ancika
Iskusan
- Poruka
- 5.441
Da li postoji i u kojoj meri?
Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
MILOS OBILICslayer:Како мислиш преувеличавање историје? Што се митологизације тиче,постоји у народним епским песмама али то је домен књижевности а не историје. Више се гледа уметничка страна него историјске чињенице. По неким епским песмама испада да су неки ликови живели и по 300 година.
Прувеличавање историје је када лажу о жртвама Јевреја у II светском рату... и слично.
Можеш ли навести конкретан пример шта си мислила под митологизацијом? Или преувеличавањем?
Шиптарску децу на Косову уче да смо ми уљези а они староседеоци,да смо ми њих окупирали и доселили се на Косово.
Чак је било неке приче пред стварање ЕУ да се промене Историјски уџбеници и да будуће генерације Европске деце уче како се Европа створила у миру и слично,да није било ратова. Једна историчарка се побунила,јер је Европа настала проливеном крвљу и бројним ратовима. То је измена историје.
Eržebet Batori:Milos Obilic??
Istorija kao nauka nigde ne tvrdi da je Milos Obilic uopste postojao, Milos Obilic je narodno verovanje, a ne istorijska cinjenica.
Ak i postoji mitologizovanje istorije, to cini obican narod, a ne strucnjaci iz ove oblasti ili jos gore politicari koji u cilju ocuvanja vladajuce ideologije izvrcu istoriju i lako manipulisu sirokim narodnim masama. Mislim da je to upravo i nas najveci problem, kako oni sviraju mi tako igramo.
crow:nisam te razumeo... ocesh da kazesh da to vrshi narod spontano, il neko "podgreva" ???
mislim da ima i jednog i drugog, a u zadnjih 15-20 godina, mnogo vishe ovog drugog
ancika:MILOS OBILIC
slayer:Шта са Милошем Обилићем?
Zar se nismo popeli na glavu s njim?
ancika:slayer:Шта са Милошем Обилићем?
Zar se nismo popeli na glavu s njim?
У ком контексту? Коме,на који начин?
О Милошу Обилићу сам највише читала у Народној књ. Народне песме су једно, а што ми се стручне литературе тиче о народној књ. тамо се не тврди да је Милош Обилић био стварна личност.