3. PES 2013.
Prva stvar koaj mi opet BODE OCI kod SVIH PES igrica je kolorit i boje. Lica igraca su i dalje KREM-COKOLADA boje, na FIFI igraci sve vise lice na prave bar u licu pa cak kada su u pitanju i texture na kozi. Pitanje je samo koliko je vest onaj koji pravi nova lica za FIFA koja se mogu rucno-naknadno dodati. Tako da ima lica koja deluju BUKVALNO KAO PRAVA. Rooney, Fletcher, Matta,Ronaldo,Ronaldinho, ... ima bar par stotian igrac akoji deluju kao pravi dok je PES po tom pitanju malo toga menja pa su texture ostale iste kao i boje koze. Na stadionima PES je takodje nedovoljno boja i previse su tamne. Japanci imaju malo drugaciji osecaj za lepo od zapadnjaka i mislim da je tu kljuc zasto se to ne menja. Japan, Kina, Vijetnam, Tajvan, Tajland, Kazakstan itd... su velika trzista sa slicnom kulturom i osecajem za lepo kao i u Japanaca pa tako Japanci vole da im sve bude u duhu MANGI pa cak i fudbalske simulacije.
Druga stvar koja mi smeta je JAKO LOSA PUBLIKA. Zvuci smesno an momente. Neko zvizdanje i besomucno ponavljanje istih nejasnih fraza.To me opet podseca an KICK OFF. Jedina pozitivna stvar u svemu tome je ta da je osecaj daljine i dubine glasova iz publike kevivalentan onom sa pravih stadiona. Ali ni FIFA ne zaostaje mnogo potom pitanju.
Treca stvar. PES je u jednoj stvar bolji od fife a to je borba za loptu i tzv remplovanje. Ima nesto toga i uFIFI ali nije toliko izrazeno irealisticno kao sto je na PES 13-ici.
Cetvrto. MNOGO MI SE SVIDJA to sto na PES 13 postoji CUP LIBEERTADORES i latino maericke ekipe koje OBOZAVAM. Hocu u FIF da vidim i druge argentinske velikane tipa: San Lorenzo-omiljna mi ekipa u Argentini(ima ogromnu hordu navijaca sirom Argentine i dalje), Velez(takodje ga volim), Estudiantes,
Lanus i Indenpendiente. To bi bilo dovoljno za pocetak.
Ljudi iz EA SPORTS-a podcenjuu Latino Americke klubove boduju ih poprilino niskim brojem zvezdica zaboravljajuci da latino-americki klubovi imaju vise titula prvaka Sveta od evropskih.
Konkretno. Internacional, Sao Paolo, Flamengo, Santos i Korintijans MORAJU imati BAR 4,5 zvezdica kao sto ih imaju recimoEverton, Totenhem u 13-ici, Lazio,NJu Kastl itd... Internacional je izbacio Barsu i postao prvak sveta, Boka koja ima samo 3,5 zvezdice je u vise navrata pedalirala italijanske, spanske i engleske klubove sa trona sveta itd... Boka mora imati bar 4 zvezdice posto je sada u krizi i nije bas tako jaka kao pre. River, Lanus, Racing,Kruzeiro... mogu da imaju po 4 kao sto i imaju.
I ako u PES postoje argentinski klubovi i tamo su degradirani niskim ocenama, sto nije realno.
Peto. FLUIDNOST u FIFI 13 a posebno FIF 12 je VECA i BOLJA nego u PES 13 a jos vise PES 12.
Sesto. Odnos jacine centarsut tastera i toga koliko i u kom pravcu celopta nakon stiska ici je realniji u PES nego u FIFI ali ni FIFA nije losa po tom pitanju.
Sedmo. Za razliku od PES 13. Santos-u i jos nekim ekipama u FIFI fale 3-i komplet dresova. Konkretno SANTOS ima u FIFI BELU i NEBO PLAVU kombinaciju koja ne odudara bas previse od ove bele, a kompleti se prave tako da boja jednog odudara od bije drugog da bi se ekipa uvek razlikovala mod protivnicke. Dakle dale tradicionalni CRNO-BELI dresovi Santosa, govorim o FIFI.
Osmo. EDITING i LICENCIRANJE igraca u PES-u 13 je previse komplikovano, duga je to prica da bi se objasnilo sta en valja, uglavnomd a vrate to kao sto ej bilo uPES 09. I u FIFI 13 i 12 ne znam da li postoji opcija da s eigraci koji igraju za neku reprezentaciju ali ne i za neki klub, prekomanduju da istovremeno igraju i za neki klub i reprezentaciju.
Deveto. Opet kazem. FLUIDNOST u igri i KOLORIT kao i ZVUK NAVIJACA su JAKO losi u PES i to treba popraviti.
PES je od fife bolji samo u segmentu realnosti fizickog kontakta dva igraca, remplovanja, gurkanja, zadrzavanja itd, ma da je tu i FIFA dostra iznapredovala takod a razlika nije velika.
PO MENI, PES ce morati da zasuce rukave da bi se vratio na PRVO MESTO gde je bio sve do FIFA 12-ice.