Prepravka UPS-a

dejan pd

Početnik
Poruka
24
Potrebna mi je pomoć, ako ko zna neka se javi. Naime čuo sam da se UPS može prepraviti i na njega priključiti auto akumulator, konkretno meni je potrebno da pogoni vodenu pumpu od centralnog grejanje koja je oko 80w. Ima li kakvih tehničkih rešenja za takav vid ispravljača???

Motor je GRUNDFOS ups 25-80. Maksimalna snaga 80watt. Nije problem voljan sam vidjeti i druga rešenja.

Aha. Ali to je 230V/50Hz motor:

capturerr.jpg

Hajde da tu pojasnimo još neke stvari. Koliko vidim iz njihovog kataloga tu su u igri neke veće snage od 80W. Drugo, zašto bi želeo da ga napajaš sa akumulatora, odnosno, šta dobijaš time? Opiši aplikaciju malo bolje....

Problem je u nestajanju električne energije, ne često ali zna da dođe do toga u zimskim danima. A pošto imam centralno grejanje odnosno narodno grejanje, nemam prirodne cirkulacije vode u peći,pa pri nestanku struje nemam ni grejanja. ustvari moram je prestati ložiti da ne bi prokuvala. Dovoljno je desetak min. da se pumpa upali i da voda procilkuliše. A najveći je problem kad je naložim na temperaturu od nekih 75 stepeni pa moram da odem na par sati od kuće.
Ako sam ja dobro pročitao ona je UPS 25-50 / UPS 32-50 a morala bi biti 80watti maksimalna snaga

Poslednja izmena:
Uslov je da UPS na izlazu daje sinusoidu.
To nije slucaj kod jeftinih ups-ova za racunare. Racunarima ni cista cetvrtka ne smeta.
Motor je induktivni potrosac pa se pobrini da mu obezbedis cisto napajanje.

Uslov je da UPS na izlazu daje sinusoidu.
To nije slucaj kod jeftinih ups-ova za racunare. Racunarima ni cista cetvrtka ne smeta.
Motor je induktivni potrosac pa se pobrini da mu obezbedis cisto napajanje.

O ovome i ja razmišljam. Trebao bi mu barem približno sinusoidni napon, jer će ta pumpa izgoreti ko ništa.

Inače, smeta računarima, zagreva napajanje, ali za 15-20 min koliko ti treba da sačuvaš fajlove i ugasiš ga, nije problem.

Hvala vam na ovim informacijama. :worth: Čuo sam od jednog kolega da se uradi neka mala prepravka na UPS-u i da bez ikakvih problema radi. U svakom pogledu ne bih želeo da mi pumpa krepa.

Pa može na nekom skupom ups-u koji daje sisnusoidu na izlazu. Pravougaoni oblik napona je veoma "prljav", odnosno, on jeste 50Hz. Ali kad ga razložiš na sinusoidne komponete, može lako da se vidi kako su bar prva tri hamonika vrlo velike amplitude.
Radila bi pumpa i tako, ali pitanje je koliko i kako. Dobro, sigurno ne!

Da li mogu navesti firmu koja proizvodi tačno ono što ti treba, a da me neko ne optuži za reklamiranje?
Uređaj se napaja i sa mreže i sa akumulatora i ima izlaznu monofaznu utičnicu sa koje se napaja pumpa.U slučaju mrežnog napajanja uređaj prosleđuje mrežni napon na pumpu i (po potrebi) dopunjava akumulator.Kod nestanka mrežnog napona, uređaj preko akumulatora napaja pumpu, a dolaskom napona opet prebacuje na mrežu.Svi postupci (dopunjavanje akumulatora, prebacivanje mreža/akumulator/mreža, su potpuno automatizovani.

Da li mogu navesti firmu koja proizvodi tačno ono što ti treba, a da me neko ne optuži za reklamiranje?
Uređaj se napaja i sa mreže i sa akumulatora i ima izlaznu monofaznu utičnicu sa koje se napaja pumpa.U slučaju mrežnog napajanja uređaj prosleđuje mrežni napon na pumpu i (po potrebi) dopunjava akumulator.Kod nestanka mrežnog napona, uređaj preko akumulatora napaja pumpu, a dolaskom napona opet prebacuje na mrežu.Svi postupci (dopunjavanje akumulatora, prebacivanje mreža/akumulator/mreža, su potpuno automatizovani.

ne, jer bi to bila reklama :D

Nije to izmišljnje tople vode nego štednja. Kladim se da uz maksimalno bahaćenje to ne može da košta više od nekih 50-60e u koćnoj radinosti.

Podržavam tvoj stav da se ne mora kupovati nešto ako se može (zna) naptaviti.Često i ja radim po principu "sam svoj majstor", ali konkretno ovu spravu mislim da može napraviti osrednji elektroničar, početnik nikako.Treba mu šema, razvijanje štampe, izrada pločice, nabavka i lemljenje elemenata itd.Da li se ovo sve isplati da bi napravio jedan uređaj?

Problem je u nestajanju električne energije, ne često ali zna da dođe do toga u zimskim danima. A pošto imam centralno grejanje odnosno narodno grejanje, nemam prirodne cirkulacije vode u peći,pa pri nestanku struje nemam ni grejanja. ustvari moram je prestati ložiti da ne bi prokuvala. Dovoljno je desetak min. da se pumpa upali i da voda procilkuliše. A najveći je problem kad je naložim na temperaturu od nekih 75 stepeni pa moram da odem na par sati od kuće.
Ako sam ja dobro pročitao ona je UPS 25-50 / UPS 32-50 a morala bi biti 80watti maksimalna snaga

U vezi sa ovim problemom ima dobra diskusija na adresi sam svoj majstor/elektronika/korištenje UPS-a za napajanje pumpe centralnog grijanja.

Back