Preveza - nova destinacija za srpske turiste?

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
45.929
Svi koji su išli na Jonsku obalu Grčke znaju za ovaj grad kao putokaz,bilo da idu na Lefkadu ili Pargu-Sivotu i po čuvenom tunelu ispod mora kojim dolazimo do Lefkade i kao poslednju putarinu :lol:...

Međutim u poslednje vreme, naročito posle skoka cena, sve češće čujem da ljudi namenski idu u ovo mesto kao cilj.
Posle malo istraživanja, smeštaj je svakako jeftiniji, izgleda da su i taverne jeftinije, turistički ima šta da ponudi a i dalje blizu je Lefkade i njenih plaža a u okolini ima svojih lepih plaža.

Jel bio ko ovde i kakvi su utisci?

s_1117055756_preveza-header_1743x752.jpg

"Najpoznatiji i turistički najrazvijeniji grad u ovoj regiji je Parga, dok je Preveza u usponu u turističkom smislu. U Prevezi i okolini su cene smeštaja nešto niže nego u ostalim gradovima u okolini (Parga, Sivota, gradovi na Lefkadi). Niže su i cene u tavernama i kafićima.
Najveći broj turista u Prevezi su Grci i gosti iz skandinavskih zemalja. Na našem prostoru Preveza je aktuelna tek nekoliko poslednjih godina. Za sada ona predstavlja raj za turiste koji beže od komercijalnih grčkih letovališta i na plažama u okolini Preveze pronalaze mir i odmor.
Preveza ima komercijalnu i prometnu luku, ali i jednu od najvećih marina na jonskoj obali u koju pristaje na stotine jahti tokom sezone.
Duž marine prostire se veoma dugačko i široko, popločano šetalište krcato restoranima i kafićima i savršeno za prijatne šetnje u toplim, letnjim večerima. Podjednako lep deo grada jeste i staro jezgro koje počinje odmah uz luku. Stari grad se sastoji od bezbroj malih, zavojitih, uskih i kaldrmisanih uličica prepunih interesantnih radnji, prijatnih bašti kafića i tradicionalnih taverni. Uličice su četso u hladu vinove loze, okićene saksijama sa cvećem, oleandrima i bugenvijilijama. Grad je živ tokom čitave godine, jer ima oko 20.000 stanovnika, a tokom leta, po dolasku turista, postaje još šarenolikiji i živopisniji. U starom gradu dominira crkva iz 18. veka posvećena svetom Haralampiju, a posebno je interesantan njen venecijanski zvonik sa satom. Jedan i, po nama, najlepši deo grada zove se Šeitan pijaca. Karakterišu je uske uličice, puno cveća i veoma lepe prodavnica i poneka bašta kafića ili restorana. Uličice su malo strmije nego u ostatku grada pa postoji priča da je pijaca dobila ime po jednom događaju iz doba turaka. Zapravo, lokalno stanovništvo je noću premazivalo sapunom uličice te su Turci padali kada na svojim konjima prolaze kroz nju. Turci su je, iz tog razloga, nazvali Đavolja (Šeitan) pijaca.

S obzirom na to da je u samom gradu marina, plaža je malo izmeštena i nalazi se na 5km od strogog centra grada. Plaža se zove Kyani Akti, prostrana je i pruža obilje prirodnog hlada. U pitanju je peščana plaža sa plićakom te je omiljena roditeljima sa decom. Organizovana je i na njoj uz piće možete dobiti suncobrane i ležaljke. Na plaži postoje i tuševi, kabine za presvlačenje, toaleti, mreža za odbojku, moderni kafići i barovi na plaži.

Noćni život je u Prevezi bogatiji u odnosu na najbliže gradove, Pargu i Lefkas. Snabdevanje je takođe lakše jer u Prevezi osim supermarketa iz čuvenog lanca Lidl postoji Marinopoulos, Metro i još nekoliko većih i više manjih marketa. U Prevezi možete posećivati galerije, bioskope, muzeje, a izbor kafića, taverni, restorana brze hrane, butika, suvenirnica je zaista veoma veliki.

Obala u okolini Preveze je bogata gustom, četinarskom šumom, brojnim uvalama i pećinama, dugačkim plažama, a obzirom na to da je okrenuta prema zapadu karakteristična je i po predivnim zalascima sunca. Vožnja od Preveze do Parge je veoma prijatna jer se sa magistrale pruža prelep pogled na more, a usput ima i interesantnih vidikovaca. Za veći deo obale u okolini Preveze može se reći da je još uvek slabo posećena i neistražena, pa je savršena za posetioce koji vole da istražuju i pronalaze divlje i sakrivene uvale i za sve one koji vole da se osame.
Ono što Prevezu čini interesantnom destinacijom jeste to što ona može biti savršena baza za mirno letovanje, ali i savršeno polazište da aktivan odmor"

Poslednja izmena:

Delfini Preveze vole muziku i aplauze

- Cena delfin ture je 60 evra po osobi (nažalost ista cena važi i za decu od preko šest godina)

- Ručak na brodu je uključen u cenu

- Smete poneti svoju hranu i piće na brod

- Polazak je iz luke u Prevezi u Amvrakikos zalivu. Nije teško pronaći, najlakše je u navigaciji kucati «Odos Venizelis» (to je ime ulice u kojoj se nalazi luka)

Poslednja izmena:
istorijsko i turisticko mesto,,,kod Grka je svuda istorija, a i more...za turizam dusu dalo...laka lova, od koje se lepo zivi
Preveza baš i nije taj rang popularnosti, ali koliko vidim logistički je dobro situirano mesto.
Ima infrastrukturu grada, blizu su neka istorijska mesta da se odmori od plaže, ima lepih plaža okolo, jonsko more je najlepše more na mediteranu, nije prepuno,Lefkada i Parga blizu...

Jedino što nije "agencijsko" mesto da dođeš i baciš peškir na 15 dana na gradsku plažu, tj zahteva kola i sklonost ka aktivnijem odmoru.
Ali ko ide u ta područja i ne može drugačije.

Nije ni skupo a ni ekstremno povoljno.

Ja sam bukirala butik hotel koji sluzi dorucak prakticno na plazi ispod 2000 evra za...skoro pa dve nedelje boravka, ako ne gresim.

Videcemo...nisu mi bili vazni novci vec udobnost.
Uputio me je tata neke devojcice. On ima tri cerke razlicitog uzrasta i vec godinama letuje u Prevezi bez da im je dosadno.

Kada sam istrazila, pronasla sam ostatke Oktavijanovog grada i arheoloski muzej, moj sin jako voli grcku i rimsku istoriju...tako da nisam razmisljala.
Letovala sam u Pargi i koliko pamtim gradic je na brdascetu i isla sam do plaze preko brdasca.
Sa detetom sam zelela da izbegnem sva brdasca.

Svakako cemo otici na izlet. Moj plan je ujutru dorucak uz obalu, odlazak na kupanje, popodne i uvece istrazivanje.

Kako se nadamo Apulji sledece godine ove bih volela da istrazimo Prevezu, Aheron, Pargu, Lefkas...Janjinu, takodje.
U Janjini je neka super riba iz jezera koja se vadi u zoru...a ta zora je vazda maglovita.
Lord Bajron je bas bio tu Alipasin gost. Mislim da je i cuveni portret u Janjini nastao...

Elem...hoteli su zgodni, udobni, kako kazu...gradic veci i lociran zgodno za obilaske.

Ima i tih delfina. Sva deca cice da idu na taj izlet. Mogu se videti foke i kornjace, takodje.

Back