Preskupo da se deca bave sportom

DOK su pre dvadesetak godina mališani u Srbiji prikupljali salvete, kutije od palidrvaca, omote od čokolade, poštanske markice ili "pikali" loptu na livadi

MALIŠANI u Srbiji poslednjih meseci opsednuti su prikupljanjem stikera. Kako tvrde roditelji, ovaj hobi i nije tako skup, s obzirom na to da se cena jednog stikera kreće od 30 do 100 dinara. Oni se lepe u fotoalbume koji se mogu nabaviti u radnjama "sve po 95". Cena zavisi od vrste - da li su obični, reljefni, zvečkavi ili plišani (najskuplji).

Иначе, ово је писао неки новинар стогодишњак. Палидрвца? Салвете? Можда педесет и неке. Ти 'стикери', тј. сличице, се код нас скупљају и лепе у албуме барем од седамдесетих.

Много је, куме.

За 60 долара ја сам код Амера имао чланство у фитнес клубу са базеном, све оне наутилус машине, бицикли, веслање, стазе, тегови, ово оно, плус терени за сквош и те глупости, ормарићи, чисти пешкири за машине, тушеви, и то да дођеш кад хоћеш.

За наше услове ово је чиста пљачка, и преплаћено бар десет пута.
naravno da je mnogo , mada je bar po meni tu najveci problem nepostojanje infrastrukture za te sportove ... mislim tih fitnes klubova sada i kod nas imas gomila i za nekih 3 -4 iljade mesecno u onim najskupljim i najopremljenijim , mozes da dobije komplet uslugu na najmodernijim spravama , saunama i sl. jedino bazene uglavnom nemaju ... slicno je i sa salama za recimo odbojku , kosarku , onim balonima za mali fudbal , toga isto ima gomila i nije tako skupo ...
a sa bazenima je vec druga prica i veliki problem posto ih skoro ni nema ... evo ovde na preko 400 iljada ljudi ima samo 2 zatvorena ,od kojih je drugi tek prosle godine otvoren , a u BG-u mozda ima 4 koja su u funkciji na onolko stanovnika ... sto je katrstrofalno malo ... pa im se onda moze da nabijaju cene kolike hoce

sta kazete na cifru od 7000 din mesecno za vaterpolo(deca 10-13 god) ?????????

ta cifra je zaista preterana. u kom klubu je dete? moje placa manje, ali su uslovi takvi da se deca guraju u bazenu:think: pa onda se radi i o tome da su termini treninga neprimereni tom uzrastu i da nemamo nikakvo razumno objasnjenje o tome kako se desi da deca tih godina izlaze sa treninga u 22, 23 casa :rtfm:dobre termine dobijaju rekreativci oba pola decaci podupiru tribine do 21. niko se ne usudjuje da se raspita otvoreno i trazi finansijski izvestaj klubova. kojom god matematikom krenes, deru te! mozes samo da :gace: kako izlazite na kraj sa upravom, trenerima? imate li kada takmicenja?

samo treninzi tj 5 puta nedeljno po sat vremena u jednom delu ( cetvrtina ) bazena zavisi od guzve a sve ostalo je na nama roditeljima da platimo. prevoz na utakmice do Obrenovca Novog Sada Panceva i sl, oprema, lopte, pripreme,pa cak i dnevnicu sudijama koje dodju da sude na utakmicama... STRASNO:rtfm:

koji bazen? nas isto uvek ceka placenje kotizacija, putovanj, o tome koliko se vremena i volje unosi!!!:dontunderstand:

hvala na podrsci vec sam pomislila da je samo meni stalo da se bar na ovaj nacin pobunimo protiv ovog bezvlasca. ne bi da pominjem ime kluba ali nema ih u Bgdumnogo koga interesuje moze lako da proveri. sto se termina tice tu je i tako tako, vikendom pre podne a radnim danima dva nocna i dva poslepodnevna pa ko moze da se uklopi( zbog smene u skoli) dolazi a ko ne preskace ali sta da se radi? uprava je veoma demokratski nastrojena po principu ako hocete platite i trenirajte ako ne letite iz kluba (moze im se jer ih niko ne kontrolise)

Shetam kejom kod hotela Jugoslavija,sneg,chist vazduh milina jedna.Okrecem se gledam,neshto mi nedostaje.Pogledam breg sa stubovima,samo dva klinca i jedna klinceza se sankaju,nisam mogao da poverujem,mesto koje je vrvelo od klinaca i njihovih roditelja,mesto koje je izazivlo osmeh prolaznika.jednostavno je opustelo.Klizalishte pored,tri ,klinca,a nekad puno.Problem da ne moze biti veci.Kao sportista,svoju decu sam vaspitavao iskljucivo u tom duhu,nisam zalio ni vreme ni novac.O radu fudbalkih klubova,njihovih odnosa prema deci i roditeljima,o ponashanju trenera je iluzorno prichati.Najveci trener je upravo roditelj koji zeli da se njegovo dete bavi sportom,da izraste u chasnog i poshtenog choveka,a ne da lechi bolesne ambicije roditelja, u stilu lova.Takvi roditelji su najvece zlo za svoje dete,po primeru Dokica bice Vam jasno,bolesnik.Ima sjajnih trenera pedagoga,ljudi koji su posveceni sportu i radu sa mladima,a ima i onih propalih sportista koji kupe diplomu i glume trnere.Takvi su nezajazljivi u prohtevima,i gledaju samo korist.Fizichko kao predmet odavno ne postoji ni osnovnim ni u srednjim shkolama,svodi se na baci loptu i cheka da zvoni.BGD ima oko 170 fud.terena,mnoshtvo hala koje su u jadnom stanju,o bazenima da ne pichamo,sale fizichkog bez sprava.Ne ochekujte da ce neko da vodi rachuna,krenite sami za dobrobit svoga deteta,ulazite u njih,odvojte ih od droge i alkohola,to nema cenu,verujte.

hvala na podrsci vec sam pomislila da je samo meni stalo da se bar na ovaj nacin pobunimo protiv ovog bezvlasca. ne bi da pominjem ime kluba ali nema ih u Bgdumnogo koga interesuje moze lako da proveri. sto se termina tice tu je i tako tako, vikendom pre podne a radnim danima dva nocna i dva poslepodnevna pa ko moze da se uklopi( zbog smene u skoli) dolazi a ko ne preskace ali sta da se radi? uprava je veoma demokratski nastrojena po principu ako hocete platite i trenirajte ako ne letite iz kluba (moze im se jer ih niko ne kontrolise)

ma nema u gradu puno klubova, ali je problem sto se u neke od njih otvoreno ulaze, a neki su amaterski i sluze deci, ili bi barem trebalo tako. niko u tim klubovima ne objasnjava deci postulate pravilne ishrane, jer se vecina natovila preko zime. mada bi tu trebalo, u stvari, roditeljima koji, satro vode racuna o tome, a posle treninga vode decu u mek, objasniti neke stvari. samo rezultati plivaca ili vaterpolista bi trebalo da budu nesto sto ce klubove i uprave da se trude oko njih. mima76, jel tvoje dete trenira plivanje ili vaterpolo?

Da bi se deca bavila sportom potrebna im je samo poljana i dva improvizovana gola ili koša koji se sigurno mogu napraviti i postaviti za neki razuman novac. Primetio sam da kako vreme odmiče sve više terena u gradu gde ja živim ostaje prazno i tokom leta, sve je manje mladih zainteresovanih za sport. Ne mora da se trenira u klubu, može da se odigre basket ili fudbal sa društvom a to ništa ne košta. Samo svi su se jako ulenjili. Kad dođem na basket ispadne da se ja najviše zalažem i trudim dok se ovi mlađi vuku po terenu (čast izuzecima) i mrzi ih ponekad i da igraju, nego samo sede na tribinama.... Jako loše.

mima76, jel tvoje dete trenira plivanje ili vaterpolo?[/QUOTE]

moje dete trenira vaterpolo vec 4-5 god i u pocetku je bilo zbog kicme,drzanja a posle mu se bas dopalo i zavoleo je,mislim da je najredovniji na treninzima ne smeta mu ni kisa, ni sneg, ni visoka temperatura i dok njegovi vrsnjaci bleje u skolskom bvoristu i vise na kompjuteru on ide na trening i nesmeta mu sto ga cak i prozivaju sto ne moze s njima napolje. lepa su tu i druzenja kako dece iz raznih delova BGDa tako i nas roditelja ali se iz dana u dan broj dece koja dolaze na treninge smanjuje nemaju ljudi para sto je mnogo mnogo je:rtfm:

Da bi se deca bavila sportom potrebna im je samo poljana i dva improvizovana gola ili koša koji se sigurno mogu napraviti i postaviti za neki razuman novac. Primetio sam da kako vreme odmiče sve više terena u gradu gde ja živim ostaje prazno i tokom leta, sve je manje mladih zainteresovanih za sport. Ne mora da se trenira u klubu, može da se odigre basket ili fudbal sa društvom a to ništa ne košta. Samo svi su se jako ulenjili. Kad dođem na basket ispadne da se ja najviše zalažem i trudim dok se ovi mlađi vuku po terenu (čast izuzecima) i mrzi ih ponekad i da igraju, nego samo sede na tribinama.... Jako loše.

sve je to lepo, dok dete hoce sportski da se aktivira na taj nacin. ali vidim da se i dete mima76 i moje loze na veterpolo, a to je, moras priznati da je to neizvodljivo na poljani. moj sin trenira vec par godina vaterpolo, isto je zaludjen kao i njen.

mima76, jel tvoje dete trenira plivanje ili vaterpolo?

moje dete trenira vaterpolo vec 4-5 god i u pocetku je bilo zbog kicme,drzanja a posle mu se bas dopalo i zavoleo je,mislim da je najredovniji na treninzima ne smeta mu ni kisa, ni sneg, ni visoka temperatura i dok njegovi vrsnjaci bleje u skolskom bvoristu i vise na kompjuteru on ide na trening i nesmeta mu sto ga cak i prozivaju sto ne moze s njima napolje. lepa su tu i druzenja kako dece iz raznih delova BGDa tako i nas roditelja ali se iz dana u dan broj dece koja dolaze na treninge smanjuje nemaju ljudi para sto je mnogo mnogo je:rtfm:[/QUOTE]

pa mi se mozda i znamo sa nekih turnira, koliko dete ima godina, jel na banjici trenira?

Потписујем сваку реч!
У "моје време" била је потребна пушка да нас утерају у кућу, лети смо играли фудбал и баскет од јутра до увече, зими смо крали гајбице (најбоље су биле од кока-коле) испред продавнице, секли их бонсеком и у кевиним шерпама их савијали па правили скијице, и скијали се и зезали на снегу док нисмо били мокри до голе коже. Дешавало се да на бициклима пређемо и по 20-так километара - све ово наше родитеље коштало је само толико колико треба да нам купе тренерке патике, које би нам и иначе купили, ер макс двојка није била неопходна!
Данас деца спортом "хоће" да се баве само ако је то нека скупо плаћена теретана или сл.
Навео бих само још један проблемчић, за који деца нису крива. Ова хебена гомна из градских власти је дозволила џиберима/џипаџијама да некажњено паркирају своја хебена кола на оно мало спортских терена, на којима смо ми проводили дане! Хеботе кад би могли у предсобље би се паркирали! Кажу нови Закон о саобрацају - цурац мој 20 (најмање) аутомобила дневно пролази поред знака забрањен саобраћај у оба смера и ником ништа!

Potpuna istina,nas su morali da nadju pa pushka.Chinjenica je da svaki sport potiche upravo sa terencheta za mali fudbal ili kosharku,pa se deca selektivno odvajaju i idu na druge.Partizan je imao sportsko zabavishte za odredjivanje afiniteta prema vrsti sporta,chitavu studiju o detetu i njegovim sposobnostima,kao i predvidjanje kroz trenazni proces shto u mnogome zavisi od soc.statusa roditelja.Na starom DIF-u je postojala ekipa sruchnjaka za analizu i pretpostavke moguceg rasta i razvoja deteta,te samim tim i predlog za vrstu i bavljenje sportom.Danashnje guranje dece na sport koji im ne lezi,je pogreshno,treba ga voditi na vishe sportskih utakmica i posmatrati,razgovarati i chuti mishljenje.Nas niko nije vodio,imali smo idole u vecini sportova,bili najbolji u mnogima.Takve idole danashnja deca nemaju,njihovi su ovi sa kajlama i besnim kolima.Opet kazem,najbolji detetov trener je roditelj,do kluba,a poshto ga upishete, nema kuknjave skupo.Decu razmaze roditelji a ne treneri,oni tu samo ispravljaju greshku,a to koshta.

bez uvrede ali u nasu sredinu se sa sport bavu samo oni sto nemaju kliker za knjigu.
zato mislim da je veliki hendikep deci omogucavati da se bavu sa placeni sport umesto da deca posecuju razni kursevi za jezici, kompjuteri itd.
sto se tice discipline tela, roditelji ne treba da brinu. svi smo mi odrasli i u odlicnoj smo fizickoj kondiciji a za to nismo nikada platili ni banke.

bez uvrede ali u nasu sredinu se sa sport bavu samo oni sto nemaju kliker za knjigu.
zato mislim da je veliki hendikep deci omogucavati da se bavu sa placeni sport umesto da deca posecuju razni kursevi za jezici, kompjuteri itd.
sto se tice discipline tela, roditelji ne treba da brinu. svi smo mi odrasli i u odlicnoj smo fizickoj kondiciji a za to nismo nikada platili ni banke.

pa nije bas tako, bar sto se mog deteta tice. u skoli je vrlo dobar, ide privatno na dva strana jezika i uz to 5-6 puta nedeljno trenira vaterpolo. tako da sve se moze kad se hoce i kad se voli a uz to kad imas i neki kliker u glavi onda je to pun pogodak:rtfm:

Back