prenemanjicki period

VIRGINIJA

Iskusan
Poruka
6.440
U ovu grupu spadaju Manastiri od pochetka IX veka do kraja XI veka.
Najveci broj ovih spomenika se nalazi u staroj Zeti i Zahumlju,i odgovarajucem Primoriju.

Karakteristika ovog perioda je preromanichko stilsko obelezje.

Stilske osobenosti:

a) jednobrodne crkve poduzne osnove,
b)crkve sa kupolom na zapadnoj strani ili sa kupolom iznad svoga i trobrodne bazilike sa kulom,
c)Crkve centralnog tipa podizane u obliku slobodnog krsta s kupolom ,trikonhosi s kupolom,rotonde i drugi slozeniji oblici.


Koje su to Crkve,Manastiri i spomenici na nashim prostorima ,koji pripadaju tom periodu?
 

VIRGINIJA

Iskusan
Poruka
6.440
Sv Petar u Rasu (Kod Novog Pazara)svpetarcu7.jpg
Nesigurno je tačno vreme nastanka ove građevine. Datuju je u X, neki čak i u IX vek. Pop Dukljanin je zabeležio kako su je podigli Rimljani, posle pobede nad raškim županom Ljutomirom. Postoji i legenda po kojoj ju je podigao apostol Tit, učenik apostola Pavla.
Crkva je bila sediše raških episkopa, u njoj su se održavali državni sabori, Stefan Nemanja je krštenan u njoj (zanimljiv podatak koji se malo pominje je da je se on tek oko 40. godine života pokrstio u pravoslavlje iz katoličanstva).
Takodje postoji prostorija u podrumu Manastira koja je bila krstionica za odrasle.
Takodje u ovde su zasedani sabori.

Takodje arhitektura spada u retke rotonde na ovim prostorima.


Arhitektura:


Sama crkva je građevina centralnog plana, iznad središnjeg prostora, koji je u vidu četvorolista, se uzdiže kupola. Oko centralnog prostora ide polukružni hodnik, a iznad njega je polukružna galerijaŽivopis:


Postoje tri sloja živopisa. Prvi je nastao odmah po izgradnji crkve, ali je oštećen, pa je u Nemanjino vreme (kraj XII veka) ponovo preslikan. Živopis Nemanjinog doba se od starijeg i mlađeg razlikuje po svetlo plavoj osnovi. Ovo je predstava Bogorodice Vlahernitse (znamenja) sa Hristom u medaljonu na grudima.


Treći sloj, iz poslednje Četvrtine XIII veka ponavlja sasvim izbledele freske prvog, i popravlja oštećenja na drugom sloju. Ovo je jedna stojeća figura iz naosa iz tog periodaapostolev1.jpg
.
 

VIRGINIJA

Iskusan
Poruka
6.440
Stara Pavlica

stara-pavlica2.jpg

stara-pavlica1.jpg
stara-pavlica3.jpg

Pouzdani podaci o vremenu nastanka ove građevine ne postoje. U istorijskim izvorima prvi put se pominje u XII veku, ali, svakako je nastala pre epohe Nemanjića, najkasnije u prvoj polovini XII veka.Po arhitektonsko-prostornoj i konstruktivnoj koncepciji Stara Pavlica je jedinstven hram u Srbiji.Danas je očuvan samo deo prvobitne veoma složene građevine

stara-pavlica7.jpg


stara-pavlica5.jpg

stara-pavlica6.jpg
 

Dikan

Domaćin
Poruka
4.849
Ево нешто из пренемањићког периода из нишког краја.
Јесте да није везано за неку од српских држава пренемањићког периода јер те крајеве тек ће Стефан Немања прикључити својој управи, али је део и нашег хришћанског наслеђа.

Ранији хришћнски период
Остаци храма са светитељском гробницом, 4.век, Наисус-Ниш
osracipravoslavnoghramaop5.jpg
ostacipravoslavnoghramawn3.jpg


Византијски период
Немали број цркава недалеко од Ниша, значајно су сведочанство византијске градитељске активности. Латинска црква у Горњем Матејевцу, једна је од ретких у целости сачуваних храмова из 11. века. Грађена је као једноброда базилика у облику сажетог уписаног крста са куполом. Накнадно је дозидана припрата са западне стране и отприлике је величине наоса. Зидана је наизменично употребом камена и опеке, што доприноси лепом визуелном утиску. Ова црква спада у значајна архитектонска остварења Византијске културе на нашим просторима.
Латинска црква

latinska4xz2.jpg


http://epp.junis.ni.ac.yu/crkve/tekst/Latinska crkva G Matejevac.html

*ако сам промашио тему, извињавам се:|
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.