- Poruka
- 43.804
Legendarni američki trener Rik Adelman preminuo je u 80. godini.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Vodio je Hjuston Roketse (2007–2011), gde je napravio istorijski niz od 22 uzastopne pobede, i Minesota Timbervulfse (2011–2014), gde je i završio karijeru sa preko 1.000 pobeda. Pre Sakramenta je sa Portlandom čak dva puta igrao veliko NBA finale (1990. i 1992.).Ne znam gde je posle Sakramenta trenirao?Svakako mu je to bio vrhunac karijere,ali mislim da nije imao sampionsku ekipu,zato i nije osvojio taj prsten,ekipa je bila odlicno selektirana,deset igraca je moglo da drzi utakmicu,ali nije bilo ekstra kvaliteta koji bi bio jezicak na vagi.Posle tih utakmica,budio sam se da gledam Dankana,na zalasku karijere
Sad sa se setio da je ranije igrao finala.U redu je ta kradja i da im je za malo izmaklo to finale,ali ipak mislim da Veber nije bio taj vodja koji ce ih odvesti do titule,vise se Bibi isticao .U svakom slucaju,lepe utakmice za gledanjeVodio je Hjuston Roketse (2007–2011), gde je napravio istorijski niz od 22 uzastopne pobede, i Minesota Timbervulfse (2011–2014), gde je i završio karijeru sa preko 1.000 pobeda. Pre Sakramenta je sa Portlandom čak dva puta igrao veliko NBA finale (1990. i 1992.).
O "nedostatku kvaliteta" i tituli iz 2002. godine:
Sakramento je te godine imao najbolji skor u ligi (61–21) i ekstra kvalitet, a titulu nisu izgubili zbog sportskih razloga, već zbog najvećeg sudijskog skandala u istoriji NBA lige.
Čuvena 6. utakmica finala Zapada protiv LA Lejkersa je dokazana sudijska krađa, što je kasnije dokumentovano u brojnim emisijama i FBI istragama (slučaj sudije Tima Donagija):
- Lejkersi su samo u 4. četvrtini šutirali 27 slobodnih bacanja, a Kingsi samo 9.
- Divac i Polard su izbačeni sa po 6 ličnih grešaka zbog izmišljenih faulova na Šakilu.
- Kobi Brajant je laktom u lice raskrvario Majka Bibija pred sudijama, a faul je sviran – Bibiju.
Kingsi su te godine bili najbolji tim na svetu, a Adelman je bez prstena ostao isključivo zbog spoljnih faktora koji nemaju veze sa košarkom.
Sad sa se setio da je ranije igrao finala.U redu je ta kradja i da im je za malo izmaklo to finale,ali ipak mislim da Veber nije bio taj vodja koji ce ih odvesti do titule,vise se Bibi isticao .U svakom slucaju,lepe utakmice za gledanje
Meni je najzalije sto Juta Dzez nije imala srece da osvoji titulu,bio sam fasciniran tom ekipom,navijao protiv Cikaga,ali je taj Meloun nekako bio sapleten o odsudnim momentimaU pravu si za Majka Bibija – on je bio "klač" igrač te serije, pogađao je najvažnije šuteve i imao neverovatno srce u završnicama.
Ipak, Kris Veber je bio motor i apsolutni lider tog tima, što potvrđuju i brojke iz tog plej-ofa 2002. godine:
Cela Adelmanova igra se vrtela oko Vebera jer je bio jedinstven visoki igrač koji je kreirao napade sa kapice. Imali su i lidera i kvalitet za titulu, ali ih je sudijska seča zaustavila.
- Bio je prvi strelac tima (23.7 poena)
- Bio je prvi skakač tima (10.8 skokova)
- Bio je drugi asistent (4.7 asistencija) iza Bibija.
Meni je najzalije sto Juta Dzez nije imala srece da osvoji titulu,bio sam fasciniran tom ekipom,navijao protiv Cikaga,ali je taj Meloun nekako bio sapleten o odsudnim momentima
Jeste da su nasi igrali u Sakramentu,ali meni je Juta uvek najveca ljubav,obozavao sam i ljubicaste dresove i sve igrace,nekako su delovali old school,sa Dzef Hornacekom kao neka ekipa iz pedesetih godina i Leteci Postar je bio toliko graciozan,kao i Stokton.Savrsenstvo!Potpuno si u pravu za Jutu.
Istorijska je nepravda što Stokton i Meloun nemaju prsten. Meloun je stvarno imao nekoliko velikih kikseva u prelomnim trenucima, poput onih promašenih bacanja 1997. i izgubljene lopte od Džordana 1998. godine.
Velika je sličnost između njih i Sakramenta. Obe ekipe su igrale vrhunsku, prelepu košarku gde je sve zavisilo od dominantne "četvorke" (Meloun u Juti, Veber u Kingsima).
Jedina razlika je što je Jutu na terenu zaustavio najveći svih vremena (Džordan), dok je Adelmanov Sakramento 2002. godine zaustavljen van terena, od strane sudija, iako su igrački bili bolji od Lejkersa.
Kada pogledaš te dve legendarne ekipe bez prstena, koja ti je bila draža za gledanje – Jutin savršeni "pik-en-rol" ili Adelmanov brzi Sakramento?
Jeste da su nasi igrali u Sakramentu,ali meni je Juta uvek najveca ljubav,obozavao sam i ljubicaste dresove i sve igrace,nekako su delovali old school,sa Dzef Hornacekom kao neka ekipa iz pedesetih godina i Leteci Postar je bio toliko graciozan,kao i Stokton.Savrsenstvo!
Da,potpuno sam bio i zaboravio na njega i na sve te fantasticne utakmice.Poslednji pozdrav velikom treneru Rik Adelmanu!Potpuno te razumem, ta postava Jute sa Hornasekom, Stoktonom i Melounom je stvarno bila definicija košarkaške romantike i te stare škole. Imali su taj prepoznatljiv, retro šarm, a njihova akcija „pik-en-rol” je dovedena do čistog savršenstva.
Zanimljivo je da je upravo Rik Adelman bio taj koji je sa Portlandom početkom devedesetih vodio epske bitke protiv te rane Jute, pre nego što su oni stigli do finala sa Čikagom.
I Sakramento i Juta ostaju upamćeni kao vizionarski timovi koji su menjali košarku. Sjajno je bilo prisetiti se ove zlatne ere NBA lige povodom odlaska jednog tako velikog trenera kao što je bio Adelman.