Препоруке за куповину возила

Nema tu sta priblizno da se proveri jer se moze proveriti tacno zato sto je to holandjanin a oni redovno odrzavaju kola i moraju imati servisnu knjizicu.
Trazi od prodavca broj sasije i pravac u ovlasceni servis i oni ce ti dati podatak o kilometrazi.
A kad sam vec tu.:-)
IMG_3443.jpg
 
Extra mali porodicni auto sa pregrst mesta.
Oseti se kvalitet u njoj kao i u svakoj Lanci a u voznji je ok i 1,3 Mjet lepo povlaci kad se stisne.
Ova lepo pali i radi i lanac se ne cuje ni najmanje a iz auspuha jednostavno mirise sto sam danas pokazao dvojici koji su dosli da je pogledaju.
Nisu je kupili jer su mislili da iako imam najbolju cenu u Srbiji da treba jos debelo da spustim cenu a ovog jednog koji mi je i poznanik sam ispresecao samo tako jer mi je spominjao neke cifre da krecu od 2300 i ja mu rekao da nema sanse i on otisao a onda sam pregledao oglase i ja sam najjeftiniji sa 3250 a sledeca je 3500 pa nadalje.
I onda sam mu rekao da je sad nece dobiti za te pare sto sam mu rekao jer nasao je mene da navlaci na te fore.
Imam jednog sto me je zvao s jednog foruma i ozbiljno je zainteresovan a on je vec doveo drugara kod mene da kupi jedan Stilo i prezadovoljan je jer stvarno kupio je vanserijski primerak sa pravim kilometrima.
 
Saveti za kupovinu polovnog automobila

Karoserija
O čemu treba voditi računa?

nejednaki zazori između školjke automobila i vrata (kao i haube) govore o ozbiljnim deformacijama karoserije usled udara. Dobro obratite pažnju na njih – svi trebaju biti isti.
često su tragovi velikih oštećanja vidljivi kada se automobil podigne dizalicom u servisu – ukoliko je bilo ispravljanja karoserije ovde je to teže sakriti.
ako spazite varove na karoseriji ovo je znak da su delovi karoserije naknadno spajani jer se u proizvodnji limovi spajaju tačkastim zavarivanjem, pa se varovi ne vide.
dobro je potražiti oznake proizvođača na farovima, žmigavcima i staklima – originalno ugrađeni delovi imaju znak proizvođača automobila na sebi.
otvorite gepek i podignete tapacirung. Pored rezervnog točka, ovde se obično mogu videti i deformiteti nastali usled udarca od nazad, jer je u tom bunkeru teško bilo šta peglati a da ne ostanu vidljivi tragovi.
nema šanse da auto star 5-6 godina nema ni jednu ogrebotinu ili oštećenje od kamenčića. Ako je takav, znači da je komplet prefarban a to najčešće znači da je bilo većih oštećenja ili je čak sastavljen od 2 automobila.
nikad ne kupujte prljav auto, niti to radite po mraku. Izgovor da vlasnik nije stigao da ga opere jer nije mislio da ga prodaje kada ste vi slučajno naišli je najčešće varka da se ne primeti loše odrađen limarsko-farbarski posao.

Kabina automobila

Kabina
istrošenost obloga papučica uvek govori o intenzivnoj upotrebi. Isto tako i potpuno nove obloge po pravilu ukazuju da je prodavac to hteo da sakrije.
istrošenost tapacirunga sedišta, a posebo vrata, govore o intezivnoj upotrebi automobila.
vozila državnih službi često se voze u 2 ili čak 3 smene, pa godište nije najbitniji pokazatelj. Ipak, ukoliko je kilometraža “nabijena” na autoputu, motor je verovatno u mnogo boljem stanju nego ako je vozilo prešlo manje, ali u gradu, na kratkim relacijama.
povećan zazor na šarkama vozačevih vrata nedvosmisleno govori o intezivnoj upotrebi i nepovoljnim kratkim relacijama. Usled trenja “štift se pojede” i vrata malo “padnu” prema zadnjem delu vozila.
obloga volana može biti izlizana ili zategnuta na vrhu, pre svega zbog vožnje po gradu.

Motor


Motor
savremeni dizel motori sa direktnim ubrizgavanjem (oznaka HDi, TDI, CRDi, CDI, JTD...) troše manje i agilni su poput benzinaca, međutim, zahtevaju gorivo visokog kvaliteta! Ovakvi motori imaju mnogo više problema sa našim gorivom nego motori klasične koncepcije – naš Euro dizel nije ravan evropskom. Dovoljan dokaz takvoj tvrdnji jeste nepriznavanje velikog broja kvarova u garantnom roku od strane proizvođača upravo iz ovog razloga.
motori sa turbinama po pravilu imaju bolje pogonske karakteristike, ali je turbina deo koji se takođe upotrebom troši i nakon određenog vremena traži reparaciju. Turboprehranjivani motori su jače termički i mehanički opterećeni i imaju više delova, pa su generalno zahtevniji za održavanje.
Test stanja turbine: skinite crevo usisnog voda na mestu turbine. U slučaju da u crevu ima ulja ili čađi (kod motora sa recirkulacijom), remont turbine je blizu.
boja izduvnih gasova, odnosno, izlazne cevi izduvnog lonca (auspuha), može pružiti informaciju o stanju motora. Ukoliko je dim sive boje, sagorevanje je loše, odnosno nepotpuno, pa dolazi do isparavanja nesagorelog goriva u izduvnoj cevi (sličan mehanizam se koristi u tenkovima za pravljenje dimne zavese). Ukoliko je dim crne boje, postoje problemi sa povećanom potrošnjom ulja. Motor sa dobrim sagorevanjem ne bi trebao da ima vidljiv dim na izduvu, no pri tom treba isključiti vremenske prilike niskih temperatura kada se vidi vodena para.
u slučaju da je silikon na spojevima motora (kartera ili glave sa blokom) crvene boje, ili ne daj bože providan, motor je otvaran, a za to je postojao jak razlog – fabrički silikon je bele boje.
jedan od najskupljih delova koji vam može upropastiti završenu kupovinu je pumpa za gorivo. Da bi ste je isprobali, pritisnite gas skoro do kraja, pa ako nema ravnomernog razvoja zvuka, nego motor ubrzava obrtaje u trzajima, pumpa nije ispravna.
pregled motora treba obavezno da uključi merenje stepena sabijanja (kompresije) i vizuelni pregled svećica. Čak i relativno nove svećice lako odaju da li se motor pregrevao, da li prekomerno troši ulje i kakvo je sagorevanje. Posredno mogu ukazati i na probleme sa ubrizgavanjem goriva, odnosno, karburacijom. Potrošen motor zahtijeva skup opravak. Bilo kakvo kucanje ili škripanje iz prostora za motor treba definisati - od škripavog remena, što je banalno, do potrošene servo pumpe ili poderanog ležaja na kolenastom vratilu što već nisu bezazlene stvari.
obavezan je i pregled čepa za ulje, beličasta emulzija znači prodor vode u motorno ulje. Kompenzaciona posuda za hladjenje i tečnost za hladjenje ne smeju imati tragova ulja koji ukazuju na prodor ulja u sistem za hladjenje.

Menjac


Transmisija (menjač)
menjač i kvačilo su osjetljivi sklopovi. Za klasično kvačilo je poznat jednostavan test - ubaciti u direktnu brzinu i lagano pustiti kvačilo. Ako se motor ne ugasi, kvačilo je potrošeno i traži zamenu. Svako krčanje iz menjača, lagani udarci prilikom ubrazanja ili usporenja govore o istrošenosti zupčastih snopova i/ili sinhronih prstenova.

Oslanjanje
istrošenost amortizera bitno utiče na “držanje” puta. Ukoliko su amortizeri loši, potrebno ih je zameniti, a to košta. Stoga, proverite amortizere pre kupovine i to tako što ćete svojom težinom potisnuti karoseriju prema jednom točku i pustiti. Karoserija bi trebala da se vrati u početni položaj i da se odmah zaustavi.
ukoliko je automobil prešao ispod 80.000 km amortizeri bi trebali biti originalni, iz prve ugradnje.
takodje, ležaje proverite tako što ćete uhvatiti gumu kao volan u položaju "15 do 3" ili "10 do 2" (kako vam više odgovara) i cimajte točak. Ako ima "lufta", otišli su ležajevi točka.

Pneumatici
ukoliko su pneumatici istrošeni više sa jedne strane, trap nije dobro centriran ili u njemu postoje zazori.
potrošenost pneumatika je dobar indikator verodostojnosti pokazivanja brojača kilometara. Njihova kupovina je i veliki izdatak, a kupovina dobrih je još veći. Pneumatici su ključni elemenat za sigurnost vožnje i pogrešno mesto za štednju. Proverite DOT broj (trocifreni broj gdje su prve dve cifre sedmica u godini, a zadnja predstavlja godište). Odnos potrošenosti pneumatika i godište vam daje dobru ideju koliko je vozilo prelazilo godišnje. Pneumatici gube na kvalitetu starenjem, te pneumatik star 7-8 godina nije bezbedan bez obzira na broj predjenih kilometara ili stanje profila - planirajte kupovinu novih.

Ponašanje u vožnji
probna vožnja je kod polovnih vozila daleko važnija nego kod novih. Pored ponašanja motora, u njoj se mogu osetiti rad menjača, spojnice (kvačila), kočnica, upravljača, ležajeva... Stoga, obratite pažnju na reakcije vozila i načuljite uši.
evo malog testa za elemente oslanjanja: na ravnom delu dobrog puta ubrzajte vozilo do nekih 50 km/h, pritisnite papučicu kvačila, pustite volan i polako kočite do zaustavljanja. Ukoliko auto ne povuče na stranu, već se zaustavi u pravcu, trap je u dobrom stanju. U suprotnom, postoje zazori ili treba da se uradi optika (centriranje) trapa.
obratite pažnju i na paljenje signalnih lampica. Lampica vazdušnih jastuka treba da se upali pri davanju kontakta i potom da se ugasi posle nekoliko trenutaka. Ali, obratite pažnju da se lampice za AIR BAG, ABS i ostale ne gase istovremeno! Ukoliko je to slučaj, sva je prilika da je neko intervenisao ispod instrument table i spojio ih na isti vod. Svaka lampica ima svoj trenutak koji je definisan završavanjem testa koji sprovodi računar. Servisi sa dijagnostičkim jedinicama u prilici su da vam daju informaciju o jastucima koji su aktivni u njegovoj memoriji, kao i stanju ostalih sistema.
ukoliko je vetrobran u lošem stanju vidljivost je smanjena, pogotovo noću. Proverava se tako što se kroz staklo pogleda u neki izvor svetlosti i ako se pojavi venac oko izvora, znači da će vetrobran praviti dosta problema noću kada vam u susret dolaze druga vozila. To je dobar pokazatelj i o kilometraži automobila
 
Poslednja izmena od moderatora:
Dobri su to saveti, ali provera svega toga bi trajala 2 sata.
Evo ti 20-minutna provera:

1. Upalis, i obratis paznju kako pali, i kako radi na leru. Mora da bude pesprekorno, i da prede kao mala maca, bez stucanja, truckanja, treskanja.
2. Zaletis auto do 120km/h, usput vidis kako radi menjac. Pri itoj brzini, ne sme nista da skripi, da se trese (osim ako nije neki krsh put na kojem testiras). Zatim ukocis naglo, do zaustavljanja. Ako se ne upreda, nego koci lepo i pravo - dobar je. (meni licno je ovaj test najvazniji, zbog bezbednosti).
3. Pregledas da li su stakla fabricka, vidis starost akumulatora, guma, pipnes posle voznje da li je neki tocak previse vruc (da neki kocioni cilindar ne blokira), pregledas stanje diskova, starost akumulatora, da li je sve suvo ispod haube....
4. Vidis stanje unutrasnjosti - u skladu sa sopstvenim preferencijama - testiras elektropodizace, i ostale dzidza-bidze i to je to.

Skidas cenu ako je akumulator star, ako su gume lose, ako su diskovi istroseni, i za sve ostalo potrosno sto bi tebe ubrzo cekalo da menjas.
Ne kupuj nikako ako se upreda pri kocenju. Eventualno, reci mu da centrira trap pa da opet isprobate.
 
kvacilo? plivajuci zamajac? :)

Joooj samo terajte svi dizele

Dok ne pocrkate

Glup covek prica napamet a pametan proveri cenu pa onda nesto napise.
Cena sta kvacila za 1,3 M-jet je 70-80€.
Skupo Tihi jel da? A inace ovaj motor sa ovim menjacem nema plivajuci zamajac ali ti kao poznati bolesnik odmah krivis sliku u ocima citaoca ne bi li postigao nesto sto niko ne moze da razume.
Usput receno danas sam prodao Astru J 1,7CDTI 2013 i bio na pregledu u ovlasceno servisu i kupac se raspitivao za cenu delova i jedna dizna za taj auto u originalnoj izvedbi kosta 170€ kod njih sto znaci da verovatno moze da se nadje jos povoljnije tako da tihijeva prica o svemirskim cenama i odrzavanju opet pada u vodu.

- - - - - - - - - -

Pa i benzinci imaju kvacilo, a sve vise i plivajuci zamajac i turbine, tako da te stvari neces moci da izbegnes u buducnosti. Prednost je sto ubrizgavanje radi na manjem pritisku, pa su ti delovi jeftiniji u odnosu na dizele, a verovatno imaju i duzi vek. Jedino da vozis automatik pa da izbegnes plivajuci zamajac.

I automatski menjaci imaju plivajuci zamajac.
 
Koji je sistem to nas vozace ne interesuje nego kad odem da kupim auto sa automatskim menjacem ja hocu da ubacim u D i dam gas a leva noga i desna ruka da su mi slobodni.
Jel to dobijam na DSG menjacu?
Dobijam.
Jel on ima plivajuci zamajac?
Ima.
Isto tako ima dosta tih robotizovanih menjaca i svi oni imaju plivajuci zamajac jel tako?
Znaci automatski menjaci danasnjice imaju plivajuci zamajac a to kakva im je konstrukcija je nesto sasvim drugo sto obicnog coveka koji nije automehanicar uopste ne zanima jer njegovo je da ubaci u D sto cini na bilo kom automatskom menjacu od vajkada.
 
ja predjem 5-6, do 10 najvise

Pa tako i jeste u Srbiji, gde ljudi sipaju gorivo za jednu-dve crvene...sta mislis, koliko se na zapadu prelazi u proseku? :D

Benzinac - 15-20K
Dizel: 25-30K.

Sve ostalo su bajke. Tako da, ako imas auto star 10 godina, benzinac, najmanje sto je mogao da predje je 150K a dizel minimum 250K. Neka realna cifra je 200K za benzinca starog 10 godina, a 300K za dizela sarog 10 godina.
 
Znaci neko sad treba da poveruje da je taj Clio prelazio 6.330 kilometara godisnje? :D

Da citas malo bolje video bi da se ne radi o Cliu nego Picasu.
A ako tebi nije verodostojn a originalna servisna knjizica i provera preko italijanskog tehnickog pregleda onda mogu samo da kazem bravo za tebe.
Zasto se uvek na forumima i drustvenim mrezama pojavi neki pametnjakovic koji nije ni video auto a mora da baci komentar misleci da je pametan?
Evo ti dokaza pa se prevrci nocas u krevetu.:D

Kilometraza.jpg

IMG_4037.jpg

IMG_4038.jpg

IMG_4044.jpg
 
Kad je neko tup ocigledno ga ne mozes naostriti jer on je takav da to ne dozvoljava.
Jl ti ne vidis da je servisna overavana u Citroen ovlascenom servisu?
Ajde da odemo u ovlasceni i proverimo te servise!
I sta ako budu upisani i tacni kao sto i jesu?
Jel ces pokleknuti i priznati da postoje i takva kola?
A na toj italijanskoj reviziji ne pise ni za jedan auto vise od 1-2 poslednja tehnicka pregleda jer ih brisu iz baze.
Da znas nesto onda bi znao da citava Srbija proverava kola iz italije po tom sajtu.
https://www.ilportaledellautomobili...adinowar100SNAPSHOTesercizio_action=revisione
I samo u listi s leve strane kliknes na "Verifica revisione" i po tablicama dobijes kad je radjen poslednji tehnicki pregled.

- - - - - - - - - -

I evo ti linka ka Picasu do 2007 sa malo km cisto da se vidi kako takvi kao ti samo pretpostavljate.
https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/...trationDate=2006&minPowerAsArray=KW&scopeId=C
 
Kad je neko tup ocigledno ga ne mozes naostriti jer on je takav da to ne dozvoljava.
Jl ti ne vidis da je servisna overavana u Citroen ovlascenom servisu?
Ajde da odemo u ovlasceni i proverimo te servise!
I sta ako budu upisani i tacni kao sto i jesu?
Jel ces pokleknuti i priznati da postoje i takva kola?
A na toj italijanskoj reviziji ne pise ni za jedan auto vise od 1-2 poslednja tehnicka pregleda jer ih brisu iz baze.
Da znas nesto onda bi znao da citava Srbija proverava kola iz italije po tom sajtu.
https://www.ilportaledellautomobili...adinowar100SNAPSHOTesercizio_action=revisione
I samo u listi s leve strane kliknes na "Verifica revisione" i po tablicama dobijes kad je radjen poslednji tehnicki pregled.

- - - - - - - - - -

I evo ti linka ka Picasu do 2007 sa malo km cisto da se vidi kako takvi kao ti samo pretpostavljate.
https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/...trationDate=2006&minPowerAsArray=KW&scopeId=C

Kao sto rekoh, knjizicu je nista lakse falsifikovati - meni to nije nikakav dokaz, video sam gomilu falsifikovanih knjizica.
A sto se tice tehnickog pregleda - pa oni tamo unesu u softver kilometrazu koju procita na brojacu, ne proverava da li je neko smanjio kliometrazu :D

I ne shvataj da tebe licno napadam, sta zi zapenio, nisam nigde rekao da si ti vratio tu kilometrazu, ali tvrdim da je sansa da automobil C klase (pogotovo C-max klase), na zapadu prelazi 6,3K godisnje, manja od 1%.
 
Ajde da odemo u ovlasceni i proverimo te servise!
***
Ja zapenio nisam nego ti a pokazujes svoje neznanje u velikim kolicinama.
Citaj citirano pa odgovori na to a ne da pretpostavljas i pametujes.
To sto volis da se pravis pametan je ovog puta debelo palo u vodu jer po tebi i slicnima se prave servisne a u ovlasc enim upisuju lazni kilometri pa se onda i na tehnickim pregledima to radi a kod nas se carine na manje kilometre i na homologaciji se isto upisuju ti kilometri i tako sve u krug samo da bi ti ispao pametan jel da?
Ajd malo se opusti i prestani glupirati jer gledas auto sa pravim kilometrima a da ne kazem isto tako kako je tvoja Honda presla sigurno vise i da je prethodni vlasnik falsifikovao servisnu knjizicu i smanjivao kilometre jer cekao je zrtvu kao sto si ti pa da nasedne.:D
Jel vidis malo sta ti radis?
A pritom nit si video auto niti si ga omirisao ali moras da prospes koju zlu rec jer to si ti.
Al evo da vidimo taj pohabani volan i tu izlizanu rucicu menjaca kao i kozicu menjaca, Jel sam sad to zamenio jos dok je auto bio na kamionu i slikao da nasankam nekoga?:hahaha:
Kakvih likova ima pa to je revija.
IMG_4026.jpg

IMG_4027.jpg
 
Poslednja izmena od moderatora:
Zapenio si cim pokusavas da dokazes nesto. Ostavio sam mogucnost 1% da je auto toliko prelazio, ali onda bih postavio pitanje: zasto je toliko malo prelazio godisnje?
Da li je, mozda, vise visio po popravkama, ili je mozda bio slupan pa dugo nije ni vozen?

I jos nesto vrlo bitno - ne verujem preprodavcima koji ne daju 12 meseci garancije. Ako Nemac moze da mi da toliko, zasto ne bi mogao ti? Istim se poslom bavite, i ako tvrdis da je auto tip-top, zasto ne dajes garanciju? :)

Kao sto rekoh - knjizica nije nikakav dokaz. Onaj izvestaj sa tehnickog pregleda - takodje. Ekstremno podlozno manipulaciji. Podaci u bazi podataka servisa - takodje (sasvim slucajno poslednjih 20 godina zaradjujem kao softver inzenjer, tako da znam bezbroj nacina da se izmanipulise podacima u bazi podataka).

I opet, mozda je (verovatnoca najvise 1%) ovaj auto bas takav kako ti kazes, ali generalno gledano, mnimum 95% automobila na zapadu prelazi iznad 20K godisnje.
 

Back
Top