Pretorija: ni pacova nismo izvezli u Rusiju, a kamoli oružje

Poruka
58.416
SABC-News-Parliament-speaker-MODISE.jpg


Kejptaun – Ni pacova nismo izvezli u Rusiju, a kamoli oružje. Brodom „Ledi R” iz luke Sajmonstaun prošlog decembra ništa nije izvezeno u Rusiju. Tim rečima Tandi Modize, južnoafrička ministarka odbrane odgovorila je danas u državnom Parlamentu u Kejptaunu na ponovljeno pitanje opozicione Demokratske alijanse tokom debate o budžetu, o tome da li je Pretorija prošlog decembra Moskvi liferovala oružje brodom „Ledi R” – pod američkim sankcijama, i to iz ključne vojne luke JAR u Sajmonstaunu, prenele su agencije iz zemlje Rta dobre nade.

„Radujem se najavi predsednika države Sirila Ramapoze da će nezavisna istraga razmotriti to pitanje”, dodala je Modize uz ogradu.

„Ukoliko su me odbrambene snage slagale oko toga da li je nešto utovareno ( na „Ledi R”), to će izaći na videlo”.

Prethodno, DA je u parlamentarnoj debati, zahtevala od ministarke Modize da objavi teretni list „Ledi R”, kad Pretorija „nema šta da krije”.

U međuvremenu, južnoafrički mediji navode da tekuća istraga – nakon optužbi američkog ambasadora Rubena Bridžetija 11. maja da je JAR uputila tovar oružja i municije Rusiji – proverava da li je privatna kompanija ilegalno utovarila oružje i municiju na „Ledi R” u luci Sajmonstaun početkom decembra. Južnoafrički predsednik Siril Ramapoza je nakon diplomatske drame, na liniji Pretorija – Vašington a povodom Bridžetijevih navoda, najavio nezavisnu i transparentnu istragu koju će povesti „penzionisani sudija”, pri tom bez najave njegovog imena kao ni datuma početka te istrage.


https://www.google.com/amp/s/www.politika.rs/sr/articles/amp/554243

rat.blanket.jpg


Šta vele NATO miševi... pardon...
 

Back
Top