriju koju nam nameću.
Ali dobro si napisala, to je "interesantno"...
za određene primere.

i šta, jedno rokneš za primer drugima?

15:32 А кад беху синови Израељеви у пустињи, нађоше једног где купи дрва у суботу.

15:35 А Господ рече Мојсију: Нека се погуби тај човек; нека га заспе камењем сав збор иза логора.
15:36 И сав збор изведе га иза логора и засуше га камењем, и умре, као што заповеди Господ Мојсију.
Cuj,ako je Bog tebe radi razdvojio neko more,pobio faraonovu vosku na nacin koji je postao "baba roga"za pre spavanja kod ostalih naroda,davao ti vodu iz kamenjem u sred pustinjom i cinio sva ona cudesa koje je Bog ekskluzivno cinio za jevrejski narod onda je to valjda neki dobar razlog za Stvoritelja da trazi maksimalnu poslusnost od svojih stvorenja,koje je storio svojim rukama ...
...e sad ako ti mozes raditi ono sto Bog moze onda i ti "mozes roknuti"neko dete mada se meni cini da ti je ova opcija u startu uskracena iz vise razloga...
...narocito onaj da mi ljudi ne stvaramo nasu decu nego ih radjamo putem mehanizma za razmnozavanje koji nam ga je Bog dao... :kafa:

...meni se cini da si pokusao maltretiranje nazvati "blazom formulacijom"...
Maltretiranje nekoga, je tretiranje, bez osnova, bez krivice, ili kada tretiranje nije primereno zaslugama.
Ne treba ništa da vam se čini. Znamo šta je maltretiranje.
Nije pitanje dali ih uopste nije bilonego kakva je bila situacija u vreme kada su roditelji ipak imali "odvezane ruke"i generalno vece raspolozenje da u svojoj kuci nametnu pravi autoritert i svakako stil zivota dece u kojem se se znalo sta je dobro a sta zlo,sta povlaci roditeljske mere a sta ne i pre svega - kako se postuje roditelj koji te voli i cini sve sto zna i ume kako bi te odveo na pravi put...
Da, dete treba da se uči šta je dobro a šta zlo, i nijedan zakon ne voli dete više od zdravog roditelja .
nazalost,danas se ovo sve manje i manje zna a jos manje postaje deo zivota mladih.

Ma necemo se igrati demagogije,uvek je bilo prestupnika i zlostornika ali se o njima slusalo veoma retko a danas je to svakodnevna praksa.
Zbog medija je to najviše. Oni mogu da iskrive sliku.
Odgovorio sam .
Smatrali su da ( leteća) metla ne može podneti veću težinu .
To je bio primer zaslepljenosti, umnih ljudi koji su tada vodili narod i nametali svoje zakone... i oni su tumačili religiju.. i bibliju.

...kazes mediji krivi...?
...dobro a koliko se cesto u proslosti desavalo da se mala deca "igraju pistoljima"poput onog Koste...?
Pa ne znam tačno... ne zna niko, pa mi je i glupo da odgovaram na takva pitanja.
Teorije treba zasnivari na znanju, a vi to pokušavate na neznanju.

ali da je bilo,... bilo je.
Gledate filmove, čitate knjige ?

Mogu da navedem neke slučajeve iz književnosti... a istorijski.. pa koliko je godina imao Boško Buha ?
.................
Ali takvim pitanjima (da li je ranije i koliko toga bilo - baratanja oružjem) ne stižemo nigde,... jer je etika bila druga.
Znači bavimo se posledicama, a ne uzrocima.

To je plitko posmatranje, ili je demagogija...
Morala je bilo više i vaspitanje je bilo delotvornije. Ili su nam tako prikazivali...

To je toliko različito od slučaja do slučaja,...
Ne postoji obrazac za to. Da postoji, svi bi ga prihvatili.
A takva "istraživanja" koriste one primere koji se uklapaju u teoriju koju nam nameću.
Ali dobro si napisala, to je "interesantno"...
za određene primere.
Moglo bi biti dobro prelazno rešenje. Oda bi takva deca otkrila još bolje.
Ovako, dok se oslobode iz kalupa najbolje godine za razmišljanje i delovanje
im prođu.

Pa ne znam tačno... ne zna niko, pa mi je i glupo da odgovaram na takva pitanja.
Teorije treba zasnivari na znanju, a vi to pokušavate na neznanju.

ali da je bilo,... bilo je.
Nije problem sto ne znas tacno odgovoriti dovoljno je da navedes bar jedan takav koji se desio u proslosti i bilo bi prihvatljivo...ali da kazes da ne znas tacno i da u produzetku nonsalantno tvrdis "da ih je bilo " onda moras biti svesan da te takav stil komunikacije automatski degradira u tolikoj meri da prestajes biti interesantan za forumsku diskusiju...

Nije problem sto ne znas tacno odgovoriti dovoljno je da navedes bar jedan takav koji se desio u proslosti i bilo bi prihvatljivo...ali da kazes da ne znas tacno i da u produzetku nonsalantno tvrdis "da ih je bilo " onda moras biti svesan da te takav stil komunikacije automatski degradira u tolikoj meri da prestajes biti interesantan za forumsku diskusiju...
Kakav je ovo stil komunikacije, kada čoveku citiraš samo jedan deo posta i
kritikuješ ga što nije naveo primer, dok zanemaruješ deo u kome je naveo primer? :dontunderstand:

Nije problem sto ne znas tacno odgovoriti
Kome nije problem ? Tebi ? ili meni ?
dovoljno je da navedes bar jedan takav koji se desio u proslosti i bilo bi prihvatljivo..
Kome, tebi ? Sve postavljaš prema sebi.... Samo tvoj kliše postoji ,
.ali da kazes da ne znas tacno i da u produzetku nonsalantno tvrdis "da ih je bilo "
Tvrdim da ih je bilo... A ono "nonšalantno" si ti protumačio, a ja tu već prepoznajem tvoje krivljenje ( tumačenje) mog ozbiljnog odgovora...
onda moras biti svesan
Zato što Ti tako kažeš?
Ti ćeš da mi sugerišeš, kada ja moram da budem svestan?
da te takav stil komunikacije automatski degradira u tolikoj meri da prestajes biti interesantan za forumsku diskusiju...
Kome, tebi ? :kafa:
Daa,.. tu se slažemo,.. ja , 'majstorski,' zatvaram te vaše diskusije, koje kitite svojim proizvoljnim i iskrivljenim kvalifikacijama mojih ,( neizrečenih) misli... Vi čak i od mene bolje znate šta sam mislio pod izgovorenim, a šta nisam izgovorio..

Igrate se... I ja ću..

Tvrdite da ih nije bilo?

Poslednja izmena:
Pa ne tvrdim ja nego vase oficijalne arhive,ako se dobro secam Srbija je oficijalno potvrdila da se takav zlocin,dakle tog formata nikada nije desio ne samo u vasu zemlju nego cak i mnooogo sire...
Ahammm, baš takav ?
( opet sam interesantan za diskusiju, nisam više " degradiran".. pa vi se ne držite svojih reči :mrgreen: )
A da ipak procitas celi moj komentar,mozda budes skontala sustinu i razlog zasto sam nesto citirao ?
A kako znaš ili zašto misliš da nije to pročitala ?.. cijeli TVOJ komentar :mrgreen:
Pišeš kao da to pouzdano znaš ?

Ili si možda nejasan u izlaganju ? Ali zato znaš šta su drugi mislili iako to nisu napisali ?

Ahammm, baš takav ?
( opet sam interesantan za diskusiju, nisam više " degradiran".. pa vi se ne držite svojih reči :mrgreen: )

A kako znaš ili zašto misliš da nije to pročitala ?.. cijeli TVOJ komentar :mrgreen:
Pišeš kao da to pouzdano znaš ?

Ili si možda nejasan u izlaganju ? Ali zato znaš šta su drugi mislili iako to nisu napisali ?
Dali nesto znas u kontekst diskusije moze se videti na osnovu onog sto iznosis pa na osnovu toga ostali mogu donositi neke zakljuccke,kao sto sam ja uradio...
Inace ja generalno pisem jasno,razumljivo i veoma precizno,narocito kad iznosim poente.

A da ipak procitas celi moj komentar,mozda budes skontala sustinu i razlog zasto sam nesto citirao ?
Zašto bi neko čitao ceo tvoj komentar, kada može kao i ti da pročita
jednu rečenicu i prokomentariše, kao da ostalo nije rečeno?

Samo me je zanimalo kako se taj stil komunikacije zove. To je
novotarija neka.

Dali nesto znas u kontekst diskusije moze se videti na osnovu onog sto iznosis pa na osnovu toga ostali mogu donositi neke zakljuccke,kao sto sam ja uradio...
Daa, čemu onda sugerisanje, čega ja moram biti svestan ?
...onda moras biti svesan da te takav stil komunikacije automatski degradira u tolikoj meri da prestajes biti interesantan za forumsku diskusiju...

...
Inace ja generalno pisem jasno,razumljivo i veoma precizno,narocito kad iznosim poente.
To trebaju drugi da kažu, koliko ste razumljivi, koliko jasni i precizni..

Back