Ovako, resio sam da kupim Peugeot 407. Mnogo mi se svidja, zaljubio sam se i tako.

E sada, ja sam malo duduk za kola pa me zanimaju vasa misljenja i iskustva.
Ne bi bilo lose da mi objasnite ako znate sve one varijante sta znaci HDI, 1.6, 2.0, 2.7, sve me zanima, ne znam, a nije me sramota da pitam, znam da mogu da pitam Gugla, ali mozda je ovako jednostavnije.
Hvala unapred!
HDI je tržišna oznaka za pežoove motore, kao što je TDI kod vw ili audija, cdi kod mercedesa itd.
te brojke su radna zapremina motora: 1.6 litara. 2.0 litara. 2.7 litara, 3.0 litara ...
prvi, 1.6 ima 110ks i dovoljan je za normalnu vožnju, nije za neke trke i preticanja uzbrdo. Najjeftinija registracija i mislim da ima FAP filter. To je filter čvrstih čestica koji na 300+ stepeni gori črvste čestice iz izduvnih gasova i time smanjuje emisiju štetnih gasova. Veoma je skup, ali postoje zaobilazne opcije (ako živiš u Srbiji) i za 200 eura mogu da ti otklone taj filter i auto više neće imati problem sa tim. Bitno kod FAP-a je da je nekad potrebno da se malo žustrije vozi da se ne bi zapušio gradskom sporijom vožnjom.
drugi 2.0 litra i najčešća varijanta je sa 100 KW. Za njega sam gotovo siguran da ima FAP filter (neko će potvrditi ili demantovati). On ima 100 KW ili 136 konja i sasvim fino nosi 407. Moj prijatelj je imao taj i baš fino išao.
2.7 HDI je V6 motor ili motor sa 6 cilindara u V izgledu rasporedu. O tome ne treba diskutovati, jer je nepotreban i preskup za registraciju, a nijedan V nije jeftin ni za održavanje kad mu dodje vreme za to.
3.0 HDI - slično, samo malo gore od 2.7 HDI.
Ako se ne razumeš u vozila, a imaš dovoljno novca, navodno je najbolje da odabereš jedan primerak i pozoveš i pitaš vlasnika da li bi pristao da oterate auto i neki proveren servis i ti platiš 20 eura i čekaš konačne rezultate. Malo proverenija varijanta je AMSS pregled gde testiraju i da li je auto udaren itd... to traje malo duže i košta stotinak eura (nisam siguran).
Samo nemoj da se sam zalećeš, jer ćeš pogrešiti.
Valjalo bi izbeći automatske menjače, jer nisu najpouzdaniji menjači na ulicama, a servis menjača kod nas je još uvek nepoznat pojam.
Što se tiče karoserije, zavisi šta ti treba. Ako ćeš juriš sojke i novac ti nije toliko problem, onda uzmi kupe. Meni se jako svidja kupe i na slikama ne izgleda toliko dobro kao uživo:
http://www.polovniautomobili.com/putnicka-vozila/5624684/peugeot-407-coupe-20-hdi
Ako ti treba uglavnom gradski auto, bez potrebe za velikim gepekom, onda je limuzina za tebe i oni su dosta jeftiniji:
Ovaj je 1.6 sa izbačenim FAP filterom. Razumnija varijanta za tebe:
http://www.polovniautomobili.com/putnicka-vozila/5365164/peugeot-407-kompletno-servisran
Generalno jako lep i dobar auto. Ja se ježim francuza i ne bih ga uzeo, iako mi je 407 kupe jako privlačan. Treba gledati primerak koji je minimum 2006. godište. Pežo 407 je proizveden od 2004-2010. godine, ali prvih 2-3 godine su uvek kritične za bilo koji automobil i uglavnom je potrebno oko 2 godine da bi se uočili svi problemi kod auta i kasnije rešili. Tako da bi valjalo da gledaš od 2006. godine na gore i naravno ne najjeftiniji u oglasima.
pozdrav.