Prete Josipoviću zbog prijateljstva sa Tadićem

МАЧАК

Buduća legenda
Poruka
25.542
http://www.blic.rs/Vesti/Svet/229820/Prete-Josipovicu-zbog-prijateljstva-sa-Tadicem
PAKET SA BOMBOM POSLAT AMBASADI HRVATSKE U BERLINU
Prete Josipoviću zbog prijateljstva sa Tadićem

Ispred ambasade Hrvatske u Berlinu jutros je pronađen paket sa ručnom bombom, prenosi nemački list “Bild”.
U hrvatsku ambasadu u Berlinu je poštom stigao paket u kojem se nalazila ručna bomba i pismo u kojem je kao razlog pretnji naveden blizak odnos Ive Josipovića, predsednika Hrvatske, i Borisa Tadića, predsednika Srbije, objavio je hrvatski Večernji list.
Nadležne službe nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova detaljnim su pregledom utvrdile da je reč o ručnoj bombi M 75, s upaljačem i osiguračem, koja je potom i odnesena iz kruga ambasade, potvrdili su iz hrvatskog Ministarstva inostranih (vanjskih) poslova (MVP).

– Danas u ranim poslepodnevnim satima, putem dostavne tvrtke, u hrvatsko veleposlanstvo u Berlinu stigao je paket za koji su djelatnici veleposlanstva utvrdili da je sumnjivog sadržaja. Naknadnim pregledom utvrđeno je da se u paketu nalazi ručna bomba. Paket, koji je sadržavao i prijeteće pismo, sukladno propisanom postupku odmah je izdvojen, stavljen na sigurno mjesto te prikladno osiguran - saopštio je MVP.
Ivo Josipović je trebalo da ove nedelje doputuje u Berlin i da se sastane s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Bundestaga Norbertom Lamertom.

Potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Nemačke Gvido Vestervele je nazvao hrvatskog kolegu Gordana Jandrokovića, osudio čin slanja bombe te garantovao punu sigurnost zaposlenima u Ambasadi Hrvatske u Berlinu.

On je istakao da će nemačka Vlada preduzeti sve potrebne mere sigurnosti u okviru predstojeće posete predsednika Ive Josipovića.

Paket su nešto kasnije ukonili tehnički stručnjaci iz Berlinske policije kako bi ona na bezbedan način mogla biti deaktivirana, a područje oko ambasade bilo je blokirano.

Portparol berlinske policije izjavio je da pre ovog incidenta nisu upućene nikakve pretnje i da za sada nema dokaza koji bi upućivali na osumnjičene ili njihove motive.

.................................
.................................

98-str5-goran-kljajich2.jpg
 

Back
Top