Preporučite knjigu za poklon

dulebass

Domaćin
Poruka
3.336
Pozdrav svima. Potrebna mi je ideja za poklon bratu koji ce uskoro diplomirati na odseku za knjizevnost.

Zelim da mu poklonim knjigu (logicno :)), ali ne znam koju. Voleo bih da je nesto sto se "mora imati", kao sto ja kao istoricar moram imati knjigu o Napoleonu recimo.

On ima vec dosta knjiga, ali su to uglavnom stare, antikvarne, i one koje se uzimaju za male pare (kao Andric recimo, ja sam kupovao za 200 dinara njegove knjige). Dakle, trebalo bi biti nesto malo svecanije, mozda novije (mada ne mora). Svaki savet dobrodosao. Hvala!

Srpska knjizevna zadruga i BIGZ su tek nesto posle 1990. god. izdali dela velikana srpske istorije, politike i knjizevnosti Slobodana Jovanovica.
Misljenja sam da svaki obrazovan covek kome je iole stalo da sem klasika poseduje i nesto posebno je ova edicija . Iskreno je preporucujem.

Hvala na savetima. Biblija za njega nikako :) Slobodana Jovanovica imam ja, i stalno pricamo o njemu, tako da sam mu prakticno prepricao vec sve :) Ja sam razmisljao nekog Dostojevskog ili Tolstoja, ali su mi ipak skupi ti kompleti. Kao st osvaki istoricar verovatno ima Corovicevu istoriju Srba, jel ima neka knjiga koju svaki knjizevnik treba da ima?

Hvala na savetima. Biblija za njega nikako :) Slobodana Jovanovica imam ja, i stalno pricamo o njemu, tako da sam mu prakticno prepricao vec sve :) Ja sam razmisljao nekog Dostojevskog ili Tolstoja, ali su mi ipak skupi ti kompleti. Kao st osvaki istoricar verovatno ima Corovicevu istoriju Srba, jel ima neka knjiga koju svaki knjizevnik treba da ima?
"Водич за Србе почетнике", С. Турлаков, "Калдрма и асфалт", Дубравка Стојановић...?

Или ипак нека белетристика?
:think:

Pokloni mu "plavog" Dostojevskog u 15 knjiga,
koji su od mene,nov novcati komplet dobio,za smešno male pare...
Bio bi to pun pogodak za burazerov diplomski!

Pokloni mu "plavog" Dostojevskog u 15 knjiga,
koji su od mene,nov novcati komplet dobio,za smešno male pare...
Bio bi to pun pogodak za burazerov diplomski!

Hehe, ili mozda pola kompleta Tolstoja koji ste mi uvalili recima da je potpun. A ni Dosotjevski nije bio toliko jeftin. No, nemojte da kvarite temu.

Kaludjera sam citao, dobra je, ali bih ipak nesto strucnije...

@Milunka - necu knjige sa istorijskom tematikom da mu uzimam. Dovoljno ga smaram da cita ove moje knjige.

Mozda ipak beletristika neka, ili nesto kultno iz nase knjizevnosti.

Bez obzira da li je covek verujuci ili ne , preporucujem za sva vremena " Miroslavljevo Jevandjelje "
Mislim da je suvisno pricati o znacaju knjige za srpsku kulturnu bastinu , ali ne mogu a da ne napomenem da je to jedina srpska knjiga koja je upisana u listu " Pamcenja sveta " UNESKa
( Memory of the world ) i samim tim obavezu ocuvanja za dobrobit covecanstva.Knjiga je izdata devedesetih godina u formi fototipskog izdanja , sto jos vise uvecava njen znacaj jer se mogu bar sagledati fragmenti oca Gligorija koji je svojim slikama ovekovecio ovo delo, cijeg znacaja mnogi i nisu svesni .

Poslednja izmena od moderatora:
Hehe, ili mozda pola kompleta Tolstoja koji ste mi uvalili recima da je potpun. A ni Dosotjevski nije bio toliko jeftin. No, nemojte da kvarite temu.

Kaludjera sam citao, dobra je, ali bih ipak nesto strucnije...

@Milunka - necu knjige sa istorijskom tematikom da mu uzimam. Dovoljno ga smaram da cita ove moje knjige.

Mozda ipak beletristika neka, ili nesto kultno iz nase knjizevnosti.
Добро, мада, увек ваља имати у виду и "Водич...", као неку основну литературу, у тој врсти, од које би ваљало почети, писана је непретенциозно, и ни мало не смара. :D

А, најбоље ипак ти прво провери шта би се њему највише допало. ;)

Poslednja izmena:
Hvala na savetima. Biblija za njega nikako :) Slobodana Jovanovica imam ja, i stalno pricamo o njemu, tako da sam mu prakticno prepricao vec sve :) Ja sam razmisljao nekog Dostojevskog ili Tolstoja, ali su mi ipak skupi ti kompleti. Kao sto svaki istoricar verovatno ima Corovicevu istoriju Srba, jel ima neka knjiga koju svaki knjizevnik treba da ima?

Imamo i mi sa Knjizevnosti Corovicevu Istoriju Srba. ;)

Bila je obavezno stivo za istoimeni predmet.

Da li brat voli savremene ruske knjizevnike?
Mozda bi mu odabrani romani Peljevina, Jerofejeva, Genisa i Sorokina izmamili radost. (Romane svakog od navedenih autora izdala je Geopoetika).
Zasto da ne i Aksjonova (iako ne pripada zlatnoj mladezi savremene ruske knjizevnosti).

Ili bi se pak, obradovao klasicima?

Da li voli nase pisce? Da li bi ga obradovao komplet sabranih dela Selimovica (Rado, odlicna ideja! :)), Andrica... Da ne duzim recju.

Da li voli skandinavske pisce? Knut Hamsun je odlican, Artur Lundkvist, Per Lagerkvist takodje.

Mozda su Francuzi njemu dragi...

Toliko bih sjajnih imena mogla predloziti, ali ne poznajem afinitete mladica.

Cini mi se da sam se rasplinula, a nista konkretno nisam predlozila.
Zaista bih volela odgovore, tako cu moci da uoblicim predlog. :)

Znam da nisam dao dovoljno informacija o tome sta voli, jer mislim da voli sve :) Znam da mi je rekao da ne voli da bude onaj koji ce citati samo starije knjige, vec da zeli da bude u korak sa vremenom, da bude u toku sta se danas pise. Tako da je dobar predlog savremeni pisci.

Malo sam suzio izbor, ipak necu kompet jednog pisca da uzimam.

Znam da nisam dao dovoljno informacija o tome sta voli, jer mislim da voli sve :) Znam da mi je rekao da ne voli da bude onaj koji ce citati samo starije knjige, vec da zeli da bude u korak sa vremenom, da bude u toku sta se danas pise. Tako da je dobar predlog savremeni pisci.

Malo sam suzio izbor, ipak necu kompet jednog pisca da uzimam.

Posto ne zelis komplet jednog pisca (to ne bi bio ni moj izbor) a brat zeli citati savremenu knjizevnost, mislim da je savrsen izbor upravo zlatna mladez ruskog pera koju sam pominjala. :)

Od Viktora Peljevina preporucujem "Capajev i praznina" (Plato), "Slem uzasa" (Geopoetika) i "Dijalektika prelaznog perioda iz niotkuda u nikuda" (Plato).

Peljevinova masta je razigrana, ironican je, lucidan, blistav, ostrouman,
mesa rusku istoriju i tradiciju s elementima pop kulture, stvara groteskne svetove,
tragicne i cudesne, junaci njegovih romana su slucajni heroji, mangupi sa srcem i dusom.

Od Viktora Jerofejeva preporucujem "De profundis" (Geopoetika), "Pet reka zivota" (Geopoetika) i "Enciklopedija ruske duse" (Geopoetika).

Jerofejev, naglaseno cinican i britak, njegove knjige zahtevaju obavestenog citaoca, radoznalog, zbog hipertekstualnosti.
Emotivno stivo, lirsko, drsko.

Od Aleksandra Genisa "Kula Vavilonska" (Geopoetika), i "Vesti iz Edena" (Geopoetika).

Sarmantan, mudar, raskosan u esejima.

Od Vladimira Sorokina "Dan opricnika" (Geopoetika) i "Secerni Kremlj" (Geopoetika).

Britak, tka grotesne slatke svetove, poigrava se stilovima.

Mozes izabrati nekoliko knjiga medju navedenim i tako napraviti eklektican i kvalitetan kolaz romana u kojima ce nesumljivo tvoj brat uzivati. :)

Ja bih se beskrajno obradovala takvom poklonu. :)

A zašto misliš da bi on baš knjigu želio da dobije? Čovjek završava književnost i bez sumnje voli da čita, ali godinama je okružen knjigama, i biće okružen i dalje, pa mi to ne izgleda kao neki originalan poklon. Osim toga, on je profesionalac i ko zna šta bi ga obradovalo.
Nekad se budućem profesoru poklanjalo luksuzno naliv-pero, ali sad bi mu to u školi ukrali. Ako mu je računar star, i ako ti imaš kintu, kupi mu laptop. E, da, kupi mu e-book reader, ako ga nema. To je korisna stvar za profesionalnog čitača.

Back