Preminuo poznati publicista Jovan I. Deretić

gost 422686

Buduća legenda
Poruka
27.626

Preminuo poznati publicista Jovan I. Deretić​

Poznati publicista Jovan I. Deretić preminuo je rano jutros u 82. godini, objavila je zvanična stranica njegovog Udruženja građana Slobodna Srbija.

IZVOR: B92 NEDELJA, 6.06.2021. | 17:44

"Iza sebe je ostavio bogato naučno delo o kome će srpska istorija tek dati svoj sud. To delo će biti dalji putokaz celom srpskom narodu kako da gradi svoju nacionalnu državu, svoje obrazovne, naučne i kulturne ustanove, kako da vaskrsne svoju autentičnu srpsku istorijsku nauku i kako na osnovu svega navedenog da gradi svoju budućnost srpsku. Budućnost u kojoj će sve što je bilo srpsko od antičkih vremena preko srednjovekovnog perioda pa sve do novovekovnog perioda ponovo biti srpsko. Profesor Deretić nam je svima utabao put kojim moramo ići dalje. Neka mu je laka crna zemlja i neka mu je večna slava i hvala. Neka mu Gospod Bog podari mir u rajskim vrtovima", navodi se u saopštenju.

Deretić je bio jedan od istraživača koji su tvrdili da postoje dokazi da je na evropskom kontinentu, posebno na Balkanskom poluostrvu, u periodu od najmanje dva i po milenijuma neprestano prisutan slovenski rasni i etnički element.

Glavni predmet njegovog istraživanja jeste navodna srpska antička istorija koju zvanična istoriografija ne poznaje. Njegovi tekstovi uglavnom govore o postojanju srpske antičke istorije od 2000. godine p. n. e. pa do 7. veka kad su prema zvaničnoj istoriji Srbi došli na Balkan zajedno sa drugim slovenskim narodima.

Deretić je rođen 1939. godine u Orovcu kod Trebinja.

Studirao je na Prirodno-matematičkom fakultetu, a 1963. godine je napustio SFRJ i otišao prvo u Francusku gde je studirao na Tehničkom koledžu u Parizu, a potom i istoriju u Lionu.

Radio je kao inženjer u Francuskoj i SAD. Vratio se 1997. godine u Beograd. Govorio je šest jezika, a služio se latinskim i starogrčkim, prenosi "Kurir".

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2021&mm=06&dd=06&nav_category=12&nav_id=1870243

Neka mu je večna slava i hvala!

Neka mu je večna slava i hvala!
Amin!

Da l' se i ovde nastavlja rasprava i akcija da se nečije životno delo svede na puki idiotluk?
Neka je svako delija kao dr. Jovan Deretić da zauzme svoj stav i živi ga do kraja! Napiši bolje, daj da vidimo, postani veći od dr. Jovana Deretića, ko ti brani!?
Stvori dela, potkuj ih svojim diplomama, mada one više ništa ne znače... ma, piši iz duše, i to će biti dovoljno!
Napiši bolje, brale, nemoj da nalaziš mane-uradi nešto.

Poslednja izmena:
Amin!

Da l' se i ovde nastavlja rasprava i akcija da se nečije životno delo svede na puki idiotluk?
Neka je svako delija kao dr. Jovan Deretić da zauzme svoj stav i živi ga do kraja! Napiši bolje, daj da vidimo, postani veći od dr. Jovana Deretića, ko ti brani!?
Stvori dela, potkuj ih svojim diplomama mada one više ništa ne znače... ma, piši iz duše, i to će biti dovoljno!
Napiši bolje, brale, nemoj da nalaziš mane-uradi nešto.
Sem toga Deretić je bio veliki intelektualac i imao je takav kapacitet kakav malo ko ima.

Naučiti jedan jezik pored svog maternjeg je veliki uspeh, a kamo li još šest jezika.

Sem toga Deretić je bio veliki intelektualac i imao je takav kapacitet kakv malo ko ima.
Ja to cenim... imalo je i zevača kad smo ga slušali uživo, to na svakom fakultetu postoji, ali verujem da je mnogima dodirnuo srce kao meni!
Intelekt sija, ali intelekt i vređa one koji su se istog odrekli, pa sve generički-kako im se kaže.
Srboljub, filantrop, književnik, predstavnik Srbije u kojoj treba imati prvo sebe, pa onda bilo šta!

Ja to cenim... imalo je i zevača kad smo ga slušali uživo, to na svakom fakultetu postoji, ali verujem da je mnogima dodirnuo srce kao meni!
Intelekt sija, ali intelekt i vređa one koji su se istog odrekli, pa sve generički-kako im se kaže.
Srboljub, filantrop, književnik, predstavnik Srbije u kojoj treba imati prvo sebe, pa onda bilo šta!
Ja Deretiću mogu da zamerim neka lupetanja koja su očigledna, ali da je bio veliki intelektualac i naučni radnik to jeste.

Ja Deretiću mogu da zamerim neka lupetanja koja su očigledna, ali da je bio veliki intelektualac i naučni radnik to jeste.
Tokom svog života je radio najbolje što je mogao i to je ostavilo traga, poslednjih par godina nisam pratila i to je odradio kao veliko ime, na Balkan INFO i sličnim strujama, to mu je trebalo kao zaboravljenom i skrajnutom možda, ne dovodim u pitanje dok ne pogledam. Čovek je prevalio 80, daj Bože i svi mi, ili... ne znam kako da se odnosim prema tom pitanju.
U svakom slučaju, lepe godine je doživeo, i srećom, nije poživeo da vidi kako se na dan njegove smrti javljaju prepametni koji ga do juče nisu nigde spomenuli niti su se njime bavili, ali odjednom su tu da ga poduče boljem.

Tokom svog života je radio najbolje što je mogao i to je ostavilo traga, poslednjih par godina nisam pratila i to je odradio kao veliko ime, na Balkan INFO i sličnim strujama, to mu je trebalo kao zaboravljenom i skrajnutom možda, ne dovodim u pitanje dok ne pogledam. Čovek je prevalio 80, daj Bože i svi mi, ili... ne znam kako da se odnosim prema tom pitanju.
U svakom slučaju, lepe godine je doživeo, i srećom, nije poživeo da vidi kako se na dan njegove smrti javljaju prepametni koji ga do juče nisu nigde spomenuli niti su se njime bavili, ali odjednom su tu da ga poduče boljem.
Procitao si nesto od deretica ili samo pratis virtuelni rat glupih srpskih istoricara protiv svakoga ko drugacije pise?

Back