Prepreka ljubavi ili izazov za rast?

Jasna

Legenda
Moderator
Poruka
72.115
Brak između ljudi različite vere ili kako ga zovu mešoviti brak
na ovim prostorima nije neuobičajen, mada je bio ohrabrivan
komunističkim idejama. Kako se sada na to gleda?

Dešava se da ljudi tokom života promene svoja uverenja, pa se
može desiti da neko sa kim ste do juče delili uverenja počne da
misli drugačije. Da li je to prepreka ljubavi ili izazov za rast?

Da li vam je prihvatlivo da bračni partner bude drugačije vere od vas?

Kakav je stav vaše religije prema tome i kakav je vaš stav?

bmaxa

Buduća legenda
Poruka
42.595

To mozhe da funkcionishe samo ako oboje nisu vernici
nego nekoj religiji pripadaju pro forme. Ako je jedan
pro forme, obicno ga ovaj drugi povuche u svoju religiju..
a pravi vernici jednostavno ne mogu nikako u brak,
ako su druge vere...

UltraVioletna

Iskusan
Moderator
Poruka
5.681
Nisam u braku,ali sam u vezi a tematika ima veze sa tvojim pitanjem.
On je ateista,ja deista. Ja verujem u ZP, volim psihologiju i psihijatriju,dok on kontra od toga.
U početku,naravno,nije bilo nikakvih trzavica na tu temu,posle je počelo malo kroz šalu,peckanje,da su to gluposti, prodavanje magle i sl.
Kada su peckanja učestala,povukla sam crtu i rekla " ovo je moje sveto tlo i to ne diraš". Ne moraš da veruješ u to, ne diraj mi tu,ne diram ti tvoj ateizam.
I sada je sve ok. Nemam prepreke za svoj duhovni put,niti bih to dozvolila, i jasno sam to dala do znanja.

Jasna

Legenda
Moderator
Poruka
72.115
On je ateista,ja deista. Ja verujem u ZP, volim psihologiju i psihijatriju,dok on kontra od toga.
U početku,naravno,nije bilo nikakvih trzavica na tu temu,posle je počelo malo kroz šalu,peckanje,da su to gluposti, prodavanje magle i sl.
Kada su peckanja učestala,povukla sam crtu i rekla " ovo je moje sveto tlo i to ne diraš". Ne moraš da veruješ u to, ne diraj mi tu,ne diram ti tvoj ateizam.
I sada je sve ok. Nemam prepreke za svoj duhovni put,niti bih to dozvolila, i jasno sam to dala do znanja.
Meni nekako izgleda da su varijacije na temu danas daleko veće
i suptilnije. Pre je bilo samo da li neko slavi ramazan, katolički ili
pravoslavni Božić i slično, pa se dogovore čije će praznike da
poštuju. Danas ima ljudi koji se daleko ozbiljnije bave sobom, a
i metode postaju bezbrojne. Ne znam da li me utisak vara da su
u većini slučajeva inicijatori promena žene.

Sizif

Strani posmatrač
Moderator
Poruka
47.213
Ti si srećnica, imaš mudrog decxka. z:mrgreen:

bmaxa

Buduća legenda
Poruka
42.595
Vidish, on verovatno tebi prodaje materijalistichku religiju ;p

bmaxa

Buduća legenda
Poruka
42.595
Sreo sam ljude, on musliman ona pravoslavac
Jako lep brak imaju

Ipak je do ljudi ponaosob
n general, the Quran tells Muslim men not to marry Non-Muslim women,[3] and it tells Muslim women not to marry Non-Muslim men,[9] but it makes an allowance for Muslim men to marry women of the People of the Book (usually Jews, Christians, and Sabians).[3][2] No such allowances are made for women.[9] Some Muslim scholars discourage all interfaith marriages, citing cultural differences between Muslims and Non-Muslims.[10]

milance19

Hot, blue and righteous
Moderator
Poruka
26.979
n general, the Quran tells Muslim men not to marry Non-Muslim women,[3] and it tells Muslim women not to marry Non-Muslim men,[9] but it makes an allowance for Muslim men to marry women of the People of the Book (usually Jews, Christians, and Sabians).[3][2] No such allowances are made for women.[9] Some Muslim scholars discourage all interfaith marriages, citing cultural differences between Muslims and Non-Muslims.[10]
Je je
Ali je na terenu drugačije

I dalje mi žao Alekse Šantića kome je keva zagorčala život umesto da je uživao sa svojom voljenom

bmaxa

Buduća legenda
Poruka
42.595
potom:
SPC dozvoljava venčanje sa krštenima u katoličkoj i protestantskoj veri, bez obaveze promene vere. Kum ipak mora da bude pravoslavac, a venčanje ne može da se ponavlja u drugoj crkvi. Sveštenici iz drugih crkava ne mogu da saslužuju, niti sveštenik SPC sme da venčava u tuđim hramovima. U Katoličkoj crkvi traži se posebno dopuštenje za venčanje katolika i krštenog nekatolika, dok je za valjanost braka katolika i nekrštene osobe potreban izričit oprost od zapreke. Važno je da katolička strana potvrdi drugom supružniku da će sačuvati veru, krstiti i podizati decu u katoličkoj veri.

Jasna

Legenda
Moderator
Poruka
72.115
Ne bi mi smetalo dok to ne utice na svakodnevni zivot.
Iskreno ne verujem da bih mogla biti sa nekim ko se moli za rucak, ide u crkvu svake nedelje i tome slicno. To je vec i jedan stil zivota a meni je tu bitno da se poklapamo.
Ovo mi je interesantno. Već nekako imamo sliku vernika koji vuče sve
ostale za rukav da rade isto što i on, pa nam je jasno da to dolazi od
toga što se za nas plaši da ćemo dušu izgubiti il da će nas Bog kazniti.
Mada nisu svi vernici takvi, ali je pojava česta.
Sad imamo suprotnu pojavu, koju ne znam kako bih definisala.
U šta bih ja to trebala da verujem, da bi mi smetalo to što se neko
moli? Bespotrebno je? Pa dobro, ako je stvarno bespotrebno videće
to i sam.

Milsim, šta ako naprasno krene da se moli za ručak, a pre se nije
molio?

a bre Milun

Buduća legenda
Poruka
27.447
Meni nekako izgleda da su varijacije na temu danas daleko veće
i suptilnije. Pre je bilo samo da li neko slavi ramazan, katolički ili
pravoslavni Božić i slično, pa se dogovore čije će praznike da
poštuju. Danas ima ljudi koji se daleko ozbiljnije bave sobom, a
i metode postaju bezbrojne. Ne znam da li me utisak vara da su
u većini slučajeva inicijatori promena žene.

za neku noc i nije problem al za nesto ozbiljnije, ...........to je vec za razmisljanje.
Tesko da mogu da zamislim filozofiju osobe koja prihvata da je coveka napravio Bog od zemlje a da je zena napravljena od njegovog rebra.
Tesko da mogu biti na istom horizontu sa osobom koja zove popa da okadi kucu za slavu, koja veruje da je Isus bozji sin, da je Marija bezgresno zacela Isusa, da je Lazar vaskrsnuo, da postoji sveti sud posle smrti, da ne treba da biramo careve jer su od boga postavljeni, da .................mislim, ludilo.
Zato, prilikom prvih kontakta obratim paznju na ove detalje. Ako trazimo partnerku za pranje vesa, odgajanje dece i za krevet, neka veruje u sta oce, bas me briga, al ako ja sa njom trebam intimizirati moj karakter i psihu, ona mora imati slobodu razmisljanja, zdrav razum, neopterecena tradicijom, religijom, nametnutim moralom.

Zato vernici u mom zivotu nemaju sta da traze. To odmah na pocetku raskrstim.

molim moderaciju da mi ne izbrise komentar, buduci da protivrecim drzavnoj religiji.

Poslednja izmena od moderatora:

a bre Milun

Buduća legenda
Poruka
27.447
potom:
SPC dozvoljava venčanje sa krštenima u katoličkoj i protestantskoj veri, bez obaveze promene vere. Kum ipak mora da bude pravoslavac, a venčanje ne može da se ponavlja u drugoj crkvi. Sveštenici iz drugih crkava ne mogu da saslužuju, niti sveštenik SPC sme da venčava u tuđim hramovima. U Katoličkoj crkvi traži se posebno dopuštenje za venčanje katolika i krštenog nekatolika, dok je za valjanost braka katolika i nekrštene osobe potreban izričit oprost od zapreke. Važno je da katolička strana potvrdi drugom supružniku da će sačuvati veru, krstiti i podizati decu u katoličkoj veri.
daklem, religiozno mesoviti brakovi, problema na sve strane..............ako cemo pravo.

milance19

Hot, blue and righteous
Moderator
Poruka
26.979
za neku noc i nije problem al za nesto ozbiljnije, ...........to je vec za razmisljanje.
Tesko da mogu da zamislim filozofiju osobe koja prihvata da je coveka napravio Bog od zemlje a da je zena napravljena od njegovog rebra.
Tesko da mogu biti na istom horizontu sa osobom koja zove popa da okadi kucu za slavu, koja veruje da je Isus bozji sin, da je Marija bezgresno zacela Isusa, da je Lazar vaskrsnuo, da postoji sveti sud posle smrti, da ne treba da biramo careve jer su od boga postavljeni, da .................mislim, ludilo.
Zato, prilikom prvih kontakta obratim paznju na ove detalje. Ako trazimo partnerku za pranje vesa, odgajanje dece i za krevet, neka veruje u sta oce, bas me briga, al ako ja sa njom trebam intimizirati moj karakter i psihu, ona mora imati slobodu razmisljanja, zdrav razum, neopterecena tradicijom, religijom, nametnutim moralom.

Zato vernici u mom zivotu nemaju sta da traze. To odmah na pocetku raskrstim.

molim moderaciju da mi ne izbrise komentar, buduci da protivrecim drzavnoj religiji.
Ne postoji državna religija kod nas
Ne zvanično

Ono što više zabrinjava je "jezik" kojim se izražavaš

A pozivaš se na neke vrednosti na drugim temama

Poslednja izmena od moderatora:

a bre Milun

Buduća legenda
Poruka
27.447
Ne postoji državna religija kod nas
Ne zvanično

Ono što više zabrinjava je "jezik" kojim se izražavaš

A pozivaš se na neke vrednosti na drugim temama
pa sad dal je drzavna religija il ne, al, kolko znam , svi nasi politicari idu u crkve i mole se bogu.
I to je ono sto je zabrinjavajuce..............a ne moj "jezik" kojim se izrazavam.
radi njih, posteni vernici ne ulaze vise u crkve.

milicica&decko

Aktivan član
Poruka
1.265

Ljubav a ne isključivost. Bolje biti u dobrom "mesovitom braku" nego loš istoverni...

Antihejter

Domaćin
Poruka
4.491
U početku njega nisi dovoljno ni zanimala da bi kopao po tome.
Posle- mu je bilo dosadno pa je tražio gde će da "pecne" i sasvim slučajno je to bila tema jer je na to prvo pomislio a i zgodna je za primedbe "gluposti" "prodaju ti maglu" itd.

Tip je, izvini, tipični kreten koji te ne zaslužuje kao što 90% muškaraca ne zaslužuje ženu sa kojom je.

Morao sam ovo da kažem.

Ti si mu odlično odgovorila, 👍👏👏👏
Ne radi religije nego moraš tako da se postaviš, i ja sam u braku i znam koje je to nadvlačenje ako je sve u redu.

Od ovog tvog definitivno ne da nije u redu već bi odavno bio bivši da je naleteo na moju ženu na primer.

Izvini na iskrenosti, muškarac sam pa su mi neke stvari očigledne. Daleko od toga da te napadam.

Ната Ли

Buduća legenda
Poruka
38.685
Мени није проблем друга вера, мада због обичаја и начина живота може да буде теже за уклапање, али јесте проблем начин и дубина вере. Огроман је распон од верника до фанатика. Ако би имали сличан ниво доживљаја вере, не би било битно које, али ако би фанатично био верник или атеиста... па не би се ни заволели, предпостављам.

Poslednja izmena: