Preti li nam egzodus? "Postaćemo zemlja penzonera" VIDEO

ScipioAfricanus

Stara legenda
Poruka
92.072
Preti li nam egzodus? "Postaćemo zemlja penzonera" VIDEO

Do sada su u Nemačku odlazili visoko obrazovani, uglavnom lekari a potom i medicinske sestre, fizioterapeuti i negovateljice...

Sada, posle usvajanja Zakona o useljavanju, koliki je rizik da će Srbija ostati bez kvalitetnih i obrazovanih ljudi?

Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu dr Zoran Savić kaže da je odlazak naših medicinara sve lakši, a podseća da je 6.000 njih napustilo Srbiju.

"Sada neće čekati vize, neće čekati dugo da odu“, kaže on.

Prema njegovim rečima, naši radnici su jako edukovani, i poslodavci mogu da dobiju dosta više od njih nego od medicinara iz nekih drugih zemalja.

"Cenjeni su, i nažalost sve više odlaze“, kaže Savić.

Na pitanje za koga je usvajanje novog zakona dobra vest, urednica Biznisa i Ekonometra Radojka Nikolić kaže da je to dobra vest za one kojima je san Nemačka i rad u njoj.

"Bićemo zemlja penzonera. Ovo je aralm i mora hitno nešto da se uradi“, kaže ona.

Savić dodaje da ukoliko želimo da zadržimo radnike u Srbiji, moraju da se još povećaju zarade, jer su plate medicinara koji odlaze u inostranstvu daleko primaljivije.

https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2018&mm=12&dd=22&nav_id=1485103

"Zivim u U.K i u Srbiju vise ni na odmor ne zalazim. Svakako da dete tamo nece nastavljati zivot i to me raduje. Na zalost sestra mi je u Beogradu i radi kao konj 6 dana kod privatnika za platu koja je nivoa dva dechija dodatka ovde. Da je ne pomazem odavno bi umrla od gladi. To vam je Srbija dragi moji.
Dugacak je put da to tamo bude normalna drzava, veoma dugacak i pochinje od obdanista, kako bi drushtvena svest bila na visokom nivou, pa rezultat je zemlja svesnih ljudi. Primitivizam, kriminal, korupcija koji vladaju u Srbiji su bez paralele u Evropi. Pogledjte samo garnituru na celu drzave; pa to je da covek povraca, a ne da im veruje. HOROR !!!!"

Pobedonoscev?

Samo da odem, **** mi se i za srbiju i za rodbinu i za predake i za sve. Promeniću i prezime, znači nikad nisam ni postojao.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (brza fotografija, 22. decembar 2018 11:09) # Link komentara

Hahah ovaj je lud, but I like it z:shock:

--

Greška! Mi VEĆ JESMO zemlja penzionera!
Savršeno za vladajuću kastu, koja god bila na vlasti - kod mene je kasica iz koje ti dajem milostinju, dobro te naplašim da "oni", ako me smene, neće deliti ni tu crkavicu koju sad dobijate...
Glasajte opet za mene, ja sam garant stabilnosti i bla bla bla...
E moja braćo, dokle smo došli?
(mladi penzos sa primanjima iz Švajcarske, 22. decembar 2018 11:00) # Link komentara

Samo 6 zemalja u Africi imaju manju prosečnu platu od Srbije.

Recimo više prosečne plate od građana u Srbiji u prošloj godini imali zaposleni u Angoli, Libiji, Zambiji, Lesotu, Južnoafričkoj Republici i Malaviju, gde su iznosile od 1.806,50 do 1.126,12 dolara.
Srbiju su pretekli i Liberija, Namibija, Gabon, Svazilend, Kongo, Bocvana, Sudan, Džibuti, Obala Slonovače, Čad, Tanzanija, Ekvatorijalna gvineja, Maroko, Mozambik i Zimbabve, gde su plate iznosile od 998,93 do 397,78 dolara
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (33 33, 22. decembar 2018 10:54) # Link komentara

Mi kao narod ne shvatamo gde se nalazimo i gde nas vode evo već skoro vek u nazad. A dokazali smo da biramo sve gore od goreg. Epilog je svakom bistrom jasan. Mi smo kao narod pri samom kraju. 40.000 ljudi svake godine ode iz države. Ostaje samo onaj ko nije imao gde da ode ili ne zna za bolje. Šta mislite što su neki polazatelji nezaposleni dobri? Pa zato što svako ko ode je jedan socijalni slučaj manje. Ali na kraju ostaće samo mrak. Deca političara će biti u Londonu, Abu Dabiju, New York-u, Rimu a gde će tvoja deca Srbine?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Govinda, 22. decembar 2018 10:48) # Link komentara

Samo 6 zemalja u Africi imaju manju prosečnu platu od Srbije.

Recimo više prosečne plate od građana u Srbiji u prošloj godini imali zaposleni u Angoli, Libiji, Zambiji, Lesotu, Južnoafričkoj Republici i Malaviju, gde su iznosile od 1.806,50 do 1.126,12 dolara.
Srbiju su pretekli i Liberija, Namibija, Gabon, Svazilend, Kongo, Bocvana, Sudan, Džibuti, Obala Slonovače, Čad, Tanzanija, Ekvatorijalna gvineja, Maroko, Mozambik i Zimbabve, gde su plate iznosile od 998,93 do 397,78 dolara
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (33 33, 22. decembar 2018 10:54) # Link komentara

Кад сам био мали тај Чад је био синоним за пропаст и глад

kada sam diplomirao niste me hteli. Volontirao sam premo veze (!!). To nema nigde u svetu, nigde. 95% svih medicinara iz moje generacije je tako prošlo. Danas ih je većina u inostranstvu, a vesti se jako brzo šire, internet sve zna i ne moze se vise sakriti cinjenica da je napolju bolje nego ovde.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mandy, 22. decembar 2018 10:17) # Link komentara

dr Zoran Savić:
Savić dodaje da ukoliko želimo da zadržimo radnike u Srbiji, moraju da se još povećaju zarade, jer su plate medicinara koji odlaze u inostranstvu daleko primaljivije.

Ne moze. Ne daju brat i bratva. Kako ce oni, sirotani i jadnicci, da prave "Beograde na Hlebu i Vodi", da voze BMW 850 Cabrio, da prave kockarnice, sveraju gudru, furaju starletanke manekenke... Sve to zahteva ozbiljnu lovku (~100K evra mesecno). :nono3: :nono3: :nono3:

_nobody_

Back