Quantcast

Prevod i transkripcija na engleski

fantom piroman

Iskusan
Poruka
5.831
Kladim se da vam je mnogo puta bio potreban prevod oko stvari koje inace ne mozete bas naci u recnicima, stoga odlucih da napravim ovu temu. Izdvojicu nekoliko transkriptivnih pravila i prevoda iz nekoliko oblasti pa me vi dopunite/ispravite. Pa da pocnem
Matematika
E ovako sto se matematike tice tu sam prilicno ogranicen, tako da bih vas molio da mi pomognete. Jedino sto mi pada na pamet jeste:
na kvadrat=squared
koren iz=sqare root of
na x stepen= on x power
Pazite samo koji sufiks dodajete na broj x (da li st, nd, rd ili th)
precnik- diameter
poluprecnik- radius
I ne znam vise sta da napisem da ne bude previse banalno. Racunske operacije, to se moze lako naci. Ima puno pojmova koje fale tako da slobodno me dopunite, ni sam nisam upoznat.
Hemija
Sto se hemije tice necu se puno baviti imenima elemenata, to je barem lako naci na internetu. Eventualno cu uporediti srpski i engleski (ideja preuzeta od endonuclease-a koji je jednom prilikom pricao nesto na tu temu).
E ovako: Svi noviji elementi su manje vise isti, ako se drzite njihovih fonetskih pravila kao i pravila pisanja naravno. U vecini slucajeva ce, sto se pisanja tice, sto je za nas "f" za njih biti "ph" (ph je pre samoglasnika a f pre suglasnika), "ks" ce biti "x", "t" ce biti "th", a u nekim slucajevima ce "v" biti "w". U principu je vazno da gledate periodni sistem- na primer fosfor je P odnosno phosphorus na engleskom dok je fluor na F odnosno fluorine. Takodje "h" je "ch" (chlorine, chromium).
Sto se nekoliko delikatnih pojmova tice, isti su kao na srpskom kao sto su atom, molekul, proton, elektron, neutron, joni, valenca sa tim sto se pisu po njihovim pravilima i tako i izgovaraju. Izuzetak sto se periodni sistem cesce kaze periodic table nego periodic system i to sto se jedinjenje kaze compound. U glavnom je hemija laksa za prevod od ostalih nauka (ja bar tako mislim). E sada prednosti srpskog u odnosu na engleski:
Srpski je jezik sa manje samoglasnika, pa je lakse razlicito izgovarati neke pojmova (na primer razlikovati alkane od alkina i iste od alkena). Ima i nekoliko elemenata koji su "pravilniji" u odnosu na engleski
Natrijum (Na), na engleskom Sodium
Kalijum (K)- Potassium
Ali se tu svaka prednost zavrsava.
Engleski sa druge strane ima daleko veci broj "pravilnijih" elemenata pa cak i oni koji su kod nas pravilni kod njih su pravilniji. Dozvolite da objasnim:
Kalcijum (Ca)- Calcium
Mi smo element sasvim validno preveli, po nasem pravilu. Medjutim opet je njima lakse jer Ca(lcium) opet nekako vise odgovara. No, sem toga imaju i dosta stvarno pravilnijih elemenata:
Azot (N)- Nitrogen
Vodonik (H)- Hydrogen
Ugljenik (C)- Carbon
Bakar (Cu)- Copper
To bi valjda trebalo da je to, ako sam ista izostavio, dopunite
Fizika
Jos jednom, engleski je u prednosti. Zasto? Zato sto se velik broj jedinica obelezava pocetnim slovom engleske reci. No, do toga cemo doci. Za razliku od hemije, ovde je prica malo drugacija. Sada vec postoji veci broj odvojenih izraza. Pa da ne gubim vreme, da odmah pocnem (nisam se bas trudio da odrzim neki red u pisanju ali svejedno):
Agregatna stanja (materije)- States (of matter)
gasovito-gas
tecno-liquid
cvrsto- solid
plazma-plasma
tacka topljenja- melting point
tacka kljucanja- boiling point
tacka mrznjenja- freezing point
provodljivost- conductivity
sredina- medium
talas- wave
cestica- particle
jedinica- unit
U principu, ponestalo mi je ideja za pisanje pa cu samo neke vaznije jedinice da stavim ovde:
Sila (F)- Force
Brzina (v)- Velocity
Predjeni put (s)- Distance (valjda?)
Vreme (t)- Time
Ubrzanje (a)- Acceleration
Povrsina (S)- Surface
Zapremina (V)- Volume
Pritisak- (p)- Pressure
Gustina- Density
Otpor (R)- Resistance
Rad (W)- Work
Snaga (P)- Power

Nije nista puno, niti nepoznato, ali moze pomoci u svakom slucaju. Imam jos iz biologije da pisem to cu nesto kasnije posto i tu imam dosta.
 
Poslednja izmena:

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.