Preminuo poznati glumac i muzičar Kris Kristoferson

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
355.540
274838_tan2024-09-3000492094-5_s.jpg

Kris Kristoferson, američki glumac i muzičar, nagrađivani kantri pevač i višestruki dobitnik značajnih nagrada i priznanja, umro je u 88. godini.
Kristoferson je preminuo u subotu svom domu na havajskom ostrvu Maui, saopštila je njegova porodica.

Kristoferson će ostati najpoznatiji kao autor teksta pesme "Me and Bobby McGee", koju je s velikim uspehom izvodila slavna Dženis Džoplin,
ali i svetskog hita "Help Me Make It Through the Night" koju je ovaj legendarni kantautor objavio 1970. godine na albumu "Kristoferson", prenosi CNN.

Kris Kristoferson je rođen u Braunsvilu, u državi Teksas, 22. juna 1936. godine. Od 2004. godine bio je član Kuće slavnih kantri muzike.(euronews)

Сада видех ову вест.
Један од неколико хероја мог детињства. Први пут сам га гледао у "Convoy" (1978 Sam Peckinpah) и тада је заузео веома високо место на листи важних особа са "великог платна" у мом животу. Други филм који сам са њим гледао је "A star is born" (1976) где је као пар са невероватном Барбаром Стреисенд бриљирао као врхунски глумац огромног потенцијала. У филму "Semi-Tough" глумио је са Burt Reynold-сом, глумцем кога сам обожавао као клинац. Гледао сам га у још неколико одличних филмова. Издвојио бих "Welcome home" као филм који је на мене оставио снажан утисак иако није имао неку уметничку "тежину".
Приватни живот био му је препун дешавања и добрих и лоших Јако свестрана личност глума, спорт, музика, војна каријера, професорска каријера....
Творац је великих музичких хитова. Особа врло немирног духа и бесконачне енергије.
Свет је, од данас, сиромашнији за једну велику личност.

Billy the Kid. Spominje se njegov stih u Taxi Driver-u... prava kontradikcija. Originalni A star is born mora da vidi svaki filmofil, čisto da se vidi razmera popularnosti kantri muzike u Amera.

Zadnje sam ga gledao u filmu Bloodworth pre desetak godina, srednji Zapad, već je bio mator ko bilblija i krenula je resprava o metodu i meditacija o prvoj filozofiji -

1.jpg

Preminuo je Kris Kristofferson, imao je 88​

izvor muzika.hr

U 88. godini života preminuo je Kris Kristofferson. Vijest o njegovoj smrti potvrdila je njegova obitelj. Kako stoji u priopćenju za javnost, Kristofferson je umro mirno u svom domu na Havajima, okružen obitelji. Uzrok njegove smrti nije otkriven. “Svi smo tako blagoslovljeni što smo proveli vrijeme s njim. Hvala što ste ga voljeli svih ovih godina, i kada vidite dugu, znajte da nam se svima smiješi”, stoji u izjavi ispod koje je potpisana njegova supruga Lisa, njegovo osmero djece i sedmero unučadi.
Kris Kristofferson rođen je u lipnju 1936. u vojničkoj obitelji. Kao svako takvo dijete, Kristofferson se kroz svoje djetinjstvo često selio. Nakon što je završio srednju školu, dobio je stipendiju zbog koje je studirao na Oxfordu. Kristofferson je završio fakultet, smjer Engleska književnost. U jeku završavanja fakulteta, počeo se okretati glazbenoj karijeri. U početku nije bio uspješan u tome, radio je mnogo poslova uz pisanje pjesama. Kristofferson je već u to vrijeme poznavao Janis Joplin, Johnny Casha, Bob Dylana, Ray Pricea, i Willie Nelsona. Pjevajući pjesme koje je on napisao, Janis, Johnny i Willie imali su velike uspjehe.
Svoj prvi samostalni album, Kristofferson je objavio 1970. Svoje prve nominacije za Grammy zaradio je u 1972. kad je bio nominiran 3 puta u kategoriji Najbolje country pjesme sa singlovima “Help Me Make It Through the Night”, “Me and Bobby McGee” i “For the Good Times”, koje je napisao za druge izvodače (Janis Joplin, Johnny Cash i Sammi Smith).
Osim u glazbenoj industriji, Kristofferson je djelovao u filmskom svijetu. U 1970tima, glumio je u filmovima “Cisco Pike”, “Pat Garrett” i “Billy the Kid”. Najpoznatija je njegova uloga ona iz filma “Zvijezda je rođena” iz 1976. godine za koju je dobio Zlatni globus. Kristofferson se pojavljivao u još nekoliko filmova poput “Planeta majmuna” Tima Burtona iz 2001.

https://twitter.com/intent/tweet?te...e-kris-kristofferson-imao-je-88/&via=muzikahr

Back