Preporuci film

Shame

05shame.jpg

Steve McQueen šalje Brandona (Michael Fassbender) u dugu noćnu šetnju
po mračnom Menhetnu, a dolazak njegove sestre (Carey Mulligan)
baca ga niz silaznu životnu putanju.
Fassbender i McQueen su potvrdili (poslije Hunger iz 2008.)
da su vjerovatno najbolja britanska kombinacija glumca i reditelja
Dobar, nema šta.

The Imposter

02imposter.jpg

Genijalni dokumentarac Barta Laytona o prevarantu Frédéricu Bourdinu,
Francuzu koji se pretvarao da je nestali tinejdžer iz Teksasa, Nicholas Barclay,
uprkos tome što nije ni izgledao ni zvučao kao on.
Kliše koji glasi da je istina čudnija od fikcije, nikada nije bio prikladniji.
Bourdinova priča je već jednom bila pretočena u film (The Chameleon) koji niko nije gledao.
Ali, intervjuisanjem svakog umešanog u slučaj, Layton je uspeo da snimi jezivo surov triler,
čiji su slojevi obrta i kontraobrta podjednako očaravajući i uznemiravajući.

U internacionalnoj školi u Jakarti, profesor filozofije odluči izazvati svojih 20 učenika da odaberu među sobom desetoricu
koja bi išla živeti pod zemlju u skrovište u slučaju nuklearne apokalipse te čija bi misija bila očuvanje ljudske rase.

Film je mnoogooo zanimljiv, drži pažnju do zadnjeg minuta - Preporuka !

0.jpg

Blue Jasmine

15blue-jasmine.jpg

Kate Blanchett glumi neurotičnu Jasmine i na ivici je nervnog sloma
poslije propalog braka i privilegovanog načina života.
Odbacujući život primjerene žene sa statusom u društvu
zarad neurotičarke, njena gluma odjekuje kroz film.
Povratak u formu vanserijskog Woodyja Allena.
:)
P.S. Vrijedi pogledati cak i ako ne volite Woodyja.

A Separation

sp-a-separation.jpg

Iranski film o razvodu ne zvuči kao prvi izbor za veče dobre zabave,
ali ja mislim da je izazovna "lektira".
Dramu Ashgara Farhadija karakterisu oshtar stil i narativni preokreti,
a film se prvenstveno bavi prikazom klasnih razlika,
sukobom između modernizma i tradicije, pa čak i (subtilnom)
kritikom iranskog pravosudnog sistema.

Vrijedno je pomenuti da je Golden Bear, po prvi put u istoriji
Berlinskog filmskog festivala, otisao u Iran(2011)!
Zasluzeno, dodala bih!

Atonement 2007
http://www.imdb.com/title/tt0783233/

Drama
Engleska. Trinaestogodišnja devojčica se zaljubljuje u momka svoje starije sestre. Optužuje ga da je silovao njihovu rođaku i momka odvode u zatvor. Posle nekoliko godina provedenih u zatvoru nude mu ili da ostane u zatvoru ili da ode u rat. Prihvata da bude vojnik.....
Tokom rata umire i on i njegova devojka (starija sestra), a priču retrospektivno priča mlađa sestra sada kao baba

Odličan za ljubitelje drama.U početku malo razvučen, ali na kraju sve dolazi na svoje mesto.
Ocena:4/5

zbog cega bi kada znam da ce ti se svideti :)?

47 ronin
ridrik 2013
apokalipto
sada me vidis sada me ne vidis 2013
palmento

ako se deci da cujem slucajno od nekoga, da ti se nije svideo bar jedan film ima da te lincujem do kraja zivota :D

ps
umalo da zaboravim
za ljubitelje opustancije tj da nije nikakav zanr :)
izgubljeni u prevodu :) ko voli bila mureja i sakreltu dzekenson ao sam dobro rekao tastatura me zeza :mrgreen:

Poslednja izmena:
76ea75da5f753747aeeba0133f287819.jpg

Prica o Tracy Flick,geek-u i pomalo cudnoj devojci koja zeli da se kandiduje za kao nekog predsednika djackog odbora,saveta,cega vec i profesor koji ce sve uciniti da ona u tome ne uspe.Ovako kad se napise film deluje kao isprazna,glupa komedija,ali nije.Likovi su odlicni zbog toga sto je svako uvrnut na svoj nacin i pokazuju koliko i na sta su generalno ljudi spremni ne bi li ostvarili odredjeni cilj.Satirican prikaz svih tih skolskih pametnica sa ambicijom do neba.Reese je sjajna u filmu,ovo je po meni njena mozda najbolja uloga do sada,dok Matthew kao i uvek ( meni licno ostavlja takav dojam ) mlak.
10/10

Poslednja izmena:
ja volim vudija

Da li Vudi Alen ima malen? :think:

- - - - - - - - - -

76ea75da5f753747aeeba0133f287819.jpg

Prica o Tracy Flick,geek-u i pomalo cudnoj devojci koja zeli da se kandiduje za kao nekog predsednika djackog odbora,saveta,cega vec i profesor koji ce sve uciniti da ona u tome ne uspe.Ovako kad se napise film deluje kao isprazna,glupa komedija,ali nije.Likovi su odlicni zbog toga sto je svako uvrnut na svoj nacin i pokazuju koliko i na sta su generalno ljudi spremni ne bi li ostvarili odredjeni cilj.Satirican prikaz svih tih skolskih pametnica sa ambicijom do neba.Reese je sjajna u filmu,ovo je po meni njena mozda najbolja uloga do sada,dok Matthew kao i uvek ( meni licno ostavlja takav dojam ) mlak.
10/10
Uhh, po mom mišlenju i nije nešto..... Negde oko 3/5 ili 2/5....

Back