Preminuo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije

Dе Sisti

Stara legenda
Poruka
78.537
https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/3/region/4131139/amfilohije-preminuo-mitropolit.html

Преминуо митрополит Амфилохије
Митрополит црногорско-приморски Амфилохије преминуо је у Клиничко-болничком центру Црне Горе, објављено је на сајту Митрополије.

"У петак 30. октобра 2020. године у 8:20 часова, у Клиничко-болничком Центру Црне Горе, после примања Свете Тајне Причешћа, упокојио се у Господу Високопреосвећени Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско- Приморски и Егзарх светога трона Пећкога г. Амфилохије", наведено је у објави на сајту Митрополије.


Како се додаје, о свим другим детаљима у вези са сахраном јавност ће бити ускоро обавештена.
Митрополит Амфилохије је био на лечењу у болници у Подгорици због заразе коронавирусом, што је утврђено 6. октобра.
Његово здравствено стање јуче се нагло погоршало због развијања пнеумомедиастинума као последице обостране дифузне упале плућа, рекла је начелница пулмолошке клинике КЦЦГ др Јелена Боровинић Бојовић.
Упла плућа била је узрокована коронавирусом, иако је митрополит био негативан на ковид 19 већ 10 дана.
Због тога је био интубиран и прикључен на инвазивни респиратор.



122703228_3478308075622404_3090452364887385992_o.jpg







Amfilohije je, istorijski, ipak velika ličnost.
Ima dosta toga što mi se kod njega ne sviđa i s čim se ne slažem, ali je MONUMENTALNO njegovo delo na ponovnoj izgradnji Crkve u Crnoj Gori, prethodno devastiranoj i skoro pa iskorenjenoj od strane komunista.

Neka mu Bog podari Carstvo Nebesko.
 
Poslednja izmena:
Poslednja izmena od moderatora:
Preminuo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije
Amfilohiju je 6. oktobra dijagnostifikovan koronavirus, kada je i primljen u Klinički centar Crne Gore
2975 pregleda 0 komentar(a)
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, Foto: Boris Pejović

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, Foto: Boris Pejović
Vijesti online
30.10.2020. 08:36h
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije preminuo je od posljedica koronavirusa.
Amfilohiju je 6. oktobra dijagnostifikovan koronavirus, kada je i primljen u Klinički centar Crne Gore.

Njegovo zdravstveno stanje se u međuvremenu popravilo, a 20. oktobra rezultati rađenih testova su pokazali da je negativan na koronavirus
Međutim, situacija se naglo pogoršala juče, kada je primijećeno otežano disanje.
Načelnica pulmološke klinike Kliničkog centra Crne Gore, dr Jelena Borovinić Bojović, kasno sinoć je pojasnila da je do toga došlo zbog razvijanja pneumomediastinuma kao posljedice obostrane difuzne upale pluća uzrokovane koronavirusom, kao i posljedicom dugotrajne oksigene terapije.
Ona je tada kazala da je Amfilohijevo stanje ozbiljno, i da je nakon urađenog skenera pluća i plućnih arterija i napredovanja respiratorne insuficiencije intubiran i postavljen na mod invazivne ventilacije.
https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/482011/preminuo-mitropolit-crnogorsko-primorski-amfilohije
E jbg . :(
Slava mu i hvala na svemu !
 
Митрополит Амфилохије за време свог управљања Митрополијом црногорско-приморском подигао је и обновио више од шестсто храмова на том малом, али у духовном смислу презапустелом простору.
 
Митрополит Амфилохије за време свог управљања Митрополијом црногорско-приморском подигао је и обновио више од шестсто храмова на том малом, али у духовном смислу презапустелом простору.


Niko nije vise uradio na obnovi pravoslavlja od naseg djeda mitropolita Amfilohija!

Kada je on dosao na tron mitropolije, u celoj Crnoj Gori je bilo samo 5 svestenika.

Komunisti su crkvene i manastirske hramove skrnavili uterivali u njih goveda, i slicno.

On je sve to svojim rukama cistio, duhovno i materijalno obnavljao ono sto je devastirano....

Slava mu i cast doveka!
 
ЛАЖ! Само се ВуЋков "КУРЧИР" ЛАЖНО ПОЗВАО НА "НОВОСТИ",
без линка, без скриншота...
БЕЗ БИЛО КАКВОГ ДОКАЗА!!!

Neko je podmetnuo lažnu vest .. zanimljivo da su sada ovu vest objavili oni koji važe za ekspozituri jedne eu države ..

Još jedna od akcija specijalnog rata i diskreditacije određenih medija
 
Imala sam tu čast da posredno čujem njegov glas preko telefona ... dok sam razgovarala sa drugaricom dopro je zvuk otvaranja vrata i u tom momentu osetim da je ogromna energija ušla u tu prostoriju, zatim čujem Dobro veče i znala sam da je neka vanvremenska ličnost ušla

Posle mi je javila da je to bio Amfilohije

Nestvarno

Neka mu gospod podari mir božiji njegovoj duši , hvala mu za sve .. i iz njegovog odlaska sa ovog sveta rađa se novi život našeg naroda

Baš kao što nas je i Patrijarh Pavle svojim životom i odlaskom učinio boljima .
 
Pokoj duši Mitropolitu Amfilohiju i večna mu slava. :heart:

On je svoj životni zadatak obavio kako treba, vratio je Hrišćanstvo u Crnu Goru i oslobodio je od onog diktatora. Na tome mu svaka čast i hvala.

Čudno kako primetiš koliko su ti neki ljudi dragi tek kad ih nema.

Mene je vest baš pogodila.
Da.
Ono što je zanimljivo, to je da mitropolit Amfilohije nikoga nije ostavljao ravnodušnim.
Ni istomišljenike ni protivnike
 
Стијена је зајечала и тишина заглушила путеве а радује се Царство небеско: Наш Митрополит се упокојио у Господу

И заиста - смијаху се кад си се родио а Ти си плакао. А кад Ти оде, сви плачу, само Ти се смијеш, знамо...




У петак 30. октобра 2020 године у 8:20 часова, у Клиничко Болничком Центру Црне Горе, после примања Свете Тајне Причешћа, упокојио се у Господу Високопреосвећени Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско- Приморски и Егзарх светога трона Пећкога г. Амфилохије.


Како је јавила МЦП – о свим другим детаљима у вези са сахраном високопреосвећеног Митрополита јавност ће бити ускоро обавијештена.


Вјечан спомен и Царство Небеско!


Онај бистри дечак из Доње Мораче,
што је продавао зукве петроваче,
да се домогне књиге и обуће,
и у пустињу побегне од куће.
И у време јагме за значке и прње,
своје голо тело обуче у трње
и купи чивија по најскупљој цени,
да Христа на крсту бар мало одмени.


Али, чим се крсним знаком знаменов’о,
нема тога ко га није каменов’о;
и то камење поста му имање,
сваки камен њему, један Христу мање.
И сад, оне руке, од зукава грубе,
гологлави старци прилазе да љубе.
И на окрст Христове целе васионе,
сем изван неба црне земље оне,
нигде не дође да звона не звоне!


Матија Бећковић




Mитрополит црногорско-приморски Амфилохије (Радовић) је рођен на Божић 7. јануара 1938. године у Барама Радовића у Доњој Морачи, од оца Ћира и мајке Милеве, рођене Бакић. Свјетовно име му је било Ристо. Потомак је по сродству војводе Мине Радовића, једног од првих племенских капетана црногорских, који је присајединио Морачу Црној Гори 1820. године.



Будући митрополит је провео дјетињство у патријархалној породици, која је остала вјерна Православљу и завјетима предака у тешким посљератним временима нарастајућег атеизма под комунистичком влашћу. Основну школу је завршио у манастиру Морачи, а Богословију Св. Саве у Раковици у Београду. Дипломирао је на Богословском факултету у Београду 1962. године. Упоредо са Богословским факултетом, студирао је класичну филологију на Филозофском факултету у Београду.


Велики утицај на духовно узрастање митрополита Амфилохија извршили су Преподобни отац Јустин Поповић, велики богослов и духовник наше Цркве, и светогорски старац Пајсије.



Послије завршеног факултета, постдипломске студије наставља у Берну и Риму, гдје је магистрирао на Источном понтификалном институту (1965). Одатле одлази у Православну Цркву Грчке, гдје борави седам година и гдје прима ангелски образ и свештенички чин. У том периоду, у Атини је одбранио докторат о Св. Григорију Палами, који је привукао пажњу ондашње европске теолошке јавности. Послије годину дана проведених на Светој Гори, одлази за професора на Православни институт Св. Сергија у Паризу, а од 1976. године постаје доцент, па редовни професор на Богословском факултету Св. Јована Богослова у Београду (касније Православног богословског факултета Универзитета у Београду), на катедри за Православну педагогију (катихетику) са методиком наставе. У два мандата био је и декан факултета. Докторат honoris causa Московске духовне академије примио је 2003. године, Института теологије Белоруског државног универзитета у Минску 2008. године, Православног теолошког института Св. Сергија у Паризу 2012. и Санкт-петербуршке духовне академије 2014. године. Oдлуком Националног комитета друштвених награда Руске Федерације 2001. године одликован je и Орденом Ломоносова, који му је уручен на свечаности у Кремљу у присуству око 4.000 угледних званица. За почасног члана Словенске академије књижевности и умјетности изабран је 2015. године.


Говори грчки, руски, италијански, њемачки и француски језик. Користи у научном раду старогрчки, латински и црквенословенски.


Свети архијерејски сабор Српске Православне Цркве изабрао га је маја 1985. године за Епископа банатског. Хиротонисао га је 16. јуна 1985. године у београдској Саборној цркви Патријарх српски Герман уз саслужење: Митрополита црногорско-приморског Данила, Епископа бачког Никанора, браничевског Хризостома, жичког Стефана, шумадијског Саве, далматинског Николаја, тимочког Милутина, зворничко-тузланског Василија, аустралијско-новозеландског Василија, бањалучког Јефрема и мачванског Данила. Међу њима био је и Митрополит кефалонијски Прокопије, који је га је својевремено у Грчкој замонашио, а потом и произвео у архимандрита. Устоличен је у Вршцу 21. јула 1985. године.


Одлуком Светог архијерејског сабора СПЦ Епископ банатски Амфилохије је децембра 1990. године изабран за Митрополита црногорско-приморског са сједиштем на Цетињу. Свечано устоличење за Митрополита црногорско-приморског, зетско-брдског и скендеријског извршио је Патријарх српски Павле са епископима 30. децембра 1990. године у Цетињском манастиру.


Митрополит Амфилохије је носилац древних титула: Егзарх Свештеног трона пећког, као и Архиепископ цетињски.

https://www.in4s.net/stijena-je-zaj...nebesko-nas-mitropolit-se-upokojio-u-gospodu/

Posle patrijarha Pavla najcasniji i najbolji medju svim srpskim vladikama.
 

Back
Top