Preseljenje iz Srbije i useljenje u drugu zemlju

Umri_muski

Legenda
Poruka
63.941
Ovo je tema koja sluzi da pomogne ljudima koji planiraju da rentiraju , kupe i zive u drugoj zemlji od Srbije...

Tu su istovremeno i postupci koje treba da znate i uradite u samoj Srbiji i oni koje trebate da znate i uradite u zemlji u koju idete...

Vecina ljudi koje znam su za sisu...tj nadju nekog ko je vec tamo i onda uhvati za sisu i cima za sve, dok se ne skrasi...i to je jako puno detalja....Uzmite Nemacku kao primer, uzasno mnogo detalja prilikom preseljenja iz Srbije u Nemacku....od trazenja stana koji je odgovarajuce cene, pa tu su uslovi koje vi morate da ispunite ili po zakonu ili po zahtevu vlasnika stana....itd itd..

Mozete da pisete i svoja iskustva u svom preseljenju iz Srbie u neku drugu zemlju...
To su obicno vrlo zanimljive price iz vise delova....
Skoro svaki dnevnik, roman naseg iseljenika je totalno drugaciji i duhovit i muka ali i zanimljiv...

Znam samo proceduru za Češku kada se ide sa radnom vizom.
Većina firmi će dati neki vid kolektivnog smeštaja u početku koji može da varira od mesta i firme i uslovi u istom su od preuređene kasarne do stanova i kuća koje se dele sa manjim brojem ljudi.

Većina stanova koja može da se iznajmi nije nameštena i neophodno je položiti depozit u iznosu 1-3 kirije i platiti deo za agenciju ako se ona koristi prilikom pronalaska stana.
Računi mogu da se prebace na ime stanara ili da se doplaćuju mesečno stanodavcu, to zavisi od dogovora 2 strane.
Ono što je posebno zanimljivo oko izdavanja stanova i kasnije oko spajanja porodice je da postoji minimalna kvadratura stana po glavi tj. u garsonjeru mogu samo samci ili parovi bez dece. Ako bi neko poželeo da dovede ženu i decu treba mu stan od najmanje 15 kvadrata po glavi i po 25000 kc (oko 1000 evra) za svakog koče će doći tu.
Takodje je obavezna prijava adrese u policiju i podnošenje ugovora o najmu.

Ovo je tema koja sluzi da pomogne ljudima koji planiraju da rentiraju , kupe i zive u drugoj zemlji od Srbije...

Tu su istovremeno i postupci koje treba da znate i uradite u samoj Srbiji i oni koje trebate da znate i uradite u zemlji u koju idete...

Vecina ljudi koje znam su za sisu...tj nadju nekog ko je vec tamo i onda uhvati za sisu i cima za sve, dok se ne skrasi...i to je jako puno detalja....Uzmite Nemacku kao primer, uzasno mnogo detalja prilikom preseljenja iz Srbije u Nemacku....od trazenja stana koji je odgovarajuce cene, pa tu su uslovi koje vi morate da ispunite ili po zakonu ili po zahtevu vlasnika stana....itd itd..

Mozete da pisete i svoja iskustva u svom preseljenju iz Srbie u neku drugu zemlju...
To su obicno vrlo zanimljive price iz vise delova....
Skoro svaki dnevnik, roman naseg iseljenika je totalno drugaciji i duhovit i muka ali i zanimljiv...
Danas je mnogo lakse iseliti se iz Srbije nego u vreme kad interMeta nije bilo ili je bio u povoju. Pa tako svaka drzava ima online servise i detaljna upustva sta useljenik mora da uradi i koje papire da podnese da bi dobio neku od viza za ulazak i boravak u toj zemlji. Potrebno je znati jezik te drzave ili enleski jezik (apsolutno sve drzave imaju verzije na tom jeziku koji je psotao globalni jezik) i to je to, google serach ili danas AI odrade svoj posao na upite.
Sem viza na taj nacin mozete resiti i sve ostale korake, od iznajmljivanja smestaja, uzimanja telefonske kartice, interMeta, zdravstvenog, vozacke dozvole, bankovnog racuna - sve to mozete istraziti preko interMeta, mnoge stvari i direktno odraditi online a u najmanju ruku se totalno pripremiti za sve te korake. tako da ti danas zemljaci koje ces da vuces za ruku vise apsolutno nisu potrebni.

Kad sam se prvi put iseljavao iz Srbije 1997, interMet je bio tek u povoju i na trulom Zapadu a samo mi retki smo ga imali i u Srbistanu, no meni je pomogao jer sam putem e-maila kontaktirao ljude u dalekoj Kanadi i od njih dobijao ne uvek i dobronamerne savete i informacije. A i u imigracionom na aerodromu su mi dali informacije i brosure gde i kako da odem (danas to, cak i detaljnije, imas online). Posle su me sacekali neki nasi ljudi koji su mi u nekim stvarima pomogli a u nekim me odveli u pogresnom pravcu (ni oni nisu znali sta i kako treba ali su tvrdili da znaju). Posle dobijanja drzavljanstva i rusenja tiranina u Srbiji sam se vratio.

No, iselio sam se i drugi put, ovaj put sam znao znanje a vec je sve to (i mnogo sta drugo) postojalo i na interMetu te je iseljenje bilo totalna boza, dok dlanom o dlan. Danas je jos veca, za sve postoje cak i aplikacije za mobilni i samo totalno nesnalazljivom coveku treba neki zemljak za pomoc.

Back