Priča o čipsu

LastDay

Domaćin
Poruka
3.647
Čips je jedna od najpopularnijih grickalica. Dostupan je svima i svuda ga ima.
Svaki dan se na svetskom nivou pregrize na desetine, ako ne i stotine tona čipsa
. Vidimo pakovanja raznih vrsta, ukusa boja i veličina deluje nam kao da je ova grickalica postojala od pamtiveka
. Čips se, u poređenju sa mnogim grickalicama i poslasticama, nedavno pojavio ali način na koji je stupio na svetsku scenu je, u najmanju ruku, bio neuobičajen.
Nastanak čipsa je priča o bahatosti, bezobrazluku i pakosti.

wuVRHWvV0MyDf563N0kl.jpg

Priča o ;ipsu počinje u američkom gradu Saratoga Spings 1853. godine kada su SAD bile u punom cvatu.
Nigde na svetu tada nije bilo više milionera, ljudi koji jednostavno nisu znali šta će sa parama i statusom koji iste donose.
Tajkuni, industrijalci, monopolisti političari i trgovci su formirali svoj zaseban društveni sloj.
Taj sloj je bio potpuno izolovan od svojih skromnih sunarodnika.
Razlika između bogatih i siromašnih je bila ogromna.

Baš u to vreme se pojavio novi društveni trend: KROMPIR pripremljen na francuski način ili kako ga mi zovemo sada pomfrit
. Elita ne bi bila elita kada ne bi težili ka tome da budu viđeni kako jedu ovo, tada egzotično, jelo i drugima nabijaju komplekse niše vrednosti.

Saratoga Springs

je bio rodni grad jednog takvog tajkuna koji je ovo malo mesto pretvorio u značajan industrijski centar.
Kako je grad rastao tako je rasla i slava dotičnog gospodina koji se uopšte nije ustručavao da se hvali svojim bogatstvom i statusom
. Pošto mu je posao išao jako dobro bilo je neophodno proširiti posteojenje kako bi se steklo još.
Tu se javio jedan problem.
Mesto koje bi novo postrojenje zauzelo je naseljeno.
Tajkun je mogao da kupi ceo kraj i proširi posteojenje ali što bi to radio?
Kada bi se narod sam raselio kupio bi ceo kraj za manje pare.
Znajući da je on krupna zverka i da je njegov uticaj na društvo ogroman odlučio je da se malo pozabavi sa meštanima.
Otišao je u prvi restoran koji je služio pomfrit i naručio porciju ali ne sa namerom da je pojede.
Kada je porudžbina stigla samo je pogledao, odgurnuo i zahtevao da se kuvar nacrta pred njim.
Kada se kuvar pojavio tajkuna umalo da nije strefio šlog.jer kuvar je bio dete crnca i indijanke .
Zvao se Džordž Spek Krum.

Džordž Spek Krum

Džordž Spek Krum sa svojom majkom.

Iznenađen i zgrožen tajkun je hteo da mu kaže sve i svašta ali ga je žecnuo samo komentarom da je pomfrit predebeo.
Pri izlasku iz restorana obećao je da će se sutra vratiti i da očekuje tanji pomfrit.
Naredna dva tri dana tajkun je redovno dolazio i zamerao što je dovelo do naglog pada ugleda restorana, manjka mušterija i posao je naglo propadao.
Videvši da je kraj neizbežan kuvar Dorž je odlučio da mu se osveti.
Isekao je krompir tanko kao flis papir, prepržio ga i servirao tako.

Prema društvenim normama tog vremena jesti rukom je bilo izuzetno ponižavajuće
Ali čips je bio toliko tanak da nije bilo drugog načina da se jede.
Ovo je trebao da bude nizak udarac koji jedan mali čovek koji je sateran u ćošak može da zada uvaženom bogatašu.
Tajkun jeste jeo rukama prvo sa jednom a posle sa obe.
Svi su ga gledali kako guta i krcka čips sa zadovoljstvom i traži repete.
Zadivljen obrokom tajkun je vlasniku restoran predložio preseljenje lokala na bolje mesto, reklamu za nov proizvod i bogatiju klijentelu.
Vlasnik se složio sa predlogom i svoje zaposlene preselio na mesto gde je bilo posla i zarade preko glave.
Džordž Krum je postao slavan sa svojim kolutićima krompira koji su bili kao žetoni (žetoni- eng. chips).

da-li-znate-kako-je-nastao-cips.jpg

Od kada je nastao proizvodnja čipsa nije prestala jer se lako i jeftino pravi.
Zahvaljujući eliti koja ga je redovno jela i reklamirala brzo je dobio na značaju i osigurao svoje mesto u svetu grickalica.

Moj pelivan je provalio modu pomfrit sa kechapom i vegetom uvece za 10 20 din...u onoj maloj casi za vodu, beloj...
I odlicno je islo ide jos ali ne tako odlicno.....
Gladan si , ubacis malo , ukus vruceg pomfrita i kecapa i vegete je dovoljno zarazan a cena niska...da izdrzis do povratka kuci...

Naravno sad se ima pa se krljne pljeskavica dok sendvici nisu u modi u malom gradu, sumnja na bajatost...ipak pomfrit sa kecapom je drzao svoje mesto jeftinocom dok je krompir bio jeftin...sad je u 3 popodne..

A vise nema siromasnih...

Čips je jedna od najpopularnijih grickalica. Dostupan je svima i svuda ga ima.
Svaki dan se na svetskom nivou pregrize na desetine, ako ne i stotine tona čipsa
. Vidimo pakovanja raznih vrsta, ukusa boja i veličina deluje nam kao da je ova grickalica postojala od pamtiveka
. Čips se, u poređenju sa mnogim grickalicama i poslasticama, nedavno pojavio ali način na koji je stupio na svetsku scenu je, u najmanju ruku, bio neuobičajen.
Nastanak čipsa je priča o bahatosti, bezobrazluku i pakosti.

Pogledajte prilog 1417271

Priča o ;ipsu počinje u američkom gradu Saratoga Spings 1853. godine kada su SAD bile u punom cvatu.
Nigde na svetu tada nije bilo više milionera, ljudi koji jednostavno nisu znali šta će sa parama i statusom koji iste donose.
Tajkuni, industrijalci, monopolisti političari i trgovci su formirali svoj zaseban društveni sloj.
Taj sloj je bio potpuno izolovan od svojih skromnih sunarodnika.
Razlika između bogatih i siromašnih je bila ogromna.

Baš u to vreme se pojavio novi društveni trend:KROMPIR pripremljen na francuski način ili kako ga mi zovemo sada pomfrit
. Elita ne bi bila elita kada ne bi težili ka tome da budu viđeni kako jedu ovo, tada egzotično, jelo i drugima nabijaju komplekse niše vrednosti.

Saratoga Springs

je bio rodni grad jednog takvog tajkuna koji je ovo malo mesto pretvorio u značajan industrijski centar.
Kako je grad rastao tako je rasla i slava dotičnog gospodina koji se uopšte nije ustručavao da se hvali svojim bogatstvom i statusom
. Pošto mu je posao išao jako dobro bilo je neophodno proširiti posteojenje kako bi se steklo još.
Tu se javio jedan problem.
Mesto koje bi novo postrojenje zauzelo je naseljeno.
Tajkun je mogao da kupi ceo kraj i proširi posteojenje ali što bi to radio?
Kada bi se narod sam raselio kupio bi ceo kraj za manje pare.
Znajući da je on krupna zverka i da je njegov uticaj na društvo ogroman odlučio je da se malo pozabavi sa meštanima.
Otišao je u prvi restoran koji je služio pomfrit i naručio porciju ali ne sa namerom da je pojede.
Kada je porudžbina stigla samo je pogledao, odgurnuo i zahtevao da se kuvar nacrta pred njim.
Kada se kuvar pojavio tajkuna umalo da nije strefio šlog.jer kuvar je bio dete crnca i indijanke .
Zvao se Džordž Spek Krum.

Džordž Spek Krum

Džordž Spek Krum sa svojom majkom.

Iznenađen i zgrožen tajkun je hteo da mu kaže sve i svašta ali ga je žecnuo samo komentarom da je pomfrit predebeo.
Pri izlasku iz restorana obećao je da će se sutra vratiti i da očekuje tanji pomfrit.
Naredna dva tri dana tajkun je redovno dolazio i zamerao što je dovelo do naglog pada ugleda restorana, manjka mušterija i posao je naglo propadao.
Videvši da je kraj neizbežan kuvar Dorž je odlučio da mu se osveti.
Isekao je krompir tanko kao flis papir, prepržio ga i servirao tako.

Prema društvenim normama tog vremena jesti rukom je bilo izuzetno ponižavajuće
Ali čips je bio toliko tanak da nije bilo drugog načina da se jede.
Ovo je trebao da bude nizak udarac koji jedan mali čovek koji je sateran u ćošak može da zada uvaženom bogatašu.
Tajkun jeste jeo rukama prvo sa jednom a posle sa obe.
Svi su ga gledali kako guta i krcka čips sa zadovoljstvom i traži repete.
Zadivljen obrokom tajkun je vlasniku restoran predložio preseljenje lokala na bolje mesto, reklamu za nov proizvod i bogatiju klijentelu.
Vlasnik se složio sa predlogom i svoje zaposlene preselio na mesto gde je bilo posla i zarade preko glave.
Džordž Krum je postao slavan sa svojim kolutićima krompira koji su bili kao žetoni (žetoni- eng. chips).

Pogledajte prilog 1417273

Od kada je nastao proizvodnja čipsa nije prestala jer se lako i jeftino pravi.
Zahvaljujući eliti koja ga je redovno jela i reklamirala brzo je dobio na značaju i osigurao svoje mesto u svetu grickalica.

Хвала тајкуну из приче што нам је подарио чипс.

Nećete valjda da se vređate na temi i bezazlenom čipsiću?
Kako je pocelo bojim se raspalice mecima po meni ako kazem ponekad volim da gricnem onaj cips sa maslinovim uljem uz pivo. Nije zdrava kombinacija znam ali nista zdravije nisu ni one masne pljeskavice i rostilj uopste ali ja to ne jedem pa se ne zamaram. A i cacanski volim kad naidjem na njega. I losa sam majka sto ne kupujem taj Pringles jer sva deca to jedu ali sta cu :aha:

Kako je pocelo bojim se raspalice mecima po meni ako kazem ponekad volim da gricnem onaj cips sa maslinovim uljem uz pivo. Nije zdrava kombinacija znam ali nista zdravije nisu ni one masne pljeskavice i rostilj uopste ali ja to ne jedem pa se ne zamaram. A i cacanski volim kad naidjem na njega. I losa sam majka sto ne kupujem taj Pringles jer sva deca to jedu ali sta cu :aha:
Pringles je onaj u kutijici?

Ali čips ne goji.Ne goji ništa ako ga ne jedemo na tone.

Да. Калорије гоје. Чипс јесте калоричан, међутим, ако га не једемо у великој мери, ништа страшно.

Наше тело може да процесуира нездраве намирнице. Тако да није страшно да се некад почастимо неком посластицом.

За здравље је прекомерна тежина далеко опаснија (на дуже стазе).

negde sam pročitao da Pringles i nije čips nego neka imitacija.. treba proveriti na kutiji da li se zaista pravi od krompira.. moguće da je neka zdravija varijanta ovog smeća pa mu je zato i cena duplo veća

Back