Преминуо патријарх српски Иринеј

Poruka
2.447
ПЕТАК, 20. НОВ 2020, 07:32 -> 07:38
ИЗВОР:РТС
Преминуо патријарх српски Иринеј
Патријарх српски Иринеј преминуо је у 90. години после борбе са коронавирусом.

Патријарх Иринеј (Гавриловић) рођен је у селу Видова, код Чачка, 1930. године од оца Здравка и мајке Милијане. На крштењу добио је име Мирослав.
Патријарх Иринеј

Патријарх Иринеј
У родном селу завршио је основну школу, а потом гимназију у Чачку. По завршетку гимназије уписао се и завршио Богословију у Призрену, а затим и Богословски факултет у Београду. По завршеном факултету одлази у војску.
По повратку из војске убрзо бива постављен за суплента (професора) Призренске богословије. Пре ступања на дужност професора октобра месеца 1959. године у манастиру Раковица, од стране Његове Светости Патријарха српског Германа, прима монашки чин, добивши монашко име Иринеј.
Истога месеца на дан свете Петке, 27. октобра 1959. године, у цркви Ружици на Калемегдану бива рукоположен у чин јеромонаха.
Док је као професор у Призренској богословији службовао бива упућен на постдипломске студије у Атину,а 1969. године бива постављен за управника Монашке школе у манастиру Острог, одакле се пак враћа у Призрен и бива постављен за ректора Призренске богословије.
Са те дужности 1974. изабран је за викарног епископа Његове Светости Патријарха српског са титулом Епископа моравичког. Годину дана касније 1975. године изабран је за Епископа нишког.
На Светом Архијерејском Сабору Српске Православне Цркве, 22. јануара 2010. године, изабран је за Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског.
Чин устоличења Светејшег Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског господина Иринеја извршен је 23. јануара 2010. године, на светој архијерејској Литургији у саборном Светоархангелском храму у Београду.

https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/4151005/patrijarh-irinej-preminuo.html

Слава му и хвала!
 
Преминуо патријарх Иринеј!

20-11-2020 https://www.pravda.rs/2020/11/20/preminuo-patrijarh-irinej/
Патријарх српски Иринеј преминуо је у ВМЦ Карабурма од последица корона вируса. Смрт је констатована нешто после 7 часова.

Руски и српски лекари се заједничким снагама борили за живот партијарха Иринеја.

Рођен је 1930. године у селу Видова код Чачка као Мирослав Гавриловић. Завршио је основну школу у родном селу, гимназију у Чачку, богословију у Призрену 1951. године, а затим Богословски факултет у Београду. Замонашен је у манастиру Раковици 1959. године. Замонашио га је тадашњи патријарх српски Герман, који га је рукоположио у чин јерођакона и јеромонаха, 24. и 27. октобра 1959. године.

Био је професор Призренске богословије 1959—1968. године. Завршио је постдипломске студије у Атини, где је отишао школске 1962/63. године. После тога је био постављен за управника Монашке школе у Острогу. Поново је био професор и ректор богословије у Призрену 1971—1974 године.

Маја 1974. изабран је за епископа моравичког, викара патријарха Германа. За епископа нишког изабран је на заседању Светог архијерејског сабора 21—28 маја 1975. године. На трон епископа нишке епархије устоличен је у Саборној цркви у Нишу 15. 6. 1975. године.

Био је више пута члан Светог архијерејског синода Српске православне цркве.

Дана 22. 1. 2010. године одлуком Изборног сабора Српске православне цркве изабран за патријарха.
******************************************
Нажалост ова вест изгледа НИЈЕ ЛАЖНА...
 
Zdrav razum mi govori. Nisam ni zatupljena ni zaslepljena, a ni licemerna da glumim zalost.
Ne moras nista da osecas, ali da tvrdis nesto mozes samo ako imas fakte.
Sumnjam da si se kretala u krugu patrijarha poslednjih 90g njegovog zivota pa da sudis jel se ogresio, nije ili koliko.
Ima ko ce da sudi, svima.
 
Zdrav razum mi govori. Nisam ni zatupljena ni zaslepljena, a ni licemerna da glumim zalost.
Jako je neumesno ovako pisati na temi o smrti jednog verskog poglavara, bez obzira na tvoje mišljenje o njemu. Ako ne želiš da iskažeš malo poštovanja i časti možeš i da zaobiđeš temu.
 
Šta mislite, na šta će ličiti izbor za novog poglavara.

Зависиће од диригента

Јако бих волео када би црква заиста бирала најбољег међу најбољима, али се плашим да избор не испадне на крају идентичан избору за првог човека странке која окупља свет избегао из пећине
 

Back
Top