preneseno iz Glasa-javnosti

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

hrnjica mujo

Zainteresovan član
Poruka
151
Koji proizvodi se izvoze iz Turske u SCG, a šta Turska uvozi iz Srbije?
- Turska izvozi tekstil, kožu, povrće, voće, vozila, metalne proizvode, industrijske mašine, elektroopremu... Izvoz u SCG prošle godine bio je vredan gotovo 220 miliona dolara. Iz Srbije najviše se uvoze čelik i gvožđe, guma, plastični proizvodi, što godišnje vredi oko 60 miliona dolara.

Turci su bili na području Balkana 500 godina, što je dovoljno vremena da se dva naroda "srode". Ima li sličnosti između Srba i Turaka?
- Ima mnogo sličnosti, poput istih reči, 5.000 turskih reči sada postoji u srpskom jeziku. Imamo sličnu hranu, poput sarme, bureka, ćufti, tulumbi, baklave, zatim je mnogo sličnosti i u muzici i folkloru. Ako Srbi gledaju tursku folklornu grupu, uživaju jer je veoma slična nekoj srpskoj. Takođe, način razmišljanja i životni stil vrlo su slični. Treba da pogledamo istoriju i iz tog ugla i da promovišemo naše sličnosti. Kada to uradimo, lako ćemo zaboraviti sve negativno iz prošlosti.

Svake godine puno Srba odlazi u turska letovališta, koliko su Srbi važan faktor u turizmu Turske?
- Od 2001. svake godine skoro 200.000 srpskih turista dolazi u Tursku na letovanje. Ove godine biće bezmalo 20 miliona stranih turista koji su posetili Tursku, što znači da su jedan procenat turista bili Srbi. Ono što je važno jeste da se svaki turista iz Srbije koji ode da letuje u Tursku iz nje vraća kao prijatelj. Sviđa im se zemlja, hrana, muzika, usluga, hoteli, osećaju se kao kod kuće, odjednom primete da je kajmak turska reč, da je baklava istog ukusa. Srbi otkrivaju Tursku iz dobrog ugla i veoma sam zadovoljan zbog toga.

Anamarija Matić
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Turci su bili na području Balkana 500 godina, što je dovoljno vremena da se dva naroda "srode". Ima li sličnosti između Srba i Turaka?
eto sad mi odgovorite..jel'ima ili nema neke slicnosti
 
Бл:
Па ти назови турци су потурчени Грци, Срби, Бугари и Румуни, па зашто неби било сличности, али оне ПРВОСЛАВНЕ

Cijeli zapadni dio Male azije, naseljen je grcima koji su poslije islamizacije prihvatili i turski jezik i tursku nacionalnu svijest. Ostatak Grka Turci su na mučki način protjerali 1922 godine. Čak su htjeli i protjerat i Vaseljenskoga Patrijarha i jedno ga vrijeme držali u pritvoru... :-(
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top