Mrkalj
Buduća legenda
- Poruka
- 33.805
Ova je tema već otvarana, ali je preinačena u potforumski jezički savetnik pa sam smatrao neophodnim ponovo da otvorim ciljanu temu.
Temeljno pitanje ove teme, ustvari, glasi: kada je, u odnosu na druge jezike, prezent pomoćnog glagola biti izgubio početno b- ? Razmislite.
Jezik: infinitiv / prezent
Engleski: be / am
Šiptarski: jetë / jam
Nemački: sein / bin
Srpski: biti / sam
Italijanski essere / sono
Latinski essere / sum
Grčki: είναι / eimai
Hinduski: hona / hoon.
Po mom mišljenju stari infinitiv glasio bi:
1) *bedti → *besti i
2) *bedti → *beti,
s tim što su moguće varijacije korenskog samoglasnika.
Ovakav infinitiv daje prezent besam, odakle se gubi početno b (esam) i dobija se jesam. Kada bi se u svih evropskih jezika gubilo početno b u prezentu, zaključak bi glasio da se događaj zbio u prajeziku Evropljana tj. onda kada su preci indoevropljana bili u jezičkoj zajednici. Međutim, u nemačkom jeziku ostaje početno b do današnjeg dana. Kada je, onda, prezent pomoćnog glagola biti izgubio početno b-? Nakon odvajanja od germanskih jezika?
Ili bi bilo uputnije da zaključimo kako se u nemačkom jeziku prezent zamenio sa infinitivom?
Temeljno pitanje ove teme, ustvari, glasi: kada je, u odnosu na druge jezike, prezent pomoćnog glagola biti izgubio početno b- ? Razmislite.
Jezik: infinitiv / prezent
Engleski: be / am
Šiptarski: jetë / jam
Nemački: sein / bin
Srpski: biti / sam
Italijanski essere / sono
Latinski essere / sum
Grčki: είναι / eimai
Hinduski: hona / hoon.
Po mom mišljenju stari infinitiv glasio bi:
1) *bedti → *besti i
2) *bedti → *beti,
s tim što su moguće varijacije korenskog samoglasnika.
Ovakav infinitiv daje prezent besam, odakle se gubi početno b (esam) i dobija se jesam. Kada bi se u svih evropskih jezika gubilo početno b u prezentu, zaključak bi glasio da se događaj zbio u prajeziku Evropljana tj. onda kada su preci indoevropljana bili u jezičkoj zajednici. Međutim, u nemačkom jeziku ostaje početno b do današnjeg dana. Kada je, onda, prezent pomoćnog glagola biti izgubio početno b-? Nakon odvajanja od germanskih jezika?
Ili bi bilo uputnije da zaključimo kako se u nemačkom jeziku prezent zamenio sa infinitivom?
Poslednja izmena: