Престолонаследник

Стари пароброд

Сањар луталица
Poruka
8.582
Тема се отворила из необавезног ћаскања и ”боцкања” са појединим корисницима Форума, углавном на неким ”опусти се” темама. Али мислим да заслужује озбиљнију дискусију, па је зато отварам овде, јер бих хтео да озбиљно разменимо аргументе, а не да се тема сведе на препуцавање и вређање неистомишљеника.

Постоји у Србији већ дуже време идеја и залагање за обнову Краљевине Србије, што је легитимно.
Постоји и особа коју називају Престолонаследник, мислим наравно на Александра Карађорђевића, која испољава претензије на престо те евентуалне Краљевине Србије.
Оно што ја постављам као питање, чега је он престолонаследник? Зар није он потенцијални наследник круне Краљевине Југославије? Та његова држава више не постоји.
Краљевину Србију је укинуо управо његов предак и имењак, Александар I Карађорђевић.
Пре тога, 1903. је на трон Краљевине Србије дошао Краљ Петар Карађорђевић, након оружаног преврата, убиства Краља Александра Обреновића, и гашења династије Обреновић. Не кажем да је насилан долазак на краљевски престо нешто страно монархистичкој пракси других земаља, али је за 20. век ипак мало неуобичајено.
Да ли је законито, исправно, а на крају и морално да неко из династије која је укинула Краљевину Србију, сада полаже право на њен престо?

Тако да се отвара питање, у имагинарном случају обнове Краљевине Србије, ко би требао бити њен Краљ?

Ауторска тема.

Да ли је законито, исправно, а на крају и морално да неко из династије која је укинула Краљевину Србију, сада полаже право на њен престо?

Ne znam dal zakonito, ali znam da je za sobu s gumanim zidovima.

Ако ти тако кажеш :mrgreen:
Мада, као што сам навео у уводној поруци, волео бих да чујем и неке аргументе :D
Pa valjda su narod i SPC pretresli argumente i formirali stav.
Ja pak mislim da je bilo dosta rasprava sa neprijateljima krune. Mi ćemo da uspostavljamo monarhiju, a vi sprečavajte, pa kom opanci kom obojci. :kafa:

Тако да се отвара питање, у имагинарном случају обнове Краљевине Србије, ко би требао бити њен Краљ?

Ово питање није имагинарно. Монархија је као државно уређење насилно укинута 29.11.1945. године.

Постоје монархистичке странке, монархистички покрети у Србији који се залажу за повратак монархије. Не силом већ на референдуму на коме ће имати право да гласају сви бирачи.

Република као државно уређење није донела ништа добро Србији.

Парламентарна монархија може да нас лакше повеже са целим светом, најпре због бројних родбинских односа са многим европским земљама.

Краљ може да буде Принц наследник Филип Карађорђевић.

Pa valjda su narod i SPC pretresli argumente i formirali stav.

Не знам да се то десило, упути ме необавештеног?

Ja pak mislim da je bilo dosta rasprava sa neprijateljima krune. Mi ćemo da uspostavljamo monarhiju, a vi sprečavajte, pa kom opanci kom obojci. :kafa:

Ко сте ”ви”, а ко смо ”ми” у овој причи? :think:
И да цитирам своју уводну поруку.

Постоји у Србији већ дуже време идеја и залагање за обнову Краљевине Србије, што је легитимно.

Не знам да се то десило, упути ме необавештеног?

Ко сте ”ви”, а ко смо ”ми” у овој причи? :think:
И да цитирам своју уводну поруку.
Staviš nas u poziciju da se opredeljujemo za i protiv monarhije, i nisi u stanju da identifikuješ nas i vas po tom pitanju?
Kakva je potreba neki forumaša da zamajavaju druge forumaše?

Ово питање није имагинарно. Монархија је као државно уређење насилно укинута 29.11.1945. године.
Укинута је Краљевина Југославија. Краљевина Србија је укинута 01.12.1918. Укинуо је Александар Карађорђевић.
Краљ може да буде Принц наследник Филип Карађорђевић.
Може. Али сам поставио питање да ли је он прави и једини кандидат за то?

Staviš nas u poziciju da se opredeljujemo za i protiv monarhije, i nisi u stanju da identifikuješ nas i vas po tom pitanju?
Kakva je potreba neki forumaša da zamajavaju druge forumaše?
Сам си написао, имаш оне који су за монархију, оне који су против, и оне који су неопредељени, неупућени, несигурни по том питању, недовољно информисани...
Где њих сврставаш у тој подели на ”нас” и ”вас”?

Сам си написао, имаш оне који су за монархију, оне који су против, и оне који су неопредељени, неупућени, несигурни по том питању, недовољно информисани...
Где њих сврставаш у тој подели на ”нас” и ”вас”?
U "njih".

Back